Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αξιωματούχοι και βουλευτές των Εργατικών δούλευαν επί μήνες παρασκηνιακά για να διασφαλίσουν ότι οι αντιπρόσωποι που θα συμμετείχαν σε καίριες θέσεις στο συνέδριο του κόμματος στο Λίβερπουλ, θα είναι από τον «κεντρώο» χώρο και όχι από τις αριστερές πτέρυγες, προκειμένου να υπονομευτεί η επιρροή του ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν, γράφει κατ’αποκλειστικότητα ο Independent. 

Μια ομάδα βουλευτών και ανθρώπων-κλειδί στον μηχανισμό του κόμματος, αναφέρεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, επέβλεψαν της προσπάθειας που αποδείχθηκε τελικώς «επιτυχημένη», αφού κατά πλειοψηφία εξελέγησαν στην πανίσχυρη εκτελεστική επιτροπή του κόμματος μέλη «κεντρώας» αντίληψης και όχι από τον «σκληρό αριστερό πυρήνα» των Εργατικών. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι η δύναμη στην Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή (NEC) ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού, καθώς το σώμα εξελίσσεται σε αποφασιστικό κρίκο για το μέλλον του κόμματος.

Ετσι μπορεί οι οπαδοί του Κόρμπιν να πανηγύριζαν στο Λίβερπουλ την αποφασιστική νίκη του ηγέτη τους, ωστόσο δεν γνώριζαν τις«προσπάθειες» των κεντρώων για την προώθηση των δικών τους ανθρώπων σε κρίσιμες κομματικές θέσεις.

Οπως είπε ένας βουλευτής η κίνηση αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη σημασία όσο γινόταν σαφές ότι ο Κόρμπιν θα πετύχαινε την επανεκλογή του. 

«Ηταν όλα πολύ καλά οργανωμένα», είπε. «Οι κοινοβουλευτικοί είχαν επιλέξει έναν βουλευτή που θα λειτουργούσε ως επιλοχίας, επιβλέποντας τους αντιπροσώπους που εξέλεξαν οι περιφέρειες για να τους εκπροσωπήσουν. Εγινε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθούν όλοι να στηρίξουν αντιπροσώπους μετριοπαθείς…. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες». 

Ετσι πριν ξεκινήσει το συνέδριο, οι «κεντρώοι» κατάφεραν να προωθήσουν ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων μέσω της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής, μεταξύ αυτών να δοθούν δυο πρόσθετες έδρες σε Εργατικούς πολιτικούς από την Σκοτία και την Ουαλία.  

Το ποιοί θα καταλάμβαναν αυτές τις έδρες θα το αποφάσιζε, σύμφωνα με την πρόταση, η αντίστοιχη ηγεσία των Εργατικών (στη Σκοτία και την Ουαλία, η οποία βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε πορεία σύγκρουσης με τον Κόρμπιν.

Οι οπαδοί του Κόρμπιν κατέβαλαν προσπάθειες να απορριφθεί η πρόταση αλλά απέτυχαν, καθώς πάλευαν ταυτόχρονα να καταψηφιστεί και το σχέδιο του αντιπροέδρου του κόμματος που θα επέτρεπε στους βουλευτές να εκλέξουν το σκιώδες υπουργικό συμβούλιο που θα πλαισιώσει τον ηγέτη των Εργατικών.  

Η πρόταση έπρεπε να υιοθετηθεί φυσικά και από το συνέδριο και μικρές μάχες δόθηκαν… στην είσοδο, όπου «οι μεν» και «οι δε» ενημέρωναν με φυλλάδια τους συνέδρους.

Και τελικώς ψηφίστηκε χθες το απόγευμα, με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Κόρμπιν- κυρίως βουλευτές- να δηλώνουν ανωνύμως ικανοποιημένοι, αφού υποστηρίζουν ότι έτσι ίσως «διατηρηθούν κάποιες ισορροπίες» στους κόλπους των Εργατικών.