Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δύσκολος θα είναι ο ανταγωνισμός για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς ο αριστερός πολιτικός Ζαν-Λικ Μελανσόν, ιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς και νυν ευρωβουλευτής, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας, στις εκλογές του 2017.

Η κίνηση αυτή του Μελανσόν ενδέχεται να διχάσει τις ψήφους της Κεντροαριστεράς και να βλάψει τις πιθανότητες επανεκλογής του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει ανασχηματισμό μετά την παραίτηση του Λοράν Φαμπιούς.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που προχωρά σε ανασχηματισμό σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση του εν όψει των εκλογών, έχει προσπαθήσει τελευταία να αποθαρρύνει τις υποψηφιότητες εξ αριστερών του.

Όπως υποστηρίζει, άλλες υποψηφιότητες της Αριστεράς θα μπορούσαν να εμποδίσουν οποιονδήποτε υποψήφιο της Κεντροαριστεράς να φθάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο 64χρονος Μελανσόν, πρώην βουλευτής των Σοσιαλιστών και σκληρός επικριτής του Φρανσουά Ολάντ, είναι δημοφιλής πολιτικός και θα μπορούσε να απομακρύνει ψηφοφόρους από τον νυν Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος έχει ήδη μπροστά του μια δύσκολη μάχη για την επανεκλογή του εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και άλλων παραγόντων.

«Υποβάλλω την υποψηφιότητά μου για το 2017», είπε ο Μελανσόν, που είχε εκφράσει τις φιλοδοξίες του εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα.

«Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να καταγγείλουμε όλες τις δεσμεύσεις που μας παραλύουν σήμερα», τόνισε σε βίντεο που ανήρτησε αργά χθες στην ιστοσελίδα του.

«Η εκλογή αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τον λαό. Είναι η ευκαιρία να γυρίσει ειρηνικά και δημοκρατικά τη σελίδα ενός άδικου και ωμού συστήματος στο οποίο είναι βυθισμένες η χώρα μας και η ήπειρος».

Ο Μελανσόν είχε κερδίσει το 11,1% των ψήφων στον πρώτο γύρο των τελευταίων προεδρικών εκλογών το 2012, με την υποστήριξη των Κομμουνιστών, την οποία όμως δεν εξασφαλίσει -τουλάχιστον ακόμη- για τις εκλογές του 2017.

Το Αριστερό Μέτωπο, που είχαν σχηματίσει, δεν πήγε έκτοτε καλά σε τοπικές εκλογές, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Μελανσόν παραμένει δημοφιλής, με 10% των αριστερών ψηφοφόρων να τον θεωρούν τον καλύτερο υποψήφιο της Αριστεράς για το 2017, μόλις τρεις ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Ολάντ.

Αυτήν τη στιγμή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, με τη γνωστή ακροδεξιά και ξενοφοβική ρητορεία της, να περνάει στον δεύτερο γύρο.

Την άλλη θέση καταλαμβάνουν είτε το συντηρητικό κόμμα του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί είτε οι σοσιαλιστές του Ολάντ.

Έτσι, ακόμη και λίγες ποσοστιαίες μονάδες για τον Μελανσόν θα μπορούσαν να καθορίσουν ποιος θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Η ανησυχία στους Σοσιαλιστές είναι έκδηλη. «Διαιρεί την ίδια την παράταξή του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν.