Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
13°C
15.2° 11.7°
4 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.8° 13.0°
3 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
15°C
17.0° 14.9°
2 BF
65%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
2 BF
71%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 11.9°
5 BF
82%
Βέροια
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 12.3°
1 BF
58%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.8° 10.4°
3 BF
50%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
15°C
15.2° 15.2°
1 BF
70%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 17.1°
3 BF
49%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.9° 12.3°
3 BF
72%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.8° 13.3°
5 BF
76%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.7° 10.7°
4 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
4 BF
72%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.9°
2 BF
77%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.5° 12.3°
2 BF
78%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 17.8°
5 BF
65%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.1° 11.9°
5 BF
82%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 12.3°
1 BF
59%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
13°C
16.1° 13.1°
2 BF
68%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
10°C
10.3° 10.3°
2 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
teloneio
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Εξώδικο προς την «Εφ.Συν.» για ρεπορτάζ

Στις 19.1.2024 δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» άρθρο του συντάκτη μας Πάνου Κοσμά με τίτλο «Τελωνεία: “Γαλάζια” έφοδος σε θέση διευθυντών». Για το άρθρο μας αυτό, οι Ηλίας Λιόντος (αναπληρωτής διευθυντής Γ’ Τελωνείου Πειραιά) και Ιωάννα Χρονοπούλου απέστειλαν εξώδικο με το οποίο ζητούν την αποκατάσταση της τιμής και υπόληψής τους που θεωρούν ότι εθίγησαν από το συγκεκριμένο άρθρο, λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουν σε ένδικα μέσα εναντίον του συντάκτη μας, της εφημερίδας μας και των υπευθύνων της.

Από την εκτεταμένη επιστολή τους δημοσιεύουμε τα κεφάλαια Γ’ και Δ’, μαζί με την απάντηση του συντάκτη μας.

«[Γ]. Ωστόσο, αληθές είναι ότι η υπό της β’ εξ ημών επιλογή του α’ εξ ημών στις θέσεις του Υποδιευθυντή και εν συνεχεία του Αναπληρωτή Διευθυντή του Γ’ Τελωνείου Πειραιώς για την μετά την επικείμενη, κατά τον χρόνο της επιλογής, αφυπηρέτηση της β’ εξ ημών, υπήρξε απολύτως νόμιμη, ορθή και αξιοκρατική, εν όψει των προσόντων και της προϋπηρεσίας που ο α’ εξ ημών συγκέντρωνε, και τα οποία καταφανώς υπερτερούσαν των προσόντων και της προϋπηρεσίας των λοιπών συνυποψηφίων για τις ανωτέρω θέσεις.

Εν προκειμένω, λεκτέο πως ο α’ εξ ημών είναι στέλεχος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, με βαθμό ΠΕ Α’ Τελωνειακών, πτυχιούχος της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Ελεύθερου Πανεπιστημίου. Η δε θητεία του στον τελωνειακό κλάδο μετά 22 έτη συνεχούς υπηρεσίας, τα περισσότερα εκ των οποίων σε Τελωνεία αιχμής (Ελευσίνας, Γ’ Τελωνείο Πειραιώς) και υπηρεσίες πρώτης γραμμής (Δίωξη Λαθρεμπορίου), έχει υπάρξει ε υ δ ό κ ι μ η και ε π ι τ υ χ η μ έ ν η, έχοντας καθοριστική συμμετοχή στην αποκάλυψη, μεταξύ άλλων, σημαντικών υποθέσεων λαθρεμπορίας, πολλές εκ των οποίων έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τη δημοσιότητα, προασπίζοντας έτσι κατά τρόπο υποδειγματικό το δημόσιο συμφέρον. Ο δε έως σήμερα υπηρεσιακός βίος του α’ εξ ημών έχει υπάρξει διαυγής και ανεπίληπτος, τούτο δε προκύπτει, μεταξύ άλλων, εκ του γεγονότος ότι το πειθαρχικό του μητρώο παραμένει λευκό, ως μηδέποτε τιμωρηθείς σε οποιαδήποτε ποινή.

Σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του α’ εξ ημών στη θέση του Υποδιευθυντή του ανωτέρω Γ’ Τελωνείου, τα αληθή είναι τα εξής: Οταν ο προκάτοχός του στη θέση του Υποδιευθυντή επελέγη για τη θέση του Διευθυντή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) -γεγονός δηλωτικό της αποτελεσματικότητος τόσο του ιδίου του επιλεγέντος, όσο και του Γ’ Τελωνείου, υπό την διεύθυνση της β’ εξ ημών- η β’ εξ ημών έπρεπε να επιλέξει τον νέο Υποδιευθυντή μεταξύ των τριών προϊσταμένων των Τμημάτων που υπάγονται στην Υποδιεύθυνση (Δίωξης Λαθρεμπορίου, Δικαστικού, και Εκ Των Υστέρων Ελέγχων). Αξιολογώντας τα προσόντα και την προϋπηρεσία των τριών ως άνω Προϊσταμένων, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Τμήματος, εξ απόψεως ανθρώπινου δυναμικού και αποστολής των Τμημάτων στα οποία αυτοί προΐσταντο, η β’ εξ ημών προέβη στην επιλογή του α’ εξ ημών κυριότατα εκ του ότι αυτός προΐστατο του πλέον κρίσιμου, εξ απόψεως αντικειμένου, των ανωτέρω Τμημάτων (Δίωξης Λαθρεμπορίου), έχοντας συμπληρώσει κατά τον χρόνο επιλογής έξι (6) έτη συνεχούς υπηρεσίας στη θέση αυτή, με συνακόλουθη τη μεγάλη εμπειρία του σε ζητήματα δίωξης λαθρεμπορίας, έχοντας μάλιστα επιλεγεί στην εν λόγω θέση όχι κατ’ ανάθεση, αλλά από το αρμόδιο συλλογικό υπηρεσιακό όργανο (Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων), εν αντιθέσει προς τους συνυποψηφίους του οι οποίοι, ο μεν ένας (Προϊστάμενος Εκ των Υστέρων Ελέγχων) είχε ελάχιστη προϋπηρεσία στη θέση, ενώ ο έτερος (Προϊστάμενος Δικαστικού) είχε τοποθετηθεί στη θέση κατ’ ανάθεση, και όχι με επιλογή από το Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων.

Περαιτέρω, αναφορικώς με την επιλογή του α’ εξ ημών στη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή του ως άνω Γ’ Τελωνείου Πειραιώς, την οποία επίσης εμφανίζετε ως παράνομη και αναξιοκρατική, επισημαίνουμε ότι, σε αντίθεση με όσα ψευδή και προσβλητικά αναφέρετε στο δημοσίευμά σας περί “γαλάζιας εφόδου σε θέσεις διευθυντών”, “πλαγίων τακτικών”, “τεχνικής” με την οποία υλοποιούνται οι “πλάγιες τακτικές”, “γαλάζιων παιδιών” κ.λπ., αυτή υπήρξε απολύτως σύννομη, ως προβλεπόμενη στο άρθρο 10 Π.Δ. 231/2007 (Κανονισμός αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των Τελωνειακών Υπαλλήλων), σύμφωνα με το οποίο:

“Ο Υποδιευθυντής Τελωνείου αναπληρώνει τον Προϊστάμενο του Τελωνείου, σε περίπτωση έλλειψης, απουσίας ή κωλύματος αυτού”.

Ενώ την ηχηρότερη διάψευση των αναληθεστάτων ισχυρισμών σας περί δήθεν αναβολής των διαδικασιών επιλογής Διευθυντών Τελωνείων προκειμένου να εξυπηρετούνται τάχα “γαλάζια παιδιά” διά της “τακτικής της προσωρινής τοποθέτησης”, “γαλάζιας εφόδου σε θέσεις διευθυντών” κ.λπ., όπως παραπληροφορείτε με το ανωτέρω δημοσίευμά σας, παρέχει η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή υποψηφιοτήτων πλήρωσης θέσεων Προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης και Υποδιεύθυνσης Περιφερειακών Υπηρεσιών υπαγόμενων στην Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής (ΔΔΑΔ Γ 1009498 ΕΞ 2024/24.01.2024), με την οποία προκηρύχθηκαν είκοσι (20) θέσεις Διευθυντών και Υποδιευθυντών σε διάφορα Τελωνεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι θέσεις Διευθυντή και Υποδιευθυντή στο Γ’ Τελωνείο Πειραιώς.

[Δ]. Πρόδηλο είναι δε πως η κραυγαλέα ευθύνη σας για τη δημόσια διαπόμπευσή μας δεν μπορεί ασφαλώς να κρυφτεί πίσω από την επιτηδευμένη χρήση των αρχικών γραμμάτων των ονοματεπωνύμων μας στην οποία τεχνηέντως προέβητε στο δημοσίευμά σας όχι ασφαλώς προς προστασία της προσωπικότητας εκάστου ημών, αλλά προς συγκάλυψη και απόσειση των ευθυνών σας για τον δημόσιο διασυρμό μας στον οποίο στοχευμένα προέβητε, προκειμένου να εξυπηρετήσετε με αυτόν τον αθέμιτο τρόπο την πολιτική στράτευση του εντύπου σας. Πράγματι, με τα όσα αναληθή ισχυριστήκατε, μας παραδώσατε βορά σε δημόσια ανυποληψία, καθώς η χρήση των αρχικών γραμμάτων των ονοματεπωνύμων μας (Η.Λ. και Ι.Χ., αντιστοίχως), ο συνακόλουθος συσχετισμός και η αντιστοίχιση αυτών με τις υπηρεσιακές ιδιότητές μας (Διευθύντρια - Υποδιευθυντής & Αναπληρωτής Διευθυντής, αντιστοίχως), η ρητή αναφορά σας στον δημόσιο φορέα που υπηρετούμε (“το μεγαλύτερο Τελωνείο του Πειραιά”), η επίκληση της συμμετοχής σε υπηρεσιακά όργανα (για μεν την α’ εξ ημών στην “επιτροπή κρίσεων τμηματαρχών”, για δε τον β’ εξ ημών στο “Υπηρεσιακό Συμβούλιο”), καθώς και η αναφορά στη συνδικαλιστική δράση του α’ εξ ημών (“χρόνια συνδικαλιζόμενος με την παράταξη της ΔΑΚΕ”), ήταν αντικειμενικώς υπεραρκετά για την ταυτοποίησή μας από τους αναγνώστες της εφημερίδας και της ιστοσελίδας σας, όπως αυτό απεδείχθη πριν καν “στεγνώσει η μελάνη” του δημοσιεύματός σας, από τον κατακλυσμό τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων φίλων, γνωστών και συναδέλφων μας στην Α.Α.Δ.Ε., οι οποίοι αμέσως αντιλήφθηκαν ότι το ανωτέρω δημοσίευμα αφορούσε σε εμάς. Προέβητε δε στην προπεριγραφόμενη δημόσια σπίλωσή μας χωρίς προηγουμένως να μπείτε στον κόπο να επικοινωνήσετε μαζί μας για να ελέγξετε την αλήθεια των όποιων πληροφοριών σας, όπως ω φ ε ί λ α τ ε να είχατε πράξει βάσει του καθήκοντος αληθείας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η θεμελιώδης αυτή παράλειψή σας καταδεικνύει ακριβώς το προαναφερόμενο, ότι δηλαδή στόχος σας δεν ήταν να ενημερώσετε το αναγνωστικό σας κοινό επί τυχόν παράτυπων δράσεων και αναξιοκρατικών συμπεριφορών της πολιτικής ηγεσίας και στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά να εξυπηρετήσετε πολιτικές σκοπιμότητες, όπως τούτο υπερχειλώς αναδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τις επανειλημμένες αναφορές σας στην πολιτική τοποθέτησή μας».

Η απάντηση του συντάκτη μας

Προφανώς το εξώδικο των Ηλία Λιόντου και Ιωάννας Χρονοπούλου δεν έλαβε υπόψη του το δεύτερο κείμενό μας για τα τελωνεία με τίτλο «“Θαύμα” στα τελωνεία», της 1.2.2024. Υποθέτουμε πως ο λόγος είναι ότι το εξώδικο συντάχθηκε, κατά εντυπωσιακή σύμπτωση, την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε το φύλλο της εφημερίδας μας με το εν λόγω δεύτερο άρθρο μας. Σε εμφατική Υποσημείωση Γράφοντος (Υ.Γ.) σε αυτό το άρθρο, λέγονται επί λέξει τα εξής:

«ΥΓ. Στο πρώτο μας άρθρο είχαμε αναφερθεί στο παράδειγμα του τελωνείου Πειραιά για να δείξουμε με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι η αναβολή των κρίσεων πέρα από τα προβλεπόμενα χρονικά όρια αφήνει “κενά”, τα οποία καλύπτονται με τρόπο νόμιμο μεν, αλλά έκθετο σε κρίσεις, φημολογίες και υποθέσεις – ανεξάρτητα αν αυτές, κατά περίπτωση, ευσταθούν ή όχι. Δεν έχουμε στοιχεία για να αμφισβητήσουμε, γενικά ή στη συγκεκριμένη περίπτωση, ότι οι υπάλληλοι που αναβαθμίζονται με αυτό τον τρόπο είναι άξιοι. Γι’ αυτόν τον λόγο αναφέραμε αρχικά ονομάτων (Η.Λ. και Ι.Χ.) και όχι πλήρη ονόματα. Ωστόσο, τοποθετούμενοι με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και οι άριστοι παρουσιάζονται σαν αρεστοί. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια».

Αυτά γράφτηκαν πριν οι υπογράφοντες το εξώδικο απαιτήσουν την αποκατάσταση της τιμής και υπόληψής τους που θεωρούν ότι θίχτηκε βαρύτατα, και επομένως τεκμηριώνουν το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζονται οι Η.Λ. και Ι.Χ. στο εξώδικό τους: ότι εξαρχής δεν υπήρξε καμία πρόθεση να «στιγματίσουμε» τους συγκεκριμένους δύο (ή οποιονδήποτε/οποιαδήποτε άλλον/η υπάλληλο της τελωνειακής υπηρεσίας), αλλά να αναδείξουμε ένα θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας στην ανάδειξη προϊσταμένων στο κενό που δημιουργεί η εκπνοή των προθεσμιών για νέες κρίσεις.

Ηδη στο αρχικό μας κείμενο διευκρινίσαμε ότι επιλέγουμε να αναφερθούμε χρησιμοποιώντας αρχικά ονομάτων (Η.Λ. και Ι.Χ.) όχι για να θίξουμε τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, αλλά για να καταδείξουμε ένα πρόβλημα λειτουργίας. Συναισθανόμενοι ότι αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί σαν πρόσχημα, επανήλθαμε στο δεύτερο άρθρο μας με την προαναφερθείσα υποσημείωση με τρόπο απερίφραστο, που διαλύει κάθε αμφιβολία για το ποια ήταν η πρόθεσή μας. Προφανώς η ευθύνη για το γεγονός ότι η προκήρυξη θέσεων καθυστερεί δεν βαρύνει τους ίδιους.

Με την ευκαιρία όμως διευκρινίζουμε περαιτέρω:

● Δεν είμαστε αρμόδιοι ούτε αναλαμβάνουμε τον ρόλο να κρίνουμε την ακεραιότητα, τα προσόντα ή την επάρκεια υπαλλήλων του Δημοσίου (εν προκειμένω, των τελωνείων). Ως δημοσιογράφους και ως εφημερίδα μάς αφορούν μόνο τα προβλήματα και τα κενά λειτουργίας στις δημόσιες υπηρεσίες και οι πράξεις και παραλείψεις όσων τις διοικούν, οι οποίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο δημόσιο συμφέρον. Αρμόδιες για την αξιολόγηση των υπαλλήλων είναι οι επιτροπές κρίσεων, αλλά αυτό προϋποθέτει την εμπρόθεσμη προκήρυξη των θέσεων. Είμαστε βέβαιοι ότι και οι Η.Λ. και Ι.Χ. θεωρούν σωστό να προκηρύσσονται εμπρόθεσμα οι θέσεις προϊσταμένων.

● Ο Η.Λ. και η Ι.Χ. παραθέτουν τεκμήρια για την καταλληλότητα του πρώτου τα οποία ούτε μας αφορούν ούτε είμαστε σε θέση να κρίνουμε. Από την άποψη του δημόσιου συμφέροντος, όμως, θα ήταν προφανώς καλύτερο η επάρκεια και αξιοσύνη του Η.Λ. όχι γενικά ως υπαλλήλου αλλά ως καταλληλότερου για τη θέση που κατέλαβε να κρινόταν από μια επιτροπή κρίσεων στο πλαίσιο κανονικής προκήρυξης των θέσεων. Αφού λοιπόν προκηρύχθηκαν οι θέσεις προϊσταμένων, η επιτροπή κρίσεων θα κρίνει τον κ. Η.Λ. Από αυτή την άποψη, η γνώμη που έχει ο ίδιος για την αξιοσύνη του, την καταλληλότητά του και τη δίκαιη ανάδειξή του σε αυτή τη θέση δεν θα κριθούν από μας αλλά από άλλους. Εξάλλου, ούτε τον γνωρίζουμε προσωπικά ούτε πρόθεσή μας ήταν να τον θίξουμε προσωπικά.

● Το γεγονός ότι οι θέσεις προκηρύχθηκαν, όλες μαζί, λίγες μέρες ύστερα από το πρώτο μας άρθρο, μας κάνει περήφανους, καθώς θεωρούμε πιθανό ότι το άρθρο μας λειτούργησε θετικά για το δημόσιο συμφέρον – όπως ήταν η (μόνη) αρχική πρόθεσή μας. Αυτή είναι η αποστολή της δημοσιογραφίας ως λειτουργήματος: να συμβάλλει, με την κριτική της ματιά και με την ανάδειξη πράξεων ή παραλείψεων, στην υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

● Για το ζήτημα των «γαλάζιων παιδιών», δηλαδή της πολιτικής τοποθέτησης των Ι.Χ. και Η.Λ., αν οι πληροφορίες μας ήταν εσφαλμένες και θεωρούν ότι ο χαρακτηρισμός «γαλάζια παιδιά» είναι ανακριβής και τους προσβάλλει, είμαστε πρόθυμοι να επανορθώσουμε με χαρά.

Πάνος Κοσμάς

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εξώδικο προς την «Εφ.Συν.» για ρεπορτάζ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας