• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 14.5°C / 18.0°C
    3 BF
    67%
  • Θεσσαλονίκη
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 11.3°C / 13.3°C
    1 BF
    85%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 16.0°C / 19.3°C
    4 BF
    67%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 11.9°C / 15.0°C
    1 BF
    57%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 12.4°C
    3 BF
    76%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 10.7°C / 13.0°C
    1 BF
    82%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    9°C 9.0°C / 9.4°C
    1 BF
    76%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 14.6°C / 14.6°C
    1 BF
    64%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 16.1°C / 18.8°C
    2 BF
    79%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.6°C / 14.9°C
    1 BF
    77%
  • Ερμούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    16°C 16.1°C / 16.8°C
    4 BF
    72%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 12.3°C / 14.7°C
    2 BF
    77%
  • Κεφαλονιά
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 16.9°C
    3 BF
    70%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 11.8°C / 12.9°C
    0 BF
    88%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 13.4°C / 14.9°C
    2 BF
    81%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 18.8°C / 19.9°C
    2 BF
    66%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 14.7°C / 17.1°C
    2 BF
    65%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 13.3°C / 13.3°C
    3 BF
    78%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 11.4°C / 13.3°C
    2 BF
    99%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 10.3°C / 10.3°C
    2 BF
    74%

Κολοκυθόσουπα

Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μαγική κολοκύθα

  • A-
  • A+

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένα πρωτοποριακό μέσο μεταφοράς που σε πήγαινε σε τόπους μαγικούς, γεμάτους μουσική, χορό και χαμένα γοβάκια. Δεν επηρεαζόταν διόλου από τις αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης γιατί έκαιγε αποκλειστικά κολοκυθόσπορο. Είναι ώρα όμως να αφήσουμε τα παραμύθια και να… επιβιβαστούμε σε μια κολοκύθα που θα μας οδηγήσει, με κάποιες συνταγές, στις ωραίες γεύσεις της.

● Η κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους ή τριμμένη στον τρίφτη, διατηρείται σε σακουλάκια, έως μία εβδομάδα στο ψυγείο και έως έναν χρόνο στην κατάψυξη.


Κολοκυθόσουπα

500 γραμμ. κολοκύθα, καθαρισμένη
1 πατάτα
4 κουταλιές λάδι
1 κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά βούτυρο
αλάτι, κύμινο, μοσχοκάρυδο
1 κύβο λαχανικών
100 γραμμ. κρέμα γάλακτος

 

Βάζουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και το σοτάρουμε. Προσθέτουμε το σκόρδο, την κολοκύθα και την πατάτα κομμένες σε κύβους. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και τον κύβο. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αλέθουμε με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Την ξαναβράζουμε για 2-3 λεπτά. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ύστερα από 10 λεπτά τη σερβίρουμε.


Πουρές κολοκύθας

Dreamstime.com
800 γραμμ. κολοκύθα, καθαρισμένη
2 πατάτες
100 γραμμ. κρέμα γάλακτος
100 γραμμ. γάλα
80 γραμμ. λάδι
1 κουταλάκι σκόνη κόλιανδρο

Κόβουμε την κολοκύθα και τις πατάτες σε κύβους. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και τις περνάμε από τον μύλο λαχανικών. Αδειάζουμε τον πουρέ σε κατσαρόλα και τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να στεγνώνει ο πουρές. Προσθέτουμε το λάδι, την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τον κόλιανδρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει ο πουρές.


Αλμυρή τάρτα

Dreamstime.com
1 φύλλο κουρού ή σφολιάτα
600 γραμμ. κολοκύθα, καθαρισμένη
200 γραμμ. τυρί κρέμα
100 γραμμ. γκούντα
100 γραμμ. γραβιέρα
200 γραμμ. φέτα
150 γραμμ. κρέμα γάλακτος
3 αυγά
πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι

 

Βράζουμε την κολοκύθα κομμένη σε κύβους για 7-8 λεπτά. Τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Σε μπολ βάζουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και τα ανακατεύουμε. Τρίβουμε τα τυριά, εκτός από τη φέτα, και τα προσθέτουμε. Στρώνουμε το φύλλο σε αντικολλητικό ή βουτυρωμένο ταψί, να καλύψει λίγο και τα τοιχώματα. Απλώνουμε το μείγμα με τα τυριά και βάζουμε από πάνω τα κομμάτια κολοκύθας και τη φέτα κομμένη σε κύβους. Πασπαλίζουμε με πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα, περίπου 30-35 λεπτά.


Γλυκιά τάρτα

Dreamstime.com
● Για τη ζύμη:
250 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
125 γραμμ. βούτυρο παγωμένο
1/2 κουταλάκι αλάτι
2 κρόκους αυγών
4 κουταλιές κρύο νερό
● Για τη γέμιση:
600 γραμμ. κολοκύθα, καθαρισμένη
1 κουτί ζαχαρούχο
3 αυγά
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι αλάτι
100 γραμμ. κρέμα γάλακτος

 

Βράζουμε την κολοκύθα κομμένη σε κύβους για 7-8 λεπτά. Τη στραγγίζουμε και την πολτοποιούμε. Φτιάχνουμε τη ζύμη βάζοντας όλα τα υλικά σε μπολ και ζυμώνοντας μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο. Προσθέτουμε στον πολτό της κολοκύθας το ζαχαρούχο, τα αυγά και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε να ενωθούν. Απλώνουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα και ρίχνουμε τη γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 20 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει. Πριν τη σερβίρουμε χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και τη διακοσμούμε. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΕΥΣΗ
Βράσε όσπρια
Ολα τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και βιταμίνες για μια ισορροπημένη διατροφή.
Βράσε όσπρια
ΓΕΥΣΗ
Αιώνιες Πατάτες
Συνταγές με πατάτες που συντροφεύουν το καθημερινό μας πιάτο και δίνουν νέες γευστικές απολαύσεις.
Αιώνιες Πατάτες
ΓΕΥΣΗ
Η γεύση της ελιάς
Με βαθιές ρίζες στη γη και στο φως της Μεσογείου, η ελιά κουβαλάει την προσμονή και τον μόχθο της συγκομιδής της κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Η γεύση της ελιάς
ΓΕΥΣΗ
Εξαίσιοι Αμανίτες
Αγαπημένες συνταγές για νόστιμα πιάτα με μανιτάρια σε διάφορους συνδυασμούς.
Εξαίσιοι Αμανίτες
ΓΕΥΣΗ
Η κουζίνα της μαμάς
Αγαπημένες συνταγές με κιμά που μας φέρνουν αναμνήσεις από την κουζίνα των σπιτιών μας ταξιδεύοντας στον χρόνο.
Η κουζίνα της μαμάς
ΓΕΥΣΗ
Μάτια σαν τα κάστανα
Τα κάστανα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες είναι εδώ για να προσφέρουν μοναδικές αλμυρές και γλυκιές συνταγές.
Μάτια σαν τα κάστανα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας