Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
31°C
31.5° 29.2°
2 BF
39%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.0° 27.4°
0 BF
45%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 27.0°
0 BF
65%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
1 BF
78%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
39%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
27.7° 26.0°
2 BF
36%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
25.6° 22.4°
1 BF
38%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 24.1°
1 BF
56%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
28.0° 26.8°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.8°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 27.8°
4 BF
45%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
29.6° 26.7°
0 BF
65%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
26.3° 26.3°
2 BF
74%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
27°C
28.0° 27.3°
1 BF
32%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.6° 26.7°
1 BF
31%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.8° 27.7°
2 BF
78%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
31.0° 28.4°
2 BF
42%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.3° 22.3°
0 BF
83%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 26.7°
2 BF
83%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.2° 26.2°
1 BF
37%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η γεωργία και η κτηνοτροφία σε πολύ κρίσιμη καμπή

Η διατροφική κρίση και η ακρίβεια, η έλλειψη αγαθών σε όλη τη χώρα αναδεικνύουν το πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής υπαίθρου και τα δομικά προβλήματα γεωργίας-κτηνοτροφίας. Πρέπει όμως πρωταρχικά να ειπωθεί μια μεγάλη αλήθεια: Ποτέ και καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν δούλεψε με πρόγραμμα, σχέδιο και προοπτική για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποδέχτηκαν αδιαμαρτύρητα πολιτικές οι οποίες κατέστρεψαν αυτούς και άλλους κλάδους της οικονομίας. Ακόμα και το 2013, ενώ οι ευρωβουλευτές συνολικά είχαν τη δυνατότητα και το δικαίωμα στη συναπόφαση για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014-2020 μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Αγνοήθηκαν πολλές οργανώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πτυχές που αφορούν την αγροτική παραγωγή, όπως περιβάλλον, ενέργεια, περιφερειακή ανάπτυξη, διεθνείς συμβάσεις, δεν εξετάστηκαν. Εγιναν μικρές παραχωρήσεις σε οικολογικές ομάδες για μικρότερη καλλιέργεια γης σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές. Παρ’ όλα αυτά το Ευρωκοινοβούλιο πανηγύριζε για τις αποφάσεις του. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές από όλες τις ομάδες αποδείχτηκαν αδιάβαστοι, πρόχειροι, απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι η αγροτική πολιτική δεν είναι πρώτη τους προτεραιότητα.

Η ελληνική γεωργία-κτηνοτροφία βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή και είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη διεθνή πρακτική. Ο οξύτατος ανταγωνισμός από ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες με σαφείς εθνικές πολιτικές μπορεί να γίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο αγροτικός πληθυσμός που καταστράφηκε στην Ελλάδα την τελευταία 25ετία όχι μόνο πρέπει να μείνει αλλά και να αυξηθεί στις αγροτικές περιοχές.

Ετσι θα συγκρατηθούν και θα μειωθούν η ανεργία, η υποαπασχόληση, τα περιβαλλοντικά, τα κοινωνικά προβλήματα και η περιθωριοποίηση του πληθυσμού. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, παρότι έκανε τεράστιες διαρθρωτικές αλλαγές μετά το 1990 προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό με άλλες χώρες εκτός Ε.Ε., δεν κατάφερε ή δεν ήθελε ή δεν την άφησαν τα συμφέροντα να φέρει ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα. Τις ανεπάρκειες αυτές και τις παραλείψεις τις πληρώνει η Ευρώπη με τεράστια και συνεχή ύφεση, με έξαρση του εθνικισμού, με αύξηση της Ακροδεξιάς, με βία και εθνικιστικά και διχαστικά κινήματα.

Με συνεννόηση, με προγραμματισμό η ελληνική γεωργία μαζί με την κτηνοτροφία μπορεί να απορροφήσει και να δημιουργήσει συνδυαστικά πάνω από 500.000 θέσεις ποιοτικής, σταθερής και μόνιμης εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Κανένας άλλος τομέας της οικονομίας δεν μπορεί να το πετύχει αυτό. Υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες-προτάσεις και ευνοϊκές συγκυρίες και συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες που επιτρέπουν αυτή την αισιοδοξία.

Η γεωγραφική θέση, οι κλιματολογικές συνθήκες, τα ποιοτικά προϊόντα, οι πιστοποιήσεις των βιολογικών που μπορούμε να παράγουμε, οι κρίσεις των χωρών και των αγορών, π.χ. Αίγυπτος, Λίβανος, Συρία, ευνοούν την ελληνική προσπάθεια εάν γίνει οργανωμένα με κανόνες. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, σε συνεννόηση με φορείς, κινήματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και καταναλωτικό κίνημα, να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα.

Πρώτοι στόχοι, η αύξηση της παραγωγής, η μείωση του κόστους, η μείωση των εισαγωγών, η αύξηση των εξαγωγών, η μεγαλύτερη δυνατή αυτάρκεια, η μεγαλύτερη δυνατή περιθωριοποίηση των μεσαζόντων, οι οργανωμένοι έλεγχοι της αγοράς. Η αναγκαία πολιτική βούληση, που πρέπει να την επιβάλλει συνολικά η κοινωνία, να σταματήσουν τα βαφτίσια προϊόντων τρίτων χωρών σαν εγχώρια, τα οποία έχουν μια σειρά επιβλαβών συνεπειών, κυρίως στην υγεία.

Μια οργανωμένη καμπάνια ενημέρωσης για τους κινδύνους στην υγεία εξαιτίας των ανύπαρκτων ελέγχων στις χώρες αυτές όσον αφορά την παραγωγή και την εμπορία, μπορεί να πείσει τους καταναλωτές να στραφούν σε προϊόντα που παράγονται στη χώρα. Επίσης εάν εξηγηθεί ή βρεθεί τρόπος η μικρή διαφορά τιμής να καλυφθεί με συνεταιρισμούς με προσπάθειες ανταλλαγής, τότε τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.

Το σύνθημα παράγουμε και καταναλώνουμε ελληνικά σημαίνει λιγότερες εισαγωγές, περισσότερες εξαγωγές, πολλές νέες θέσεις εργασίας, βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, πιο υγιεινή διατροφή, λιγότερα έξοδα για υγεία και ασφαλιστικό σύστημα.

Δεν παραγνωρίζω το δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας συνολικά που έχει στραφεί στην αδιέξοδη παροχή υπηρεσιών, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τη διατροφή και τα καφέ. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με την εκπαίδευση στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οργανωμένη εκπαίδευση και κίνητρα στην πράξη σε επίπεδο ΙΕΚ ή ΤΕΙ-ΑΕΙ απουσιάζουν παντελώς από την Ελλάδα. Μεγάλο πρόβλημα επίσης είναι η αντίληψη που διαμορφώθηκε στις νέες γενιές για τις ελίτ δουλειές.

Η στροφή όμως πολλών νέων με καλές σπουδές σε νέους τομείς καλλιεργειών το τελευταίο διάστημα είναι ενθαρρυντική και χρειάζεται να ενταθεί. Οι τοπικές οικονομίες, οι νέες μορφές συνεταιρισμού μπορούν να συντελέσουν ώστε να εκμεταλλευτούμε τη μοναδικότητα προϊόντων και κλιματολογικών συνθηκών.

Επειδή το επόμενο διάστημα θα γίνει μια τεράστια συζήτηση, με αφορμή τις εκλογές, για την οικονομία, τις προοπτικές και το τι πρέπει να γίνει, πρέπει η συζήτηση να επικεντρωθεί στα παραπάνω για να κριθούν πρόσωπα και πολιτικές. Διαφορετικά εάν η κοινωνία δεν επιβάλει αυτή την ατζέντα συζήτησης, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν και όποιος αντέξει. Το στοίχημα της κοινωνίας είναι συγκεκριμένο.

Το μέλλον θα δείξει τις προοπτικές ή την απαξίωση, την ηττοπάθεια και τον ωχαδερφισμό.

*Οικονομολόγος, πρ. αντιπρόεδρος ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η γεωργία και η κτηνοτροφία σε πολύ κρίσιμη καμπή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας