Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.0° 29.6°
3 BF
37%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.6° 30.6°
2 BF
22%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
31°C
32.0° 31.0°
2 BF
56%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.9° 30.9°
2 BF
42%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.9°
3 BF
30%
Βέροια
Αίθριος καιρός
31°C
31.5° 31.5°
2 BF
33%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 28.4°
3 BF
15%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 31.7°
3 BF
40%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.1° 27.8°
5 BF
54%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
30.0° 28.8°
4 BF
34%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 27.4°
4 BF
44%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
24.7° 24.7°
3 BF
69%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
74%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
4 BF
22%
Λαμία
Αίθριος καιρός
31°C
32.3° 28.9°
3 BF
40%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.8° 28.8°
5 BF
60%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.8° 30.0°
2 BF
28%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.5° 25.3°
2 BF
63%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 29.7°
3 BF
37%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 26.4°
2 BF
37%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 14 Ιουνίου, 2025
Χάιντς Φίσερ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Χάιντς Φίσερ
ΒΙΕΝΝΗ

Εξοργισμένος με τον πόλεμο του Νετανιάχου στη Γάζα ο πρώην πρόεδρος της Αυστρίας

Ο επί δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακός πρόεδρος και κορυφαίος πολιτικός Χάιντς Φίσερ θεωρεί ότι το Ισραήλ παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και ζητεί από την τρικομματική κυβέρνηση της χώρας του να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στη γενοκτονία.

Βλέπει με «οργή» τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «διεξάγει πόλεμο εναντίον του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας με το λεγόμενο πολεμικό υπουργικό του συμβούλιο [...] που αποτελείται από δεξιά εξτρεμιστικά μέλη της κυβέρνησης που προωθούν τον σιωνισμό τους», τονίζει σε δηλώσεις του στη Βιέννη ο πρώην -επί δώδεκα χρόνια- ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, ζητώντας από την αυστριακή τρικομματική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πάρει θέση κατά των ενεργειών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το βλέπω πάρα πολύ σοβαρά και κανείς δεν επιτρέπεται να σιωπά όταν πρόκειται για πράξεις που είναι ύποπτες για εγκλήματα πολέμου και γι’ αυτόν τον λόγο αναμένω από την αυστριακή κυβέρνηση [τον συνασπισμό του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και του νεοφιλελεύθερου NEOS] να παρακολουθήσει στενά αυτά τα ζητήματα και στη συνέχεια να λάβει θέση», συμπληρώνει, επισημαίνοντας πως το ισχυρότερο κίνητρο γι’ αυτό είναι ακριβώς ότι οι ενέργειες του Νετανιάχου «δεν μειώνουν τον αντισημιτισμό, αλλά μάλλον τον αυξάνουν και τον ενισχύουν και αυτό πρέπει να σταματήσει».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό πρώην ομοσπονδιακό πρόεδρο (μεταξύ 2004 και 2016) τα γεγονότα είναι «φρικτά» και «ακόμα χειρότερα επειδή είμαστε πολύ θετικοί στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού» και τιμούμε επίσης τα βάσανα που υπέστη ο εβραϊκός λαός τον 20ό αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του Ολοκαυτώματος, «αλλά τίποτα από αυτά δεν δικαιολογεί την αντιμετώπιση ανθρώπων, γυναικών και παιδιών με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται εκεί, όπου το Ισραήλ δεν παραβιάζει μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το διεθνές δίκαιο».

Ηδη σε τοποθετήσεις του τον Ιανουάριο του 2024, ο Χάιντς Φίσερ, ως πρώτος και μοναδικός κορυφαίος πολιτικός, είχε διαμηνύσει με κάθε σαφήνεια ότι «ακόμη και για την άμυνα υπάρχουν όρια και υπάρχει και το διεθνές δίκαιο το οποίο πρέπει να τηρείται» και πως συμμερίζεται τις ανησυχίες του ΟΗΕ για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόσθετε συγχρόνως ότι μετά τα «γιγαντιαία εγκλήματα» που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ έχει φυσικά το δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά: «τελικά, μια Παλαιστίνια μητέρα κλαίει για το σκοτωμένο παιδί της, όπως μια Ισραηλινή μητέρα κλαίει για το δικό της».

Ο προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες, 86χρονος κορυφαίος πολιτικός -μεγάλος φίλος της Ελλάδας, γνωστός για τους αγώνες του εναντίον της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών- ανέφερε στις τότε τοποθετήσεις του ότι έκανε μια πολύ λεπτομερή συζήτηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Φόλκερ Τιούρκ, έχοντας «απόλυτη εμπιστοσύνη στις αναφορές του ή στις αναφορές της Αρχής που ηγείται».

Ο Φόλκερ Τιούρκ εξέφρασε στις αρχές του περασμένου έτους πολλές φορές μεγάλη ανησυχία για τις στρατιωτικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, το οποίο, από την πλευρά του, είχε επικρίνει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ως προκατειλημμένο όργανο, δηλώνοντας ότι δεν αισθάνεται πλέον δεσμευμένο από τις οδηγίες του ή των ειδικών του.

«Οταν το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επικρίνει γεγονότα σε μια κινεζική επαρχία, εμείς -εμού συμπεριλαμβανομένου- του δίνουμε πλήρη εμπιστοσύνη, όταν όμως αυτό επικρίνει τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά γεγονότα που μπορούμε να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά στην τηλεόραση κάθε μέρα, τότε αυτό καταγγέλλεται από το Ισραήλ ως προκατειλημμένο», είχε επισημάνει ο πρώην πρόεδρος Χάιντς Φίσερ.

Πρέπει να τονίσουμε ότι ο εμβληματικός Σοσιαλιστής καγκελάριος της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι (1911-1990), η σημαντικότερη προσωπικότητα του εικοστού αιώνα για τη χώρα του -την οποία ο ίδιος στην περίοδο της δεκατριάχρονης διακυβέρνησής του (1970-1983, με απόλυτες πλειοψηφίες, άνω του 50%) αναμόρφωσε σε μία σύγχρονη δημοκρατία με διεθνές κύρος- είχε το Μεσανατολικό ως κεντρικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής του.

Θέτοντας πρότυπα με τον δικό του διαμεσολαβητικό ρόλο στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, ο Μπρούνο Κράισκι προσπάθησε να επιλύσει τη σύγκρουση του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους, το κράτος των οποίων, η Αυστρία, ήταν η πρώτη που αναγνώρισε επίσημα ήδη το 1980.

Για την αφοσίωσή του στον παλαιστινιακό λαό και τη συμπάθειά του προς αμφιλεγόμενα, από κάποιους, αραβικά κράτη, αυτός ο αντισυμβατικός πολιτικός, εβραϊκής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του, επικρίθηκε από την αυστριακή αντιπολίτευση και αντιμετωπίστηκε εχθρικά από το Ισραήλ, οι σχέσεις με το οποίο επιδεινώθηκαν αισθητά, με μια πολιτική εποχή παγετώνων να επικρατεί μεταξύ 1977 και 1982 ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Βιέννη.

Οι πολυετείς προσπάθειες του Μπρούνο Κράισκι -ως επικεφαλής πολλών διαμεσολαβητικών αποστολών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά και ως διοργανωτής διεθνών διασκέψεων και συναντήσεων στη Βιέννη- για τη δημιουργία μιας πραγματικής ειρηνευτικής τάξης στη Μέση Ανατολή, προέκυπταν τόσο από τη θεώρησή του ότι η σύγκρουση γύρω από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη θέτει επίσης σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, όπως επίσης λόγω μιας επιθετικής πολιτικής ουδετερότητας την οποία ασκούσε ο ίδιος και η οποία του πρόσφερε τη μεγάλη αξιοπιστία του από Ανατολή και Δύση.

Στις 11 Μαρτίου του 1980, υπό την καγκελαρία του Μπρούνο Κράισκι, του εμβληματικού Σοσιαλιστή ηγέτη και «μεγάλου φίλου του παλαιστινιακού λαού» -όπως τον θεωρούν μέχρι σήμερα οι Παλαιστίνιοι- η Αυστρία έγινε το πρώτο δυτικό κράτος στην Ευρώπη που αναγνώρισε επίσημα την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, με τις διμερείς όμως σχέσεις μεταξύ Τελ Αβίβ και Βιέννης να φτάνουν τότε σε ιδιαίτερα χαμηλό σημείο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εξοργισμένος με τον πόλεμο του Νετανιάχου στη Γάζα ο πρώην πρόεδρος της Αυστρίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας