• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.9°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.7°C
  0 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 9.9°C / 14.4°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.4°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 16.2°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.0°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.1°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 17.9°C
  4 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.9°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 20.5°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.3°C / 17.1°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.0°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  56%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η απώλεια της βιοποικιλότητας βλάπτει σοβαρά την υγεία

 • A-
 • A+
Ταχεία αύξηση σε μη μεταδοτικά νοσήματα, όπως το άσθμα και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου βλέπουν οι επιστήμονες. ● Η έκθεση σε ένα ευρύ φάσμα μικροβίων επιτρέπει στο σώμα μας να αναπτύξει μια αποτελεσματική αμυντική απόκριση ενάντια στα παθογόνα. ● Οι κάτοικοι των πόλεων είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένοι σε μια ποικιλία μικροβίων που προάγουν την υγεία.

Μέχρι το 2050, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να ζει σε πόλεις. Η αστική διαβίωση προσφέρει πολλά οφέλη, αλλά οι κάτοικοι των πόλεων σε όλο τον κόσμο βλέπουν μια ταχεία αύξηση σε μη μεταδοτικά νοσήματα, όπως το άσθμα και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Μερικοί επιστήμονες πλέον πιστεύουν ότι αυτό συνδέεται με την απώλεια βιοποικιλότητας - τη συνεχιζόμενη μείωση των ποικίλων μορφών ζωής στη Γη. Ο ρυθμός εξαφάνισης διαφορετικών ειδών είναι σήμερα χίλιες φορές υψηλότερος από τα συνήθη ιστορικά ποσοστά εξαφάνισης.

Η μικροβιακή ποικιλομορφία είναι ένα μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητας που χάνεται. Και αυτά τα μικρόβια -βακτήρια, ιοί και μύκητες, μεταξύ άλλων- είναι απαραίτητα για τη διατήρηση υγιών οικοσυστημάτων. Επειδή οι άνθρωποι είναι μέρος αυτών των οικοσυστημάτων, η υγεία μας πλήττεται επίσης όταν εξαφανίζονται ή όταν τα όποια εμπόδια μειώνουν την έκθεσή μας σε αυτά.

Το έντερο, το δέρμα και οι αναπνευστικές μας οδοί φιλοξενούν ξεχωριστά μικρόβια - τεράστια δίκτυα μικροβίων που υπάρχουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Μόνο το ανθρώπινο έντερο φιλοξενεί έως και 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια, τα οποία ξεπερνούν τα δικά μας ανθρώπινα κύτταρα. Τα μικρόβια μας παρέχουν υπηρεσίες που είναι αναπόσπαστες για την επιβίωσή μας, όπως η επεξεργασία τροφίμων και η παροχή χημικών που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Εσωτερικό οικοσύστημα

Η επαφή με μια ποικιλία μικροβίων στο περιβάλλον μάς είναι επίσης απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, γράφει ο Τζέικ Μ. Ρόμπινσον, ερευνητής στο Τμήμα Τοπίου στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Τα μικρόβια που βρίσκονται σε περιβάλλοντα πιο κοντά σε αυτά που εξελίξαμε, όπως τα δάση και τα λιβάδια, ονομάζονται από ορισμένους μικροβιολόγους «παλιοί φίλοι». Ο όρος πηγάζει από τον μικροβιολόγο και ανοσολόγο Γκράχαμ Ρουκ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι άνθρωποι, και συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό τους σύστημα, έχουν γίνει εξαρτημένοι από τα μικρόβια με τα οποία εξελίχθηκαν μαζί για δεκάδες χιλιάδες χρόνια ή και περισσότερο.

Μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι ταχείας δράσης και μη ειδικό, πράγμα που σημαίνει ότι επιτίθεται σε όλες τις ουσίες ελλείψει κατάλληλης ρύθμισης. Τα μικρόβια «παλιοί φίλοι» από το περιβάλλον μας συμβάλλουν στην παροχή αυτού του ρυθμιστικού ρόλου. Μπορούν επίσης να διεγείρουν χημικές ουσίες που βοηθούν στον έλεγχο των φλεγμονών και εμποδίζουν το σώμα μας να προσβάλει τα δικά μας κύτταρα ή αβλαβείς ουσίες όπως η γύρη και η σκόνη.

Η έκθεση σε ένα ευρύ φάσμα μικροβίων επιτρέπει στο σώμα μας να αναπτύξει μια αποτελεσματική αμυντική απόκριση ενάντια στα παθογόνα. Ενα άλλο μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος παράγει μικροσκοπικούς στρατούς «κυττάρων μνήμης» που διατηρούν ένα αρχείο όλων των παθογόνων που συναντούν στο σώμα μας. Αυτό επιτρέπει μια γρήγορη και αποτελεσματική ανοσοαπόκριση σε παρόμοια παθογόνα στο μέλλον.

Για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών, όπως ο COVID-19, χρειαζόμαστε υγιή ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτό όμως είναι αδύνατο χωρίς την υποστήριξη διαφορετικών μικροβίων. Ακριβώς όπως τα μικρόβια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα οικοσυστήματα, βοηθώντας τα φυτά να μεγαλώνουν και να ανακυκλώνουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, παρέχουν επίσης στο σώμα μας θρεπτικά συστατικά και χημικές ουσίες που υποστηρίζουν και προάγουν την καλή σωματική και ψυχική υγεία. Αυτό ενισχύει την ανθεκτικότητά μας όταν αντιμετωπίζουμε ασθένειες και άλλες αγχωτικές στιγμές στη ζωή μας, γράφει ο Ρόμπινσον.

Αποστείρωση

Αλλά οι πόλεις μας συχνά δεν διαθέτουν βιοποικιλότητα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν ανταλλάξει πράσινους και μπλε χώρους -όπως λίμνες, πηγές, ποτάμια και θάλασσες- για γκρι χώρους, τις ζούγκλες των μεγαλουπόλεων. Με αποτέλεσμα, οι κάτοικοι των πόλεων να είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένοι σε μια ποικιλία μικροβίων που προάγουν την υγεία. Και η ρύπανση μπορεί επίσης να επηρεάσει τα αστικά μικρόβια. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορούν να μεταβάλουν τη γύρη, έτσι ώστε να είναι πιο πιθανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Η μικροβιοφοβία, ο φόβος και η αντίληψη ότι όλα τα μικρόβια είναι κακά, συνδυάζει αυτά τα αποτελέσματα ενθαρρύνοντας πολλούς από εμάς να αποστειρώνουμε όλες τις επιφάνειες στα σπίτια μας και συχνά να εμποδίζουμε τα παιδιά να βγουν έξω και να παίξουν σε χώμα. Το έδαφος είναι ένας από τους πιο βιοποικιλικούς οικοτόπους στη Γη, οπότε ο αστικός τρόπος ζωής μπορεί πραγματικά να βλάψει τους νέους με τη διακοπή αυτής της ζωτικής σύνδεσης. Τα παιδιά χρειάζονται διαφορετικά μικρόβια στο περιβάλλον τους για να αναπτύξουν υγιή ανοσοποιητικά συστήματα.

Οι άνθρωποι που ζουν σε πιο υποβαθμισμένες αστικές περιοχές έχουν φτωχότερη υγεία, μικρότερο προσδόκιμο ζωής και υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι κοινότητες στερούνται συχνά προσβάσιμους, πράσινους και μπλε χώρους. Η αποκατάσταση φυσικών οικοτόπων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της βιοποικιλότητας και στην υγεία των κατοίκων της πόλης, υποστηρίζει ο Ρόμπινσον. Η καλλιέργεια πιο διαφορετικών φυτών, η δημιουργία ασφαλών, χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμων χώρων πρασίνου και η αναδόμηση των πάρκων της πόλης και των προαστίων μπορούν να αποκαταστήσουν τη μικροβιακή ποικιλομορφία στην αστική ζωή. Η προώθηση των συνδέσεών μας με τη φύση -συμπεριλαμβανομένων των μικροβίων που πολλοί από εμάς αποφεύγουμε- θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος οποιασδήποτε στρατηγικής αποκατάστασης μετά την πανδημία. Πρέπει να προστατεύσουμε και να προωθήσουμε την αόρατη βιοποικιλότητα που είναι ζωτικής σημασίας για την προσωπική και πλανητική υγεία μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Σπάνιο είδος τα ποτάμια ελεύθερης ροής
Μόνο το 1/3 των μεγάλων ποταμών της Γης ρέει ανεμπόδιστα ώς τη θάλασσα εξ αιτίας των 2,8 εκατ. (!) φραγμάτων παγκοσμίως. SOS από τους επιστήμονες για την ταχεία υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και των βασικών...
Σπάνιο είδος τα ποτάμια ελεύθερης ροής
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η βύθιση των μεγαλουπόλεων
Εκτός από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, παράκτιες περιοχές συνολικού πληθυσμού 150 εκατ. κατοίκων απειλούνται από καθιζήσεις που επιβαρύνονται από την άντληση των υπόγειων υδάτων, του πετρελαίου ή του...
Η βύθιση των μεγαλουπόλεων
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το διατροφικό μας σύστημα εξοντώνει τη βιοποικιλότητα
Το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα είναι ένας φαύλος κύκλος φτηνών τροφίμων, όπου το χαμηλό κόστος οδηγεί σε μεγαλύτερη ζήτηση για τρόφιμα και σε περισσότερα απόβλητα.
Το διατροφικό μας σύστημα εξοντώνει τη βιοποικιλότητα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πόλεις επικίνδυνες για ποδηλάτες και πεζούς
Αν και οι μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο θα μπορούσαν να πάρουν μια μεγάλη ανάσα από την αύξηση του βαδίσματος και της ποδηλασίας, οι πεζοί και οι ποδηλάτες σκοτώνονται από δυστυχήματα σε ανησυχητικούς ρυθμούς.
Πόλεις επικίνδυνες για ποδηλάτες και πεζούς
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα φώτα των πόλεων σκοτώνουν εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά
Σε τρομακτικά επίπεδα βρίσκεται η θνησιμότητα πτηνών που περνούν πάνω από μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ κατά το μεταναστευτικό ταξίδι τους, με καθοριστικό παράγοντα τη φωτορύπανση.
Τα φώτα των πόλεων σκοτώνουν εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι μεταλλάξεις της αστικοποίησης
​Η έκταση των αστικών περιοχών αυξάνεται σε όλο τον κόσμο και οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σήμερα σε πόλεις. Η αστικοποίηση έχει ως αποτέλεσμα δραματικές περιβαλλοντικές μεταβολές, όπως αυξημένες θερμοκρασίες...
Οι μεταλλάξεις της αστικοποίησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας