Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το Ισραήλ και οι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας είναι ένοχοι για πιθανά «εγκλήματα πολέμου», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι, κατά τη διάρκεια του «πολέμου των πέντε ημερών» τον Μάιο, οι δύο πλευρές ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με θύματα αμάχους.

Την περίοδο 9 έως 13 Μαΐου υπήρξε κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, με αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και εκτόξευση ρουκετών κατά ισραηλινών εδαφών. Στη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων, έχασαν τη ζωή τους 34 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων έξι στρατιωτικοί διοικητές της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, αλλά και μαχητές από διάφορες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες και άμαχοι, μεταξύ των οποίων παιδιά. Από την πλευρά του Ισραήλ, σκοτώθηκε μια γυναίκα.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια της επίθεσής του εναντίον της κατεχόμενης Λωρίδας της Γάζας στις αρχές Μαΐου, το Ισραήλ κατέστρεψε παλαιστινιακά σπίτια παρανόμως και συχνά χωρίς στρατιωτική εντολή, σε μια μορφή συλλογικής τιμωρίας κατά του άμαχου πληθυσμού». Όπως τονίζει, «το Ισραήλ πραγματοποίησε επίσης εμφανώς δυσανάλογες αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν και τραυμάτισαν Παλαιστίνιους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών», και σημειώνει ότι «η σκόπιμη πραγματοποίηση δυσανάλογων επιθέσεων […] συνιστά έγκλημα πολέμου».

Η Οργάνωση λέει ότι έχει ερευνήσει εννέα ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που στοίχισαν ζωές αμάχων. Στις τρεις από αυτές, που έγιναν την πρώτη ημέρα της επίθεσης κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα, στις 9 Μαΐου, σκοτώθηκαν τρεις στρατιωτικοί διοικητές της ένοπλης πτέρυγας αυτού του κινήματος, αλλά και «δέκα Παλαιστίνιοι πολίτες».

Από την άλλη πλευρά, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι παλαιστινιακές ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν αδιακρίτως προς το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι στο Ισραήλ, αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας, «πρέπει επίσης να υπόκεινται σε έρευνα για εγκλήματα πολέμου».

Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι «η ατιμωρησία του Ισραήλ για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει επανειλημμένα κατά των Παλαιστινίων και ο σκληρός, συνεχής και παράνομος αποκλεισμός που έχει επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 16 χρόνια, προκαλούν περισσότερες παραβιάσεις και καθιστούν χρόνια την αδικία», όπως τονίζεται.

Η Ισλαμική Τζιχάντ

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, έπειτα από πιεστικές ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ (η οργάνωση θεωρείται από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. τρομοκρατική οργάνωση), Τάρικ Σέλμι, είπε ότι υποδέχτηκε «ευνοϊκά την έκθεση» της Διεθνούς Αμνηστίας, διότι «αποδεικνύει» ότι το Ισραήλ «είναι η πηγή της επιθετικότητας».

Όπως είπε, «ο εχθρός χρησιμοποιεί τα όπλα που έχει στη διάθεσή του για να σκοτώσει Παλαιστίνιους αμάχους και εμείς κάνουμε το καθήκον μας για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας έναντι των εγκλημάτων που διαπράττει το Ισραήλ».

Ο ισραηλινός στρατός

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι περισσότεροι από 1.230 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ μεταξύ 10 και 13 Μαΐου, πριν τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, παρά τα αιτήματα για σχολιασμό της ανακοίνωσης της Διεθνούς Αμνηστίας, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.