Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αυτοκτονία» αποφάσισε η σύνοδος για το κλίμα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαθητών στο περιθώριο της συνόδου της Μαδρίτης

AP PHOTO / MANU FERNANDEZ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αυτοκτονία» αποφάσισε η σύνοδος για το κλίμα

  • A-
  • A+

Μπορεί να χαρακτηριστεί παταγώδης αποτυχία, αλλά οι λέξεις ίσως δεν φτάνουν για να αποδοθεί το απόλυτο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, που κορυφώθηκε στην 25η σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP25), εξαιτίας της εμμονής των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη να παραμείνουν πιστές στο στρεβλό μοντέλο «ανάπτυξης» που δημιούργησε την κλιματική κρίση που βιώνει ο πλανήτης.

Μιας εμμονής που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων, κυρίως φτωχών ανθρώπων που απομένουν έρμαια των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Υστερα από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων, η σύνοδος στη Μαδρίτη απέτυχε να καταλήξει σε μια συμφωνία για ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα, τους κανόνες των διεθνών αγορών άνθρακα, αλλά και για τη χρηματοδότηση των φτωχότερων χωρών, προκειμένου να περιορίσουν τις καταστροφές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, μη επιβαρύνοντας παράλληλα με επιπλέον αέρια του θερμοκηπίου.

Ενδεικτική του αποτελέσματος της συνόδου, που το μόνο που κατάφερε ήταν να εγκρίνει μια ελάχιστη συμφωνία, αφήνοντας απέξω τα προαναφερόμενα σημαντικότερα ζητήματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση της επείγουσας κλιματικής κατάστασης, ήταν η δήλωση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, λίγο μετά το τέλος της συνόδου:

«Απογοητεύτηκα από το αποτέλεσμα της COP25. Η διεθνής κοινότητα έχασε μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου να αποδείξει ότι έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες στον τομέα της μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, της προσαρμογής και της χρηματοδότησης της κλιματικής κρίσης», ανέφερε.

Το τελικό κείμενο που προέκυψε, καλεί για «επείγουσες ενέργειες», προκειμένου να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στις δεσμεύσεις και τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 για τη μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας στους συν 2 βαθμούς Κελσίου.

Ομως, σχεδόν καμία από τις μεγάλες χώρες - ρυπαντές δεν ανέλαβε κάποια δέσμευση για την αύξηση των στόχων της, ούτε έδειξε ότι προτίθεται να το κάνει το 2020. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, που εγκαταλείπουν τη Συμφωνία του Παρισιού το Νοέμβριο του 2020, αλλά και η Κίνα και η Ινδία, που επέμειναν στην αναγνώριση της ευθύνης των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών να κάνουν περισσότερα και να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για οικονομική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, προτού προχωρήσουν στις δικές τους αναθεωρημένες δεσμεύσεις.

Από την πλευρά τους, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία και η Αυστραλία επιχείρησαν να εισαγάγουν όρους που τις ευνοούσαν στους κανονισμούς για τις αγορές άνθρακα, γεγονός που θα τους επέτρεπε να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους, χωρίς ουσιαστικά να προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια για τη μείωση των εκπομπών τους, αλλά δεν το πέτυχαν.

Λίγα ήταν τα κράτη που συμμετείχαν στις φετινές συνομιλίες με επικαιροποιημένα σχέδια για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να συμφωνεί τελικά με τον μακροπρόθεσμο στόχο της να φθάσει σε μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Μόλις 80 χώρες περίπου δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις, εντούτοις όλες μαζί δεν ευθύνονται για παραπάνω από το 10% των παγκόσμιων εκπομπών.

Διάσκεψη

Και όλα αυτά συνέβησαν, παρόλο που η COP25 ήταν μια από τις διασκέψεις για το κλίμα με τις μεγαλύτερες παρατάσεις (40 και πλέον ωρών από τη λήξη της την Παρασκευή), γεγονός ενδεικτικό των αντιθέσεων και των διαιρέσεων που προέκυψαν.

Επιπλέον, το απογοητευτικό αποτέλεσμα της διάσκεψης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την έκρηξη του κλιματικού ακτιβισμού, με εκατομμύρια νέους να κατεβαίνουν στους δρόμους, εμπνευσμένοι από την ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και το κίνημα Extinction Rebellion, αλλά και από κάθε είδους κλιματικές καταστροφές.

Ενδεικτικές της απογοήτευσης για την έκβαση της διάσκεψης ήταν οι δηλώσεις συμμετεχόντων σε αυτήν, λίγο πριν και μετά τη λήξη της.

«Αν υπήρχε μια φορά στην ιστορία που θα έπρεπε να πω “οι κυβερνήσεις τα σκάτωσαν”, θα το έλεγα σήμερα στη Μαδρίτη. Πρόκειται για μια καταστροφική, βαθιά καταστροφική έκβαση, η χειρότερη που έχω δει ποτέ.

»Σε μια εποχή που οι επιστήμονες προειδοποιούν για τρομακτικές συνέπειες εάν οι εκπομπές συνεχίσουν να αυξάνονται και εκατομμύρια μαθητές βγαίνουν στους δρόμους, αυτό που συμβαίνει εδώ στη Μαδρίτη είναι μια προδοσία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι ντροπιαστικό, και οι κυβερνήσεις απλά δεν κάνουν τη δουλειά τους να προστατεύσουν τον πλανήτη», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αντοου, διευθυντής της Power Shift Africa.

«Είχαμε 25 χρόνια συνομιλιών και το μόνο πράγμα που πραγματικά έχει σημασία είναι ότι οι παγκόσμιες εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται», δήλωσε ο Τιμ Κρόσλαντ από το κίνημα Extinction Rebellion. «Η επιστήμη είναι σαφής, αλλά η επιστήμη παραβλέπεται. Ο,τι κι αν συμβεί, δεν θα εγκαταλείψουμε. Εχουμε μόλις αρχίσει», έγραψε στο twitter η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Τα φώτα έσβησαν για την 25η σύνοδο για το κλίμα και η Βρετανία θα έχει μπροστά της ένα διπλωματικό βουνό μέχρι την επόμενη σύνοδο που θα φιλοξενήσει.

Οσο κι αν υπάρχουν διάφοροι βαθμοί αβεβαιότητας σχετικά με την κλίμακα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, το βέβαιο είναι ότι ο κόσμος είναι πλέον θερμότερος κατά περίπου έναν βαθμό Κελσίου από ό,τι πριν από την ευρεία εκβιομηχάνιση, οι 20 πιο θερμότερες χρονιές έχουν καταγραφεί όλες τα τελευταία 22 χρόνια, με τα έτη από το 2015-2018 να αποτελούν την πρώτη τετράδα και ότι, αν συνεχιστεί η σημερινή τάση, η θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πώς η κλιματική αλλαγή ευνοεί τον δεξιό εθνικισμό
Δύο τάσεις έχουν καθορίσει την περασμένη δεκαετία και οι δύο εκδηλώθηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η μία αφορά τις κλιμακούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η άλλη την επιρροή της δεξιάς...
Πώς η κλιματική αλλαγή ευνοεί τον δεξιό εθνικισμό
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Με χαμηλά τον πήχη για το κλίμα
Στα θεμέλια που έθεσε η μη δεσμευτική Συμφωνία του Παρισιού το 2015 που προέκυψε από την 21η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία δημιούργησε...
Με χαμηλά τον πήχη για το κλίμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η αλλαγή του κλίματος φέρνει την πείνα πιο κοντά
Αν και οι αποδόσεις των βασικών καλλιεργειών που προορίζονται για τρόφιμα δείχνουν τα τελευταία χρόνια μια φαινομενικά μικρή αύξηση, αυτή δεν μεταφράζεται σε μεγαλύτερη επάρκεια τροφίμων, αλλά αντιθέτως σε...
Η αλλαγή του κλίματος φέρνει την πείνα πιο κοντά
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οδεύοντας προς ένα «κλιματικό απαρτχάιντ»
O κόσμος κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο από ένα «κλιματικό απαρτχάιντ», όπου οι πλούσιοι πληρώνουν για να ξεφύγουν από την άνοδο της θερμοκρασίας και την πείνα που προκαλεί η κλιματική κρίση, ενώ οι...
Οδεύοντας προς ένα «κλιματικό απαρτχάιντ»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κάποιος να κλείσει τον θερμοστάτη
Tο 2018 ήταν ένα καυτό έτος – στην πραγματικότητα, το τέταρτο θερμότερο στην Ιστορία. Για πολλοστή φορά ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, μετεωρολογικές υπηρεσίες και ανεξάρτητα προγράμματα...
Κάποιος να κλείσει τον θερμοστάτη
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι ελπίδες σωτηρίας του πλανήτη λιώνουν σαν τους πάγους
Περισσότερο με βήμα πίσω παρά με πρόοδο μοιάζει το αποτέλεσμα της 24ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα. Αν και τα μέλη των αντιπροσωπειών ζητωκραύγαζαν για τη συμφωνία που υπέγραψαν, δεν δεσμεύτηκαν για μείωση...
Οι ελπίδες σωτηρίας του πλανήτη λιώνουν σαν τους πάγους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας