Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.8° 8.9°
2 BF
74%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
8.0° 6.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
13.2° 11.0°
3 BF
83%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
5°C
4.9° 4.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
5.9° 4.6°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.6° 6.0°
0 BF
87%
Κοζάνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
2°C
2.9° 1.5°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
2 BF
96%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.2° 10.8°
2 BF
91%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.9° 6.8°
1 BF
78%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
2 BF
60%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
8°C
8.5° 8.5°
2 BF
60%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
4 BF
89%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
6°C
6.2° 5.9°
2 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
7°C
7.8° 7.3°
2 BF
93%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.1° 14.8°
3 BF
87%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
11.0° 8.0°
1 BF
83%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.3° 3.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.7° 7.0°
1 BF
82%
Καστοριά
Ασθενείς βροχοπτώσεις
2°C
1.9° 1.9°
1 BF
93%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
tarta me prasa
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Τάρτα με πράσα

Υλικά που θα χρειαστούμε:

 
● Για την τάρτα:
350 γραμμ. αλεύρι γ.ό.χ.
250 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
+ 1 κουταλιά για το ταψί
3 κουταλιές γιαούρτι
αλάτι
● Για τη γέμιση:
4 κουταλιές λάδι
1 κρεμμύδι
3 πράσα
250 γραμμ. μανιτάρια
1 σκελίδα σκόρδο
200 γραμμ. κρέμα γάλακτος
200 γραμμ. κίτρινα τυριά τριμμένα
αλάτι, πιπέρι

 

Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το αλάτι και το αλεύρι και με τα δάχτυλα τρίβουμε το μείγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε λεία ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή γιαούρτι. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και με τα χέρια μας απλώνουμε τη ζύμη στη βάση και τα τοιχώματά της. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με πιρούνι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 10 λεπτά και τη βγάζουμε. Συγχρόνως σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα χοντροκομμένα 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύοντας τα σοτάρουμε μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο. Ανακατεύουμε και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα τυριά και την κρέμα, ανακατεύουμε και απλώνουμε τη γέμιση στην τάρτα. Ψήνουμε στον φούρνο που ήδη καίει στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα.

Λαχανόρυζο κοκκινιστό

1 κιλό λάχανο
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 κρεμμύδι
1 πράσο
2 καρότα
αλάτι, πιπέρι
200 γραμμ. ρύζι γλασέ
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
2-3 μεγάλες ντομάτες
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
χυμό 1 λεμονιού
μαϊντανός ψιλοκομμένος

 

Κόβουμε το λάχανο σε λωρίδες πάχους 1-2 εκατοστών. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο που έχουμε ψιλοκόψει για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα ροδέλες και το λάχανο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να χάσει τον όγκο του. Προσέχουμε να μην αρπάξει και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για ένα λεπτό και ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες, τον πελτέ και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε περίπου 1 λίτρο ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε το φαγητό για 20-25 λεπτά. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Οσο είναι ακόμα ζουμερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, 2-3 κουταλιές λάδι και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με μαϊντανό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τάρτα με πράσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας