• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 14.6°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 9.9°C
  1 BF
  80%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 15.7°C
  5 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 9.3°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 4.0°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 14.6°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.9°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.8°C / 17.8°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.8°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.3°C / 10.9°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.2°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  0 BF
  90%
Φωτ.: https://creteoralhistory.org/
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ιστοριογραφία της Κατοχής και οι μεταλλάξεις του αυριανισμού

 • A-
 • A+
Ο Φλάισερ υπήρξε ο πρώτος που εισήγαγε σε πανεπιστημιακά έδρανα την ιστορία της ναζιστικής Κατοχής και της ελληνικής Αντίστασης και πρωτίστως της κατά πολύ μεγαλύτερης οργάνωσης, του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

Το 2010, τη σημαδιακή 6η Απρίλη, 18 εκκολαπτόμενοι ιστορικοί του ΕΚΠΑ με «αρχηγό» τον γράφοντα ξεκίνησαν για ένα δεκαπενθήμερο ερευνητικό ταξίδι, ένα «mobile σεμινάριο», σε γερμανικούς τόπους μνήμης του Β’ Παγκοσμίου. Οι σημαντικότεροι σταθμοί ήταν μάλλον τα τρία ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως Sachsenhausen, Ravensbrück, Buchenwald. Στο τελευταίο αποτελούσαμε την ημιεπίσημη ελληνική αντιπροσωπεία ανήμερα της 65ης επετείου της απελευθέρωσής του, μια που η επίσημη Ελλάδα έλαμψε διά της απουσίας της.

Ο Χάγκεν Φλάισερ

Σμίξαμε συγκινημένοι με κάποιους επιζήσαντες που είχαν έρθει για προσκύνημα, αλλά και με τον Ελληνοαμερικανό Γεράσιμο Χόντο που το ’45 ήταν ένας από τους απελευθερωτές. Παντού μας συνόδευε με την κάμερα ο φίλος σκηνοθέτης Ηλίας Γιαννακάκης που έπειτα δημιούργησε ωριαίο ντοκιμαντέρ το οποίο επανειλημμένα προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση.

Ηδη διαρκούσης της παραμονής μας στο Βερολίνο επισκεφτήκαμε ομαδικά το Κέντρο Ψηφιακών Συστημάτων (CEDIS) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου με διευθυντή τον Ελληνα συνάδελφο Νίκο Αποστολόπουλο. Το CEDIS συνεργαζόταν με το μεγαλύτερο οπτικοακουστικό ιστορικό αρχείο στον κόσμο (στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνιας) το οποίο περιλαμβάνει 53.000 βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες επιζώντων της ναζιστικής γενοκτονίας (Σοά), ανάμεσά τους εκατοντάδες Ελληνοεβραίοι.

Πάραυτα, τα «παιδιά μου» βυθίζονταν στις σχετικές συνεντεύξεις. Αυθημερόν έριξαν την ιδέα να δρομολογήσω πρόσβαση του ΕΚΠΑ, το πέτυχα ύστερα από ενάμιση χρόνο και ξεκίνησα κύκλο μεταπτυχιακών σεμιναρίων. Ζήσαμε την κορύφωση στις 29.5.2012 με ένα μνημειώδες open σεμινάριο σε ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο. Πριν από τις κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές του Ιούνη, 450 φοιτούντες κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους πέντε επιζήσαντες της Σοά, έδωσαν ηχηρή απάντηση στον «Φίρερ» της Χ.Α. που σε δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή είχε ισχυριστεί πως δεν υπήρχε Ολοκαύτωμα.

Ως επόμενο βήμα συζητούσαμε στο Βερολίνο και στην Ελλάδα τη δημιουργία ενός νέου ψηφιακού αρχείου με μαρτυρίες για την εδώ Κατοχή. Παρά τις πολλαπλές δυσκολίες το κάναμε πραγματικότητα, το 2016-2018, με την ακούραστη σύμπραξη σημαντικών νέων Ελλήνων επιστημόνων: 93 συνεντεύξεις θυμάτων της Κατοχής και αγωνιστών της Αντίστασης -ανάμεσά τους οι Μανώλης Γλέζος και Κάρολος Παπούλιας- αποτελούν τη στέρεη βάση του προγράμματος Memories of the Occupation in Greece (MOG) (1).

Οσοι έχουν συμμετάσχει στη σχεδόν δεκαετή κοπιαστική προεργασία του, προσβάλλονται από την ενορχηστρωμένη, συχνά συκοφαντική καμπάνια σε βάρος της, με προσωρινό αποκορύφωμα το παραλήρημα «Προσπάθεια αποδόμησης της προφορικής ιστορίας» που δημοσιεύθηκε στη «Νέα Κρήτη» (1.5.2021). Από τους συντάκτες Χριστίνα Ι. Σταμούλη και Μ. Χαρίτο ξέρω μόνο την πρώτη, η οποία πιθανώς είναι η κινητήρια δύναμη.

Αναγκαία εξαίρεση

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία οι «εθνικόφρονες» μαξιμαλιστές όλων των αποχρώσεων με την ατέρμονη επανάληψη αστήρικτων καταγγελιών αποτελούν κουραστικό φαινόμενο: Καθώς αποδεικνύονται ανεπίδεκτοι αποδοτικού διαλόγου, κατά κανόνα δεν απαντώ στις προκλήσεις τους. Στην πρόσφατη περίπτωση της Χ.Ι.Σ. και ενδεχομένως απονήρευτων θιασωτών της κάνω μια ίσως αναγκαία εξαίρεση. Την ακουσίως κολακευτική καταγγελία -πως ο Φλάισερ με το «Στέμμα και Σβάστικα» καθώς και όλο το μετέπειτα έργο του ασκεί επί «33 χρόνια» σχεδόν μονοπωλιακή επιρροή στην ιστοριογραφία της περιόδου- «τεκμηριώνει» με δύο ισχυρισμούς:

1) Οτι τάχα συρρίκνωσε, με απολογητική διάθεση, τον αριθμό των νεκρών του φονικού λιμού του πρώτου κατοχικού χειμώνα. Και τότε όμως ο Χ.Φ. διευκρίνισε πως η ωμή αλήθεια δεν θέλει πληθωριστικές υπερβολές που την εκπορνεύουν, προσβάλλοντας και υποβαθμίζοντας τα αληθινά θύματα! Η Χ.Ι.Σ. επιχειρεί να του καταλογίσει, γαλλίζοντας, «εσάνς αναθεωρητισμού», πιάνεται όμως αδιάβαστη. Προφανώς δεν έχει ανοίξει καν το πρώτο -όχι ογκώδες, αλλά σαφώς το καλύτερο- βιβλίο του Γιώργου Μαργαρίτη, του μοναδικού «εμβληματικού» ιστορικού για την περίοδο σε «συγγενικό» της στρατόπεδο.

Εκείνος σωστά είχε συνοψίσει ως προς τα «μυθοπλαστικά» νούμερα που συνεχώς αναπαράγονται: «Απλοϊκές εξηγήσεις, όπως η πρόθεση των κατακτητών να εξαθλιώσουν τον ελληνικό λαό με στόχο είτε να τον κατευθύνουν στα γερμανικά εργοστάσια είτε και να τον εξοντώσουν, κυριάρχησαν στις περί την περίοδο αντιλήψεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για ανεπεξέργαστη και ανεπιφύλακτη υιοθέτηση των συνθημάτων της κατοχικής περιόδου. […] Η επιστημονική ενασχόληση με την περίοδο μόνο σε ελάχιστες θαρραλέες αναλαμπές εξέτασε ουσιαστικά ζητήματα, όπως η ίδια έκταση του κακού και ο αριθμός των θυμάτων που προκάλεσε». Στην οικεία υποσημείωση ο Γ.Μ. παραπέμπει σε μία και μοναδική «θαρραλέα αναλαμπή», στο «Στέμμα και Σβάστικα»! (Από την ήττα στην εξέγερση, 1993, σ. 24).

Αντάρτες του 42ου Συντάγματος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) στη Στερεά Ελλάδα το καλοκαίρι του 1944. Προσωπική συλλογή Ιάσονα Χανδρινού

Φωτ.: https://www.occupation-memories.org

2) Οτι ο Φλάισερ τάχα προσπαθεί να πλήξει την αίγλη της ελληνικής Αντίστασης! Αυτή η δεύτερη «εξ όνυχος τον λέοντα» ένδειξη της Χ.Ι.Σ. (& εταίρου) χάσκει ακόμα περισσότερο… Ανακάλυψαν «περίεργα πράγματα» στην περιγραφή για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, όπου τονίζει την τεράστια, ιδίως ψυχολογική σημασία της για την υποδουλωμένη Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως ο Χ.Φ. αποδεικνύει, με χρονικά και γεωγραφικά τεκμήρια, πως ο άθλος της 25ης Νοεμβρίου 1942 δεν μπορούσε πια να έχει επιπτώσεις για τον ανεφοδιασμό του Ρόμελ.

Η αιτία ήταν οφθαλμοφανής επειδή τα συμμαχικά στρατεύματα είχαν ήδη εκδιώξει το «Αφρικα Κορ» από την Κυρηναϊκή και εν συνέχεια τόσο μακριά προς Δυσμάς (Ελ Αγκάιλα), ώστε ο ανεφοδιασμός του αναγκαστικά γινόταν πλέον μέσω Ιταλίας. Και χωρίς γνώσεις Ιστορίας οι ευφάνταστοι συντάκτες θα έπρεπε να το είχαν καταλάβει, αφού αρκούσε ένα βλέμμα σε χάρτη.

Μάλιστα δεν αγνοούν μόνο τις εκθέσεις των εμπλεκόμενων στρατηγείων, αλλά και τις μαρτυρίες του έπειτα αρχηγού της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής Κρις Γουντχάουζ. Είχε έρθει στην Ελλάδα την τελευταία νύχτα του Σεπτέμβρη ’42, με ομάδα δολιοφθοράς (Harling) και συγκεκριμένη αποστολή να κόψει -συμπράττοντας με τους αντάρτες- τη «φλέβα εφοδιασμού του Ρόμελ». Δεν έκρυβε όμως ποτέ πως δεν πρόλαβε τον αρχικό σκοπό. Η αιτία ήταν διπλή: κάποιες καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά και ιδίως η απροσδόκητα ραγδαία προέλαση της 8ης Στρατιάς του στρατάρχη Μοντγκόμερι.

Το μυθοπλαστικό «κατηγορητήριο» της Χ.Ι.Σ. καταλήγει ταιριαστά με μια -άγαρμπη- αναφορά σε μύθο: «Ισως θα ήταν καλύτερο να αντιγράψουμε τη δραστική λύση του Ηρακλή και να χτυπήσουμε απευθείας το κεντρικό κεφάλι του θεριού, αντί να πολεμάμε ένα ένα τα γερμανικά προγράμματα»!

Η συγκεκριμένη περίπτωση ξεπερνάει τις γνώριμες θεωρίες συνωμοσίας, συστατικό του «φολκλόρ της πολιτικής κουλτούρας» -όπου εύστοχα τις κατατάσσει πρόσφατη ανάλυση (2)-, καθώς η οσμή του αλήστου μνήμης αυριανισμού αναδίδεται απειλητικά έστω σε ραφινέ μετάλλαξη…

Η επιτήδεια δικηγορία του οχύρωνε τον αυριανισμό

Για τον Γιάννη Σταμούλη, πατέρα της συντάκτριας, είχα πρωτομάθει στις απαρχές της Μεταπολίτευσης, όταν επιχειρούσε να εκβιάσει το χρίσμα υποψήφιου βουλευτή για τη Βοιωτία - εισβάλλοντας βραδιάτικα με «δυναμική» συνοδεία στο συντονιστικό πρώτο στέκι (δυάρι) του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ακαδημίας 22. Το «ντου» απέτυχε αφού επέμειναν στην απόρριψη και τα τέσσερα παρόντα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης με επικεφαλής τον Αντώνη Λιβάνη - εκφράζοντας τη σύμφωνη γνώμη πολλών τοπικών στελεχών. Από το 1980 όμως οι ενδοκομματικές μετοχές του Σταμούλη ανέβηκαν εξαιτίας της συνεχώς αυξανόμενης επιρροής που είχε ως μόνιμος συνήγορος της νεοϊδρυθείσας «Αυριανής».

Την καθοριστική συμβολή του νομικού συμβούλου συνοψίζει σωστά η Wikipedia: «Εδειξε τις μεγάλες νομικές του ικανότητες ως δικηγόρος της εφημερίδας "Αυριανή" στο απόγειο της κυκλοφορίας και επιρροής της τη δεκαετία του 1980, όταν δεχόταν καταιγισμό μηνύσεων και αγωγών από τα πρόσωπα που επέκρινε. Ο Σταμούλης στην πλειονότητα των περιπτώσεων κατάφερνε να αθωώνει την εφημερίδα και τον εκδότη της Γιώργο Κουρή». Σημειωτέον, ότι με την επιτήδεια αθωωτική δικηγορία του οχύρωνε τον αυριανισμό.

Το 1989 ο Σταμούλης, συνήγορος του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, εξελέγη ευρωβουλευτής (8ος από τους 9 του ΠΑΣΟΚ) και το 1994 πρώτος αιρετός νομάρχης Βοιωτίας.

Από τη δεύτερη θέση ιδίως κατάφερε να αναβαθμίσει το δικό του πολιτικό προφίλ - μετατρέποντας το τερατώδες γερμανικό κακούργημα του Διστόμου σε αφετηρία για μια νέα καριέρα ως πρωταγωνιστής του «τιτάνιου αγώνα» για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων. Από τότε κάθε επισήμανση κηλίδων στο παρελθόν του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής έμοιαζε πλέον με ιεροσυλία, αν όχι με εθνοπροδοσία!

Από την άλλη πλευρά ο Φλάισερ υπήρξε ο πρώτος που εισήγαγε σε πανεπιστημιακά έδρανα την ιστορία της ναζιστικής Κατοχής και της ελληνικής Αντίστασης και πρωτίστως της κατά πολύ μεγαλύτερης οργάνωσης, του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

Ετσι, τον Απρίλη του ‘84 υπήρξε κύριος οργανωτής του πρώτου (πενθήμερου) διεθνούς συνεδρίου σε ελληνικό έδαφος για την περίοδο 1936-1944: Δικτατορία - Κατοχή - Αντίσταση. Ακολούθησαν πολλά άλλα. Το 1995 απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια -με επίσημους μάρτυρες εξέχουσες προσωπικότητες και των τριών μεγάλων πολιτικών χώρων: τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Νίκο Σβορώνο, καθώς και τους Αντ. Λιβάνη και Χρήστο Παπαθανασίου-, γεγονός που πρώτη φορά αναφέρω. Συνεχίζω, επιστρέφοντας στο πρώτο πρόσωπο.

Είχα βάλει σκοπό της επαγγελματικής μου ζωής την αφύπνιση της απωθημένης μνήμης στην πρώτη πατρίδα μου ως προς τα διαπραχθέντα μαζικά εγκλήματα σε βάρος της δεύτερης την οποία συνειδητά επέλεξα. Διαχρονικά και δημοσίως κατέκρινα την άρνηση της επίσημης Γερμανίας να διαχειριστεί το ένοχο παρελθόν της που δεν είναι «λήξαν», όπως στερεότυπα ισχυρίζονταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις της Βόνης και του Βερολίνου.

Ενδεικτικά αναφέρω το συνέδριο και τον σχετικό συλλογικό τόμο «Από το Λίντιτσε στα Καλάβρυτα. Αντίσταση και κατοχική τρομοκρατία» που οργάνωσα και εξέδωσα υπό τη σκέπη της ESF (European Science Foundation) στην πολύτομη σειρά μας National Socialist Occupation Policy in Europe, 1939-1945. Πέρα από την επίμονη επιστημονική και διδακτική πληροφόρηση(3) συνέβαλα κατά δύναμιν στην ευαισθητοποίηση των γερμανόφωνων ΜΜΕ.

Ολα αυτά αποτελούσαν και αποτελούν μοχλούς πίεσης για τη συνειδητοποίηση των απόγονων με στόχο την αποδοχή μιας εφικτής συμβιβαστικής λύσης, με αφετηρία το σκανδαλωδώς απλήρωτο κατοχικό δάνειο - σε πείσμα κραυγών των εκατέρωθεν «εθνικοφρόνων». Ενδεικτικά αναφέρω μια επί τούτου συνέντευξη στη μεγαλύτερη αριστερο-φιλελεύθερη εφημερίδα της Αυστρίας, με συνειδητά «προβοκατόρικο» τίτλο «Οι Φίλοι πληρώνουν τα χρέη τους» (4). Προκάλεσε 911 postings από αναγνώστες στα δύο διάδοχα κράτη του ναζιστικού Ράιχ - κατά συντριπτική πλειονότητα αρνητικά, συχνά υβριστικά, ενώ ζύγισαν περισσότερα τα πολλά ενθαρρυντικά και συναινετικά σχόλια.

Εδώ ας κρίνουν οι ανοιχτόμυαλοι τις απόπειρες των νοσταλγών του άλλοτε κραταιού αυριανισμού, κάποιων επίδοξων κεφαλοκυνηγών και προπαγανδιστών μιας κίβδηλης ιστορικής διαφώτισης. Να κρίνουν την απόπειρα να συνδέσουν το όνομα του γράφοντος με εκείνες τις απολογητικές τάσεις στις οποίες εναντιώνεται όλη του τη ζωή - απ’ όπου και αν ξεφυτρώνουν.


(1) Ελλείψει χρόνου και αρμοδιότητας δεν συμμετείχα ενεργά στο δεύτερο στάδιο του «MOG» που είναι αφιερωμένο στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για ελληνικά και γερμανικά σχολεία. Εννοείται ότι παρακολουθούσα από κοντά την πορεία του διδακτικού μέρους του έργου.
(2) Αντώνης Λιάκος, «Ακτιβιστές της μνήμης και θεωρίες συνωμοσίας», «Εφημερίδα των Συντακτών», 20.5.2021.
(3) Σε ελληνικό και οικουμενικό πλαίσιο, βλ. ιδίως: Χ.Φ.: Οι Πόλεμοι της μνήμης. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Δημόσια Ιστορία. Αθήνα: Νεφέλη 2008.
(4) «Freunde zahlen ihre Schulden», Der Standard, 17.9.2012.Ανάλογος και ο απόηχος των συνεντεύξεών μου στη γερμανική τηλεόραση (π.χ.: tagesschau.de, 10.2.2015), ενώ σαφώς πιο αντικειμενικά τα 922 (!) σχόλια -την ίδια μέρα στο The Guardian- για το άρθρο μου «Germany owes Greece money for the war».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο αφανής ήρωας της Αντίστασης
Ηταν μόλις 21 χρόνων και, όπως εκατοντάδες χιλιάδες πατριώτες, «διψούσε» για να πάρει μέρος στον μεγαλειώδη αντιστασιακό αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον κατακτητή. Ετσι, στις 22 Δεκεμβρίου 1942, στο...
Ο αφανής ήρωας της Αντίστασης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η ματωμένη 1η Μάη του 1944
Η Πρωτομαγιά που σφράγισε την ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και δικαίως θεωρείται το σύμβολο και το σημείο- σταθμός της ελληνικής Εργατικής Πρωτομαγιάς χρονικά τοποθετείται στον τελευταίο χρόνο...
Η ματωμένη 1η Μάη του 1944
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Αθήνα της Αντίστασης στη μεγάλη οθόνη
Από τα συσσίτια της Εθνικής Αλληλεγγύης, τα χωνιά και τα συνθήματα των ΕΠΟΝιτών στις γειτονιές της Αθήνας, στα φρουραρχεία και τις μάχες του ΕΛΑΣ... Το ντοκιμαντέρ «Oι Παρτιζάνοι των Αθηνών» γίνεται έναυσμα να...
Η Αθήνα της Αντίστασης στη μεγάλη οθόνη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο Αρης κάνει πόλεμο
Μέσα από άγνωστες στο ευρύ αναγνωστικό κοινό ή αδημοσίευτες μαρτυρίες, θα παρουσιάσουμε όλο το σκηνικό και το παρασκήνιο του λόγου του Αρη Βελουχιώτη στη Λαμία, στον γιορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης τον...
Ο Αρης κάνει πόλεμο
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Μαίναλο, στα ίχνη των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων»
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Μαίναλο, στα ίχνη των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων», αφιερωμένη στη μνήμη του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά, που οργάνωσαν τα ΑΣΚΙ και ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών...
«Μαίναλο, στα ίχνη των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο αγνοημένος ήρωας
Ανάμεσα στους 200 εκτελεσθέντες της Καισαριανής ήταν και μια τραγική προσωπικότητα, ένας άγνωστος ήρωας, ο Στυλιανός Σκλάβαινας. Σήμερα η «Εφ.Συν.» -τιμώντας την ματωμένη Πρωτομαγιά του ’44- φέρνει στη...
Ο αγνοημένος ήρωας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας