Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με προοδευτικό πρόσημο στον δρόμο προς τις εκλογές 
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με προοδευτικό πρόσημο στον δρόμο προς τις εκλογές 

  • A-
  • A+

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου διαμορφώθηκαν πανευρωπαϊκά, λαμβάνοντας υπόψη και τις εθνικές πολιτικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας μέλους, χωρίς την ίδια στιγμή να αποτελούν εκλογές με αμιγώς εθνικά χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά δε τους συσχετισμούς εντός του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που διαμορφώθηκαν σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, μπορούμε να πούμε πως όπου η πολιτική μάχη δόθηκε με ένα ριζοσπαστικό και προοδευτικό πρόγραμμα, όπου η εκλογική μάχη δόθηκε με όρους ενίσχυσης της κοινωνικής Ευρώπης, με όρους ενίσχυσης της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών, τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από ικανοποιητικά.

Οι νίκες σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά και η πρόσφατη προοδευτική μετατόπιση σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων του Δημοκρατικού κόμματος στην Ιταλία, που έφερε ενίσχυση των ποσοστών του, μπορούν να χαρακτηριστούν ελπιδοφόρες για το μέλλον της ευρύτερης ευρωπαϊκής προοδευτικής παράταξης. Τα δε πολιτικά τους προγράμματα που χαρακτηρίστηκαν από αμιγώς προοδευτικές προτάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω αειφόρων πολιτικών, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας, την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να αποτελέσουν έναν οδικό χάρτη για την ανασύσταση της σοσιαλδημοκρατίας.

Στην Ελλάδα, σε κλίμα συνολικής μετωπικής πόλωσης και σύγκρουσης ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ, τη μάχη για τη δημιουργία μιας κοινωνικής Ευρώπης και Ελλάδας την έδωσε με σημαντική επιτυχία μόνο το Κίνημα Αλλαγής, υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά.

Ομολογουμένως, ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα τα τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησής του δεν κατάφερε να αλλάξει τους όρους και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πολιτικής αναμέτρησης. Δεν θέλησε, δεν προσπάθησε, και ίσως να μην μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις προοδευτικής πολιτικής ηγεμονίας. Το ύφος, το ήθος, αλλά και η εν γένει διαχείριση της εξουσίας από την πλευρά του ήταν προβληματικά και οδήγησαν στην εκλογική παλινόρθωση, αν όχι εκλογική επέλαση της Νέας Δημοκρατίας. Μιας παράταξης που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οδήγησε την χώρα στα μεγάλα εθνικά αδιέξοδα των ελλειμμάτων και των μνημονίων.

Σε κάθε περίπτωση, το Κίνημα Αλλαγής έχοντας συγκεκριμένες στρατηγικές στοχεύσεις προς τον ευρύτερο χώρο του προοδευτικού κέντρου και της κεντροαριστεράς, αλλά και ένα ευρωψηφοδέλτιο, όπου η εμπειρία και η στελεχιακή ανανέωση συνυπήρχαν αρμονικά, κατάφερε να ενισχύσει τα ποσοστά του από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Πώς όμως μπορούμε να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο την επιρροή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην κοινωνία, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών της 7ης Ιουλίου; Μα μόνο κάνοντας σημαία τις αξίες μας. Προσαρμόζοντας, εξειδικεύοντας και επικεντρώνοντας τις προγραμματικά στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και Ελληνίδες σήμερα. Κλειδί σε αυτήν την προσπάθεια είναι η ανάκτηση των ακτιβιστικών χαρακτηριστικών μας. Οφείλουμε να συνομιλήσουμε απευθείας με την κοινωνία, πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα, από χώρο εργασίας σε χώρο εργασίας, από καφενείο σε καφενείο. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους παλιούς, αλλά και να μάθουμε στους νεότερους τα μεγάλα κοινωνικοοικονομικά επιτεύγματα της παράταξης μας μεταπολιτευτικά, επιτεύγματα χωρίς τα οποία η όψη της Ελλάδας θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, η περαιτέρω στελεχιακή ανανέωση των ψηφοδελτίων, αλλά και οι επιλογές για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο για την περαιτέρω διεύρυνση της εκλογικής μας επιρροής.

Γιατί το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί την μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τον προοδευτικό προσανατολισμό της Ελλάδας. Το έκανε στο παρελθόν και μπορεί να το ξανακάνει και σήμερα.

*Ο Γιάννης Δάλμας είναι σύμβουλος για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και ανισοτήτων στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος της γραμματείας του τομέα Ευρωπαϊκών υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι προοδευτικοί πολίτες παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους
Την Κυριακή οι Ελληνες και οι Ελληνίδες πηγαίνουν στις κάλπες. Το δίλημμα είναι καθαρό. Δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Δεν είναι Μητσοτάκης ή χάος. Το δίλημμα είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή νέες περιπέτειες.
Οι προοδευτικοί πολίτες παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν φέρνει λύσεις ένας σκληρός δικομματισμός
Η εδραίωση ενός δικομματισμού, του οποίου τα προτάγματα σε ιδεολογικό, πολιτικό και αξιακό επίπεδο δεν είναι διαφορετικά, θα βλάψει αντί να προσφέρει στον δημόσιο διάλογο και σε κάθε περίπτωση δεν θα...
Δεν φέρνει λύσεις ένας σκληρός δικομματισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί Κίνημα Αλλαγής
Στην προεκλογική μου εκστρατεία στον Νομό Ιωαννίνων ακούω συνεχώς την ερώτηση «μα καλά, γιατί να ψηφίσω Κίνημα Αλλαγής και να μην πάω στα δύο μεγάλα κόμματα;». Ομολογώ ότι εδώ δεν χρειάζονται και δεν υπάρχουν...
Γιατί Κίνημα Αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η λογική απέναντι στον λαϊκισμό
Χάθηκε η λογική ότι ανάμεσα στις συντηρητικές πολιτικές με το άρωμα του νεοφιλελευθερισμού και την παλαιά Αριστερά, που αντιμετωπίζει τους συμβιβασμούς ως υποχώρηση και λάθος, υπάρχει το πεδίο της...
Η λογική απέναντι στον λαϊκισμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμείς δεν είμαστε περαστικοί από τον αγώνα
Για ένα πράγμα ας είναι σίγουροι όλοι: Εμείς δεν είμαστε περαστικοί από τον αγώνα και την προσφορά. Δεν έχουμε μάθει να υποχωρούμε, θα συνεχίσουμε όσο οι πολίτες θα μας στηρίζουν. Και θα κερδίσουμε!
Εμείς δεν είμαστε περαστικοί από τον αγώνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου
Το Κίνημα Αλλαγής με την επεξεργασία του σχεδίου «Ελλάδα» έχει καταθέσει πληθώρα προτάσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή, με έναν σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό λόγο ικανό να δώσει την απαιτούμενη ευρωπαϊκή...
Το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας