Οι φωτογραφήσεις στα αρχαία μνημεία αποτελούν, εδώ και πολλά χρόνια, αφορμές έντονων διαφωνιών μεταξύ ειδικών και μη.
Πρόσφατα μπορεί το «μήλον της Εριδος» να ήταν ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, αλλά συνήθως στο επίκεντρο βρίσκεται η Ακρόπολη.
Ειδικά την περίοδο του Μεσοπολέμου συντηρητικές φωνές της ελληνικής κοινωνίας είχαν αναλάβει να την… προστατεύσουν από κάθε «βεβήλωση».
Ευτυχώς όμως διαδοχικοί διευθυντές της Ακρόπολης επέτρεψαν φωτογραφήσεις και έτσι η πολιτιστική κληρονομιά εμπλουτίστηκε με υπέροχες φωτογραφίες, που έκαναν τον γύρο του κόσμου μεταφέροντας πανέμορφες εικόνες από τον Ιερό Βράχο.
Η πρώτη γνωστή φωτογράφηση έγινε το 1921 από τον φωτογράφο, ζωγράφο και επιμελητή έργων τέχνης Εντουαρντ Γιαν Στέιχεν (Edward Jean Steichen 1879-1973), που απαθανάτισε τη «μητέρα του σύγχρονου χορού», Ισιδώρα Ντάνκαν (Isadora Duncan, 1877- 1927), λάτρη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Η Ντάνκαν είχε έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1903 δίνοντας παραστάσεις στο «Βασιλικό Θέατρο» και δημιούργησε μαζί με τον αδελφό της το «Σπίτι του Χορού» στον σημερινό Βύρωνα. Το καλοκαίρι του 1921 βρισκόταν στη Βενετία, όπου γνώρισε τον Στέιχεν.
Η χορεύτρια, αφού βεβαιώθηκε ότι ο φωτογράφος θα μπορούσε να κάνει κινούμενες εικόνες του χορού της στην Ακρόπολη, τον έπεισε να τη συνοδεύσει στην Αθήνα.
Μετά από άδεια που έλαβαν άρχισε η φωτογράφιση της Ισιδώρας, αρχικά με φόντο το Ερέχθειο και στη συνέχεια πίσω από τον Παρθενώνα.
Το αποτέλεσμα ήταν αριστουργηματικό και οι φωτογραφίες ονομάστηκαν από τον δημιουργό τους ως η «επίδραση της φωτιάς» - «Wind Fire».
Η επόμενη φωτογράφιση, που προκάλεσε αντιδράσεις, έγινε το 1928 από την πρώτη Ελληνίδα φωτογράφο Ελλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, γνωστή με το ψευδώνυμο Νέλλυ.
Φωτογράφισε γυμνή, με φόντο τον Παρθενώνα, τη Γαλλίδα χορεύτρια Μόνα Παέβα (Mona Paeva).
Η φωτογράφος ζήτησε και πήρε άδεια από τον διευθυντή της Ακρόπολης, Αλέξανδρο Φιλαδελφέα, με την προϋπόθεση πως οι φωτογραφίες δεν θα δημοσιεύονταν.
Το αρχικό σχέδιο ήταν το μοντέλο να ποζάρει ντυμένο με μουσελίνες και πέπλα, για να παραπέμπει σε αρχαία Ελληνίδα.
Οταν ο αρχαιολογικός χώρος έκλεισε για το κοινό, η φωτογράφος και το μοντέλο ξεκίνησαν τις ετοιμασίες.
Η Παέβα, μετά από υπόδειξη των υπευθύνων, χρησιμοποίησε το σπιτάκι του φύλακα για καμαρίνι. Την ώρα που άλλαζε ρούχα, την είδε η φωτογράφος. Τότε αποφάσισε να τη φωτογραφίσει ολόγυμνη...
Το αποτέλεσμα ήταν άψογο και η φωτογράφος δώρισε μερικές φωτογραφίες στην Παέβα, η οποία μερικούς μήνες αργότερα για επαγγελματικούς λόγους έδωσε μία στο γαλλικό περιοδικό «Illustration de Paris», που τη δημοσίευσε τον Ιανουάριο του 1929.
Μόλις τα νέα κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα, εμφανίστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις.
Μερίδα του αθηναϊκού Τύπου, ταυτιζόμενη με τις συντηρητικές απόψεις, κατηγόρησε τη φωτογράφο για βεβήλωση του αρχαιολογικού χώρου.
Παρά τις αντιδράσεις και τα σχόλια, η φωτογράφος δεν πτοήθηκε και επανέλαβε, λίγους μήνες αργότερα, τη φωτογράφιση στην Ακρόπολη, με μοντέλο αυτή τη φορά την Ουγγαρέζα χορεύτρια Νικόλσκα.
Σύμμαχος της Νέλλυ ήταν για ακόμα μία φορά ο διευθυντής της Ακρόπολης, που της έδωσε ξανά την πολυπόθητη άδεια.
Το επόμενο… σκάνδαλο ξέσπασε τον Οκτώβριο του 1932, όταν μια Γαλλίδα ζωγράφος, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της πατρίδας της, θέλησε να ζωγραφίσει και να βγάλει άσεμνες φωτογραφίες στην Ακρόπολη.
Η Γαλλίδα Παουλίν ντε Μπρολί (Pauline Maria Amedee Marguette de Brogile, το πλήρες όνομα, 1883-1973) είχε έρθει στην Ελλάδα με τον μετέπειτα σύζυγό της Αντρέ Παριέντε (Andre Marc Mardochee Pariente, 1901-1977) και αφού πήραν άδεια από το υπουργείο Παιδείας, πήγαν στην Ακρόπολη.
Οπως δήλωσε αργότερα ο Αλέξ. Φιλαδελφεύς στην εφημερίδα «Ακρόπολη», είχε επισκεφτεί στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» τη Γαλλίδα και είδε τους πίνακές της από τα μνημεία της Ακρόπολης και τα τοπία της Ελλάδας, για να προσθέσει ότι «έμεινα δε κατάπληκτος εκ της θαυμασίας εργασίας».
Ωστόσο οι εφημερίδες με πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ επέμεναν ότι η Γαλλίδα με τον σύντροφό της είχαν σκανδαλίσει και τις… πέτρες με τις γυμνές φωτογραφίες τους!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας