• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  5 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 7.4°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 14.3°C
  3 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 10.6°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  75%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο σοφός Ευάγγελος Παπανούτσος

 • A-
 • A+
Ετσι καθώς πολιτεύεστε, γίνεστε πραγματικά παιδευταί του Λαού, διδάσκαλοι αρετής; Τι τους έχετε διδάξει, όχι με όσα λέγετε αλλά με όσα πράττετε;

Ευτυχώς που υπήρχε ο σοφός δάσκαλος Ευάγγελος Παπανούτσος για τη γενιά μας. Η τυχερή και άτυχη γενιά της εποχής του Εμφυλίου 1947-1950. Ατυχη γιατί λόγω κοινωνικών φρονημάτων οι πόρτες των Πανεπιστημίων έμειναν για πάντα κλειστές. Τυχερή γιατί έκλεισαν και για κάποιους σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους για τον ίδιο λόγο. Και πολύ τυχερή γενιά γιατί αυτοί οι σημαντικοί άνθρωποι δημιούργησαν τον Μορφωτικό Σύλλογο «Αθήναιον».

Ενα ελεύθερο πανεπιστήμιο ουσιαστικά. Εκεί βρήκαμε καταφύγιο και τα μάθαμε όλα καλύτερα και από τους καλύτερους εκπροσώπους της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών. Παπανούτσος, Κακριδής, Λίνος Πολίτης, Δημαράς, Γιάννης Σιδέρης, Σπύρος Βασιλείου. Ο εκδοτικός οίκος Ικαρος είχε την ευθύνη και την οργάνωση του Συλλόγου «Αθήναιον». Εκεί ήταν και η Δραματική Σχολή του Σωκράτη Καραντινού που μας δίδαξε το μεγάλο θέατρο του λόγου και του προβληματισμού.

Ο Ευάγγελος Παπανούτσος γεννήθηκε το 1900 στον Πειραιά και έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 1982. Η συμβολή του στη λειτουργία και στην ανακαίνιση της ελληνικής παιδείας είναι πασίγνωστη. Υπηρέτησε την εκπαίδευση από το 1920 και ως εκπαιδευτικός πέρασε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, έως ότου (μετά την απελευθέρωση της χώρας) διορίστηκε γενικός διευθυντής και αργότερα (1950 και 1963) γενικός γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας. Βουλευτής Επικρατείας στην πρώτη δημοκρατική Βουλή. Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει δεκάδες βιβλία, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στη γερμανική, την αγγλική και τη γαλλική.

Ας αποχαιρετήσουμε τον Δάσκαλο με κάποια αποσπάσματα από τα τόσα πολλά που έγραψε και τόσα που είπε ως ελεύθερος πολίτης και ως φωτισμένος εκπαιδευτικός.

«[...] Μέσα στον εμπαιγμό και στην καταισχύνη αυτών των δεινών για το Εθνος μας ημερών, αισθάνεται κανείς την ανάγκη να θέσει στους πολιτικούς μας άνδρες το ερώτημα: Ετσι καθώς πολιτεύεστε, γίνεστε πραγματικά παιδευταί του Λαού, διδάσκαλοι αρετής; Τι τους έχετε διδάξει, όχι με όσα λέγετε αλλά με όσα πράττετε; Την υπερηφάνεια του ελεύθερου Δημοκρατικού πολίτη; Την ευλάβεια προς τις ηθικές αρχές και τους νόμους της πολιτείας; Τι θα απαντήσετε; Μήπως ότι ΑΥΤΗ η Πολιτική δεν έχει καμιά σχέση με την Ηθική;»

«[...] Οταν αρχίζεις, εσύ αγαπημένε Δάσκαλε, να διδάσκεις στα νέα παιδιά, όχι μόνο μια σειρά μαθημάτων, αλλά και το κάθε μάθημα, κάθε ώρα διδασκαλίας, σκέψου καλά... Δεν πρέπει να εργαστείς απάνω σε γνωστές και στερεότυπες φόρμες και φόρμουλες, αλλά θα δημιουργήσεις πάντοτε κάτι νέο και πρωτότυπο, κάτι που δεν είχε, δεν μπορούσε να έχει γίνει ώς τώρα. Απλούστατα: γιατί και συ δεν είσαι ο ίδιος όπως ήσουν πέρσι, όταν δίδασκες τούτο πάλι το μάθημα (σε έχουν αλλάξει στο μεταξύ, οι μελέτες και οι εμπειρίες σου) και τα παιδιά που τώρα διδάσκεις δεν είναι τα ίδια με τα περσινά – άλλοι οι άνθρωποι, άλλος και ο «χρόνος» εφέτος. Κάτι λοιπόν καινούργιο και πρωτόπλαστο πρέπει τώρα να παραγάγεις...».

«[...] Χρειαζόμαστε ειδική αγωγή της σκέψης, που την αποκτά ο νέος μόνο όταν με την προσωπική επαφή, το παράδειγμα και την καθοδήγηση του δάσκαλου, να γυμναστεί πώς να οργανώνει την έρευνα, να θέτει τους στόχους, να ελέγχει τα αποτελέσματά της. Να σταματήσουν οι αγορεύσεις από το βήμα και να καθιερωθεί η Σωκρατική μέθοδος της προσωπικής επαφής, του διαλόγου και της συνεργασίας δάσκαλου και μαθητή μέσα στη βιβλιοθήκη, στο εργαστήριο, στην κλινική – στο τραπέζι της κοινής έρευνας».

Όταν έφυγε από τη ζωή, μόνο τότε όλος ο κόσμος έμαθε ποιος ήταν ο Παπανούτσος. Στο τελευταίο βιβλίο του «Η κρίση του Πολιτισμού μας» έγραφε: «Προοδεύσαμε, αλλά δεν ευτυχήσαμε...».

Εμείς, σε μια ελεύθερη απόδοση, λέμε: «Καλύτερα μηχανήματα, ναι. Καλύτεροι άνθρωποι, όχι...».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εξ αποστάσεως κενά(;) δαιμόνια
Το υπουργείο Παιδείας έχει εξαγγείλει τη χρήση μεθόδων ασύγχρονης και σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, με στόχο να μην αποκοπούν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι από τη μαθησιακή διαδικασία.
Εξ αποστάσεως κενά(;) δαιμόνια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η γνώση ανοίγει ορίζοντες, το σύστημα τους κλείνει
Στις 11 Μαΐου, ημέρα που έχει οριστεί από το υπουργείο Παιδείας για την έναρξη των απολυτήριων εξετάσεων στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, στο 5ο Λύκειο Κορυδαλλού, η εκπαιδευτική κοινότητα...
Η γνώση ανοίγει ορίζοντες, το σύστημα τους κλείνει
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προγράμματα για την εκπαίδευση
Πάνω από 1.000 μαθητές σε 24 σχολεία θα έρθουν κοντά στις τέχνες, τις θετικές επιστήμες και τον τοπικό πολιτιστικό πλούτο, θα επιχειρήσουν να κατανοήσουν επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα του...
Προγράμματα για την εκπαίδευση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η ενηλικίωση των ονειροπόλων
Είχαμε τέσσερις σκηνικές αφορμές να μιλήσουμε με τον Βασίλη Κατσικονούρη και το «σίκουελ» του «Καλιφόρνια Ντρίμιν» 20 χρόνια μετά ήταν από μόνο του κίνητρο.
Η ενηλικίωση των ονειροπόλων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας