Ελεύθερη κηρύσσει η Τεχεράνη τη διέλευση όλων των εμπορικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ για το υπόλοιπο της εκεχειρίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε ανάρτησή του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.
«Σε ευθυγράμμιση με την εκεχειρία στο Λίβανο, η διέλευση όλων των εμπορικών πλοίων μέσω των Στενών του Ορμούζ κηρύσσεται πλήρως ελεύθερη για το υπόλοιπο διάστημα της εκεχειρίας, στη συντονισμένη διαδρομή όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Λιμένων και Ναυτιλίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», ανέφερε συγκεκριμένα ο Αραγτσί.
Τραμπ: Σε ισχύ ο αποκλεισμός των Στενών
Σχεδόν άμεση ήταν η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Truth Social χαιρέτισε την απόφαση της Τεχεράνης, λέγοντας: «Το Ιράν μόλις ανακοίνωσε ότι τα Στενά του Ιράν είναι πλήρως ανοιχτά και έτοιμα για πλήρη διάπλου. Σας ευχαριστώ!».

Στην ακριβώς επόμενη ανάρτησή του, ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός θα παραμείνει σε ισχύ, μέχρι «να ολοκληρωθεί η συναλλαγή μας με το Ιράν».

Επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι η διαδικασία των συνομιλιών θα πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα, καθώς «τα περισσότερα σημεία έχουν ήδη τεθεί στη διαπραγμάτευση».
Διέλευση πετρελαιοφόρων
Σημειώνεται παράλληλα ότι τρία ιρανικά πετρελαιοφόρα ήταν τα πρώτα φορτηγά πλοία που αποχώρησαν από τον Κόλπο μέσω των Στενών του Ορμούζ από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο αμερικανικός αποκλεισμός, σύμφωνα με την εταιρεία ναυτιλιακής παρακολούθησης Kpler.
Ειδικότερα, η Kpler δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα πλοία Deep Sea, Sonia I και Diona – που μετέφεραν συνολικά πέντε εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου – πέρασαν την Τετάρτη από την περιοχή μετά τη φόρτωσή τους στη νήσο Χαργκ του Ιράν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler, κανένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε αργό δεν είχε αναχωρήσει από τον Κόλπο μέσω των Στενών του Ορμούζ από τις 10 Απριλίου.
