Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πιο πολλά πτηνά στα κλουβιά από ό,τι στη φύση!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιο πολλά πτηνά στα κλουβιά από ό,τι στη φύση!

  • A-
  • A+
Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων έχει γίνει μια σημαντική απειλή για την επιβίωση των ωδικών πτηνών συνολικότερα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Τα πουλιά είναι μια από τις πιο εμπορεύσιμες ομάδες με πάνω από 3.000 είδη, το ένα τρίτο όλων των ζώντων ειδών, τα οποία φέρονται να επηρεάζονται από το εμπόριο.

Οσο κι αν ακούγεται αδιανόητο, στο ινδονησιακό νησί της Ιάβας ενδέχεται να ζουν περισσότερα ωδικά πτηνά σε αιχμαλωσία, παρά στην άγρια φύση, αφού περίπου 75 εκατομμύρια πουλιά διατηρούνται κλουβωμένα ως κατοικίδια στο νησί, σύμφωνα με έρευνα του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Πρόκειται για μια κατάσταση που απειλεί να εξαλείψει κάποιους πληθυσμούς αγρίων πτηνών.

Στη Νοτιοανατολική Ασία, χιλιάδες είδη ωδικών πτηνών παγιδεύονται παράνομα και αρπάζονται από την άγρια φύση, κυρίως για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς κελαηδίσματος ή για να αιχμαλωτιστούν ως διακοσμητικά κατοικίδια.

Η μεγαλύτερη πηγή για αυτήν τη ζήτηση είναι η Ινδονησία, όπου τα δυσθεώρητα επίπεδα ιδιοκτησίας ωδικών πτηνών προκαλούν μια «ασιατική κρίση ωδικών πτηνών», η οποία μπορεί τώρα να πλησιάζει σε ένα κρίσιμο σημείο, απειλώντας τους πληθυσμούς των άγριων πτηνών με εξαφάνιση.

Οπως διαπιστώθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Ιάβας -το πιο πυκνοκατοικημένο νησί της Ινδονησίας-, όπου η αιχμαλωσία πουλιών είναι ένα δημοφιλές χόμπι για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, η αναλογία των νοικοκυριών που κατείχαν ωδικά πτηνά σε κλουβιά αυξήθηκε κατά την τελευταία δεκαετία, με το ένα τρίτο των 36 εκατομμυρίων νοικοκυριών του νησιού να κατέχουν ωδικά πτηνά.

Το εμπόριο των ωδικών πτηνών εκτιμάται ότι αξίζει τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην ινδονησιακή οικονομία, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αποτελεί περιοχή που είναι βασική πηγή τόσο για την προσφορά όσο και για τη ζήτηση ωδικών πτηνών, με εκατοντάδες αγορές να λειτουργούν σε όλο το αρχιπέλαγος, πουλώντας περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη – τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την Ινδονησία.

Σύγχρονο χόμπι

Η αιχμαλωσία των ωδικών πτηνών έχει μια μακρά παράδοση σε ορισμένες περιοχές της Ινδονησίας και θεωρείται σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης ζωής για τους κατοίκους της Ιάβας, που είναι η πλουσιότερη εθνότητα στην Ινδονησία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αιχμαλωσία των πουλιών είναι πιο συνηθισμένη στις ανατολικές επαρχίες της Ιάβας όπου διαμένει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η αιχμαλωσία των πουλιών εξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο χόμπι, που συχνά αναφέρεται ως «Kicau-mania» και που σημαίνει διαγωνισμοί τραγουδιού για πουλιά.

Αυτοί οι διαγωνισμοί έχουν γίνει ένα πανταχού παρόν μέρος της αστικής ζωής, όπου τα κελαηδίσματα των πουλιών ή το «Kicau» στην Ινδονησία κρίνονται με βάση τη μελωδία τους, τη διάρκεια και την ένταση.

Αυτά τα ιδιότυπα φεστιβάλ τραγουδιού, με πρωταγωνιστές τα ωδικά πτηνά, πραγματοποιούνται συνεχώς σε ολόκληρο το νησί με μερικούς ανθρώπους πρόθυμους να πληρώσουν χιλιάδες δολάρια για να αποκτήσουν βραβευμένα ωδικά πτηνά τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να τους αποφέρουν κέρδη έως και 50.000 δολάρια στους κορυφαίους διαγωνισμούς.

Αξιοσημείωτα μέλη της πολιτικής ελίτ της Ινδονησίας είναι επίσης μανιώδη με τα ωδικά πτηνά, υποστηρίζοντας τη διοργάνωση διαγωνισμών τραγουδιού ψηλού επιπέδου αποκλειστικά για κότσυφες σάμα, γεγονός που έχει καταστήσει το είδος ως ένα από τα πιο δημοφιλή και ακριβά πουλιά, με περισσότερα από τρία εκατομμύρια από αυτά να βρίσκονται αιχμαλωτισμένα στα νοικοκυριά.

Ετσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι άλλοτε διαδεδομένα είδη στην Ιάβα, σήμερα βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά μόνο σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Η απομάκρυνση των πτηνών από τον ολοένα συρρικνούμενο δασικό βιότοπο της Ιάβας σε τόσο μεγάλη κλίμακα μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια, αφού μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει εξαφάνιση ολόκληρων ειδών πτηνών, αλλά και να απειλήσει τις σημαντικές υπηρεσίες που παρέχουν στο οικοσύστημα, όπως η επικονίαση.

Παράνομες εισαγωγές

Ομως, κάποια στοιχεία υποδηλώνουν ότι μεγάλος αριθμός πτηνών εισάγεται παράνομα και από γειτονικές χώρες.

Τα είδη που δεν προέρχονται από την Ινδονησία, όπως τα καναρίνια και οι παπαγάλοι Αγαπόρνις, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο συνηθισμένων ειδών σε όλη την Ιάβα και εκτρέφονται σε αιχμαλωσία, συνεπώς η ζήτηση για αυτά τα πουλιά δεν επηρεάζει τους άγριους πληθυσμούς.

Η δημοτικότητα των Αγαπόρνις (μικροί παπαγάλοι αφρικανικής καταγωγής) έχει επταπλασιαστεί στην Ιάβα κατά την τελευταία δεκαετία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζήτηση προσαρμόζεται στη μειωμένη διαθεσιμότητα των άλλων ειδών που ζουν στην άγρια φύση.

Κάποιες ομάδες που διοργανώνουν τους διαγωνισμούς τραγουδιού για πουλιά χρησιμοποιούν ωδικά πτηνά που έχουν εκτραφεί σε αιχμαλωσία -μειώνοντας έτσι την πίεση στους πληθυσμούς άγριων πτηνών, όμως αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα.

Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων έχει γίνει μια σημαντική απειλή για την επιβίωση των ωδικών πτηνών συνολικότερα στις χώρες νοτιοανατολικής Ασίας.

Τα πουλιά είναι μια από τις πιο εμπορεύσιμες ομάδες με πάνω από 3.000 είδη, το ένα τρίτο όλων των ζώντων ειδών, τα οποία φέρονται να επηρεάζονται από το εμπόριο.


 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το σκοτεινό μυστικό της Δύσης
Τα «σπασμένα» του ανεπτυγμένου κόσμου πληρώνει ο Μαυρίκιος, ένα μικρό καταπράσινο νησί του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο υφίσταται πλιάτσικο για τα πρωτεύοντα θηλαστικά του (ιδιαίτερα τους μακάκους), τα οποία...
Το σκοτεινό μυστικό της Δύσης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Σε άνθηση το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής
Tο έγκλημα του παράνομου εμπορίου της άγριας ζωής αποτελεί μείζονα απειλή για τη φύση και επηρεάζει όλες τις χώρες μέσω των επιπτώσεών του στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία.
Σε άνθηση το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ζητούν το κλείσιμο των εκτροφείων μινκ
Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ζώων απαιτούν να σταματήσει η εκτροφή γουνοφόρων σε όλο τον κόσμο, με αφορμή την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να θανατωθούν χιλιάδες βιζόν.
Ζητούν το κλείσιμο των εκτροφείων μινκ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
«Ζωντανεύει» η όγδοη πληγή του Φαραώ
Από τις αρχές της χρονιάς σμήνη ακρίδων της ερήμου έχουν εισβάλει στην Αν. Αφρική. Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες επέτρεψαν τη γενίκευση της αναπαραγωγής του.
«Ζωντανεύει» η όγδοη πληγή του Φαραώ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Γυρίζει το «ποτάμι» πίσω;
Η Ε.Ε. δαπανά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε καμπάνιες για την προώθηση της κατανάλωσης κρέατος, αγνοώντας επιδεικτικά τις επιστημονικές προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στην...
Γυρίζει το «ποτάμι» πίσω;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η άγρια ζωή πεθαίνει από το ανθρώπινο χέρι
Σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων του Σέφιλντ και της Φλόριντα, 5.579 είδη θηλαστικών, πτηνών, ερπετών και αμφιβίων διακινούνται σήμερα στην παγκόσμια αγορά, νόμιμα ή παράνομα ● Αλλα 3.196 είδη κινδυνεύουν...
Η άγρια ζωή πεθαίνει από το ανθρώπινο χέρι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας