• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.2°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  92%

Φρούτα και λαχανικά

© Zarema Zarema | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολυφαγίες: η λύτρωσή μου

 • A-
 • A+

Τα μάτια που με κοίταγαν κι είχα απέναντί μου ήταν τα πιο διψασμένα μάτια που είχα συναντήσει όλα τα χρόνια που ασχολιόμουν με αυτή τη δουλειά, πιο διψασμένα και από μάτια άριστου μαθητή που ρουφάει τη γνώση κατά την ώρα της παράδοσης στην τάξη... Η Μαρία ήταν δασκάλα και όταν με επισκεπτόταν έπαιρνε τη θέση της στη καρέκλα της και με κοιτούσε κατάματα. Είχε μέσα της εκείνη τη φλόγα που διαθέτουν οι άνθρωποι που θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους, να την πάνε πιο πέρα, να περπατήσουν από άλλο δρόμο. Και πάντα με συγκινούσε, γιατί μου αποδείκνυε για ακόμη μια φορά πόσο άξιζε η δουλειά μου.

Η Μαρία ήταν πολύ συντηρητικός άνθρωπος, ήταν μεγαλωμένη με πολύ αυστηρούς κανόνες, προσαρμοσμένη απόλυτα στις «προσταγές» της ζωής, και είχε επιβιώσει περίφημα, παρ’ όλες τις μεγάλες δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει. Εμοιαζε παράδοξη η ανταπόκρισή της στις παροτρύνσεις που της πρόσφερα, έτσι συντηρητική που ήταν.

Παρότι ήταν πολύ φοβισμένη, συνάμα ήταν και πολύ τολμηρή. Ακουγε με ιδιαίτερη προσοχή, έκρινε και μελετούσε με τον δικό της τρόπο, και κάθε εβδομάδα ερχόταν στο γραφείο με μια καινούργια δική της πράξη. Τολμούσε να πειραματιστεί, να ανακαλύψει νέους τρόπους αντιμετώπισης των διατροφικών συνηθειών της. Να αποκαλύψει τις πολυφαγίες της ή τα τσιμπολογήματά της. Η εξέλιξή της ήταν ραγδαία και η πρόοδός της θεαματική. Εδειχνε να είναι άκαμπτη στον προγραμματισμό της και αυστηρή, αλλά ταυτόχρονα και έτοιμη από μέσα της να λύσει τους κόμπους της και να βάλει τη χαρά στη ζωή της.

Η καθημερινότητα της Μαρίας κυλούσε ως εξής: πήγαινε το πρωί στη δουλειά της, όπου φυσικά εργαζόταν με υψηλό αίσθημα του καθήκοντος, γύριζε σπίτι της κι ασχολιόταν με την οργάνωση του νοικοκυριού της, ενώ κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο συμμετείχε εθελοντικά στη δράση ενός συλλόγου που διένειμε ρούχα από δεύτερο χέρι και πρόσφερε τροφή σε απόρους.

Παράλληλα, κάθε Σαββατοκύριακο ταξίδευε στην επαρχία για να επισκεφθεί και να βοηθήσει τη μητέρα της που ήταν ανήμπορη. Ετσι η Μαρία είχε δύο σπίτια να φροντίσει, άπειρες δουλειές να κανονίσει κι ήταν διαρκώς περιορισμένη, αφού δεν είχε σχεδόν ποτέ ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό της.

Το φαγητό, τα γλυκά και τα κουλουράκια τη βοηθούσαν να ξεχνιέται, να παίρνει δύναμη από τη στιγμιαία αυτή γευστική απόλαυση που της χάριζαν, να ανακουφίζεται από τον αναγκασμό στον οποίο διαρκώς έθετε τον εαυτό της. Αυτές ήταν οι ισορροπίες της.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ακολούθησε την υγιεινή διατροφή της. Περιόρισε την τροφή της και εκτελούσε τις οδηγίες με υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Οταν αποφάσισε να επιτρέψει να αποκαλυφθεί το πρώτο της τσιμπολόγημα (στον ίδιο της τον εαυτό κατ' αρχήν), σχεδόν ακούστηκε ο ήχος του πρώτου «ξεκλειδώματος» και αυτομάτως εμφάνισε ένα μέρος του εαυτού της. Ηταν πια παρούσα.

Στην παχυσαρκία κάθε άνθρωπος «δημιουργεί» κι έχει ανάγκη το βάρος του, είτε για να μένει κρυμμένος πίσω από αυτό, δηλαδή να μην εμφανίζεται, είτε για να εμφανίζεται (παρουσιάζεται) ως Αλλος, όχι αυτός που πιστεύει ότι είναι πραγματικά. Και στις δύο περιπτώσεις όμως κρύβεται. Χρησιμοποιεί (ασυναίσθητα-ανεπίλεκτα) το βάρος σαν κρυψώνα∙ σαν κάτω από το βάρος να αποκρύπτει συναισθήματα κι ανάγκες, επιθυμίες και προσδοκίες και άλλα πολλά. Κρυμμένος νιώθει ασφαλής και είναι δικαίωμά του.

Η Μαρία εργάστηκε πολύ σκληρά, με ιδιαίτερη συνέπεια και θάρρος, προκειμένου να παραμείνει παρούσα και να αντέχει να εμφανίζονται οι πολυφαγίες της, χωρίς να τιμωρεί τον εαυτό της όταν παραβίαζε τον «νόμο» της σχολαστικής τήρησης της διατροφής. Ανακάλυψε πως εντέλει δεν έγινε και κάτι τρομερό, όπως πρωτύτερα θεωρούσε, μάλιστα τις περισσότερες φορές δεν πάχαινε, παρά τις παραβιάσεις της∙ μερίμνησε να οργανώνει και να καταναλώνει όλες τις θρεπτικές τροφές της ημέρας της, έβαλε στην καθημερινότητά της το περπάτημα, βρήκε τρόπο να ξεκουράζεται.

Ολη αυτή τη φλόγα που είχε μέσα της τη χρησιμοποίησε για να δουλέψει συστηματικά, με διαφορετικούς κανόνες από αυτούς που γνώριζε, και κατάφερε να εκτεθεί, να εμφανιστεί και να μην έχει ανάγκη πια το βάρος της.

Τα μάτια της χαμογελούσαν.

Οταν κανείς νομιμοποιήσει τις πολυφαγίες του, είναι σαν να εμφανίζει για πρώτη φορά τις ανάγκες του και να τις νομιμοποιεί. Εστω και σε αυτή τη μορφή...


Τip 1

Το τίλιο, αλλιώς φλαμουριά ή φιλύρα, είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται μια νύμφη με το όνομα Φιλύρα, η οποία, αφού απήχθη από τον Κρόνο, γέννησε τον κένταυρο Χείρωνα. Οταν η Φιλύρα ζήτησε πικραμένη από τους θεούς να μην την αφήσουν θνητή, αυτοί τη μεταμόρφωσαν στο δένδρο φιλύρα (φλαμουριά).

Τip 2

Τα άνθη της φλαμουριάς περιέχουν φυτική βλέννα, αιθέριο έλαιο (φαρνεσόλη) που προσφέρει το όμορφο άρωμα, φλαβονοειδή (κβερτεκίνη, καιμφερόλη), καφεϊκό και άλλα οξέα, μικρή ποσότητα σαπωνίνης, εσπεριδίνη, βανιλίνη, τανίνη και γλίσχρασμα. Ο φλοιός της περιέχει πολυφαινόλες και κουμαρίνες. Κατά τον Πλίνιο, τα φίδια δεν πλησιάζουν ούτε στη σκιά αυτού του δένδρου.

Τip 3

Θεωρείται αντιβηχικό, σπασμολυτικό, εφιδρωτικό και ηρεμιστικό βότανο, δρα κατά του πονοκεφάλου, του πανικού, της νευρικής ταχυπαλμίας και της υψηλής πίεσης. Το ζεστό τσάι του βοτάνου είναι ένα παραδοσιακό γιατρικό για το κρύωμα, την ανακούφιση από το συνάχι και γενικά για τα προβλήματα των αναπνευστικών οδών.*

* Οι πληροφορίες είναι από το: enallaktikidrasi.com

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Λίγη συντροφιά
«H συντροφικότητα έχει να κάνει με τη συντροφιά τού ‘‘συν-τρέφομαι’’ και η τροφή είναι μεγάλη παρέα».
Λίγη συντροφιά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το φαγητό μέσα στο μυαλό μου
Σε μια προσπάθεια αδυνατίσματος, χρειάζεται κανείς να συνειδητοποιήσει τον τρόπο που λειτουργεί, παράλληλα με την εφαρμογή μιας πιο υγιεινής διατροφής.
Το φαγητό μέσα στο μυαλό μου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ελεγχος επιθυμίας γεύσης
Ακόμα και αν κάποιος καταφέρει να πειθαρχήσει τις γευστικές του επιθυμίες, αυτό θα είναι για περιορισμένο χρόνο, ακριβώς επειδή είναι ενάντια στη φύση.
Ελεγχος επιθυμίας γεύσης
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Προστατευμένος και παχύς»
Πολύ συχνά ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους –ένα μεγάλο μέρος από τον εαυτό του– δεν «θέλει» να αδυνατίσει κι αυτό είναι άλλος ένας άγριος πόλεμος που γίνεται μέσα του.
«Προστατευμένος και παχύς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας