Νέο βαρύ πλήγμα κατά του προέδρου της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, μετά την αποκάλυψη ότι το 2010, είχε ζητήσει μίζα ύψους 40 εκατ. δολ. από την περιβόητη εταιρεία Odebrecht, που εμπλέκεται στο σκάνδαλο δωροδοκιών που έχει ταλανίσει ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.
Στη διάρκεια της κατάθεσής του στον εισαγγελέα ο πρώην αντιπροέδρος της εταιρείας Odebrecht, Μάρσιου Φαρία ντα Σίλβα, υποστήριξε ότι ο νυν πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ το 2010 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια συνάντηση για την καταβολή δωροδοκίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να κερδίσει η επιχείρηση συμβόλαιο με την Petrobras.
Ο Φαρία, στο βίντεο της κατάθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα, είπε πως η συνάντηση έγινε στο δικηγορικό βραβείο του Τέμερ στο Σάου Πάουλο και ότι πέραν του Τέμερ παρόντες ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Εντουάρντου Κούνια, και ο βουλευτής Ενρίκε Εντουάρντου Άλβες, του κόμματος PMDB του σημερινού προέδρου.
Το στέλεχος της Odebrecht υποστήριξε ότι, παρά το γεγονός ότι ο Τέμερ δεν αναφέρθηκε σε ποσό, ο Εντουάρντου Κούνια ξεκαθάρισε πως αναμενόταν να καταβληθούν χρήματα.
«Μίλησε ο Κούνια», είπε. «Εξήγησε ότι θέλαμε μια σύμβαση με την Petrobras. Μια δέσμευση ότι θα μας γινόταν η ανάθεση θα προϋπέθετε μια πολύ μεγάλη συνεισφορά στο κόμμα», κατέθεσε ο Φαρία.
Ερωτηθείς εάν ήταν σαφές πως η συνάντηση έγινε για να ζητηθεί από την εταιρεία να δωροδοκήσει τους πολιτικούς, ο Φαρία απάντησε ότι γινόταν συζήτηση «σαφώς για ένα αθέμιτο πλεονέκτημα», και ότι αυτό που εθίγη ήταν «ένα ποσοστό επί της σύμβασης».
Επίσης διευκρίνισε πως μόλις έγινε η ανάθεση, η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε μετρητά, στη Βραζιλία και σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τη συμφωνία για τη μίζα, το PMDB έλαβε το 4% της αξίας της σύμβασης και άφησε το 1% στο Κόμμα Εργαζομένων (PT), που είχε τότε την προεδρία, είπε ο Φαρία.
Ο πρόεδρος Τέμερ, μέσω του γραφείου του, διέψευσε ότι ενέχεται στην υπόθεση, διαβεβαιώνοντας πως «έχει σύμμαχό του την αλήθεια».
Ωστόσο, το γραφείο Τύπου της προεδρίας επιβεβαίωσε ότι ο Τέμερ είχε συναντηθεί με τον Φαρία παρόντος του Κούνια, αλλά διέψευσε ότι ο Άλβες είχε πάρει μέρος.
Υποστήριξε δε ότι ο Τέμερ δεν συζήτησε ποτέ για χρήματα με τον Φαρία.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, δεν μπορεί να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος του Μισέλ Τέμερ για αδικήματα που διαπράχθηκαν πριν αναλάβει την εξουσία του 2016, ωστόσο η κατάθεση του πρώην στελέχους της Odebrecht συνιστά βαρύ πλήγμα στο κύρος του προέδρου, που ήδη είναι αντιμέτωπος με έρευνα από το εκλογοδικείο για δωροληψία το 2014, όταν ήταν ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της πρώην προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ.
Η θέση του γίνεται δυσκολότερη διότι προχωρά στην εφαρμογή πολιτικής λιτότητας για να αποκαταστήσει, όπως λέει, την εμπιστοσύνη στη βραζιλιάνικη οικονομία, περικόπτοντας κοινωνικές δαπάνες και προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις.
Ο δικαστής Λουίς Έντισον Φακίν έδωσε στη δημοσιότητα την κατάθεση αυτή την εβδομάδα, αφού γνωστοποίησε πως αρχίζουν έρευνες για σχεδόν 100 γνωστούς πολιτικούς στο πλαίσιο της κολοσσιαίων διαστάσεων υπόθεσης διαφθοράς της Petrobras.
