Τις βαλίτσες του για το αυριανό βαρυσήμαντο ταξίδι του στο Πεκίνο ετοιμάζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που ο ρωσικός στρατός προελαύνει στα μέτωπα του Χαρκόβου και της Αβντίιβκα όπου όλα δείχνουν ότι οι ουκρανικές γραμμές άμυνας έχουν καταρρεύσει.
Ο «τσάρος», που συνοδεύεται από μεγάλη αντιπροσωπεία κρατικών αξιωματούχων αλλά και στελεχών από τις μεγαλύτερες ρωσικές επιχειρήσεις, θα παραμείνει στην Κίνα για δύο μέρες και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις «εφ’ όλης της ύλης» με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ: τον Σι που ως γνωστόν μόλις επέστρεψε κι αυτός από τη σύντομη «τουρνέ» του σε τρεις προσεκτικά επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες –τη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία.
Τι θα συζητήσουν οι δύο στενοί σύμμαχοι και ντε φάκτο ηγέτες της νέας ομάδας των BRICS+; Καταρχάς είναι προφανές, ιδίως μετά την πρόσφατη επίσκεψη στο Πεκίνο και το επιδεικτικό όσο και εξευτελιστικό για την Ουάσινγκτον «σνομπάρισμα» που δέχτηκε εκεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ότι η Κίνα δεν φοβάται τις απειλές της Δύσης για επιβολή πρόσθετων κυρώσεων και ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα με τη Ρωσία.
Είναι επίσης σαφές ότι το Πεκίνο θα αξιοποιήσει την επίσκεψη Πούτιν για να ξεκαθαρίσει πως αντιτίθεται κάθετα σε κάθε συζήτηση για παράνομη κατάσχεση και απόδοση στην Ουκρανία των «παγωμένων» από τις δυτικές τράπεζες ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αντίθετα, όλα δείχνουν πως η Κίνα σκοπεύει να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις εισαγωγές φτηνών ρωσικών καυσίμων που... περισσεύουν λόγω του νέου ψυχρού πολέμου με την Ευρώπη και γενικότερα τις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, αλλά και ότι στόχος και των δύο υπερδυνάμεων είναι η επιτάχυνση της ήδη δρομολογημένης «αποδολαριοποίησης» –όχι μόνο στο μεταξύ τους εμπόριο, που ήδη σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιείται σε γουάν και ρούβλια, αλλά σταδιακά και στο σύνολο των BRICS+.
Οπως διαβάζουμε μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθούν είναι η περαιτέρω ενσωμάτωση του ρωσικού διατραπεζικού συστήματος συναλλαγών με το κινεζικό σύστημα διατραπεζικών πληρωμών CIPS, το αντίστοιχο του δυτικού SWIFT, από το οποίο ως γνωστόν έχουν αποκλειστεί οι περισσότερες ρωσικές τράπεζες και εταιρείες: γι’ αυτό άλλωστε ταξιδεύουν μαζί με τον Πούτιν και σχεδόν όλοι οι σημαντικοί οικονομικοί υπουργοί του αλλά και η «σιδηρά κυρία» της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπούλινα. Φημολογείται μάλιστα ότι Κίνα και Ρωσία φτιάχνουν ήδη ένα παράλληλο δίκτυο από μικρότερες τράπεζες και επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές μόνο στο εθνικό τους νόμισμα και χρησιμοποιούν μόνο τοπικές υποδομές, μεταξύ άλλων και από χώρες της κεντρικής Ασίας και του Κόλπου, και οι οποίες θα κληθούν να παίξουν τον ρόλο του ενδιάμεσου... αυτοφωράκια, ώστε οι μεγαλύτερες τράπεζες να αποφύγουν τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις!
Ο Μπλίνκεν στο Κίεβο
Εναν μηχανισμό δηλαδή όχι μόνο για την αποδολαριοποίηση, αλλά για τη γενικότερη απεξάρτηση από το δυτικό/μεταποικιακό οικονομικό σύστημα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλες «ενδιαφερόμενες» χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Κούβα και τη Βενεζουέλα ώς τα εξεγερμένα ενάντια στους Γάλλους αποικιοκράτες κράτη της υποσαχάριας Αφρικής για να αναφέρουμε μόνο μερικά «χτυπητά» παραδείγματα.
Πέρα από τα φλέγοντα οικονομικά ζητήματα βέβαια οι δύο ηγέτες σίγουρα θα συζητήσουν και τις νέες δραματικές εξελίξεις στα ουκρανικά μέτωπα, και ιδιαίτερα στο βόρειο Χάρκοβο: εκεί όπου μέσα σε λίγα 24ωρα οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περισσότερα από 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πολυάριθμους παραμεθόριους οικισμούς και έχουν ήδη μπει στις στρατηγικές πόλεις Βολτσάνσκ και Λίπτσι, δύο από τις φυσικές «πύλες» του Χαρκόβου, προκαλώντας εύλογο πανικό στην ηγεσία του Κιέβου και τους δυτικούς σπόνσορές της. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο Τζο Μπάιντεν έστειλε κατεπειγόντως χθες τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν στο Κίεβο προκειμένου να σταθεροποιήσει κάπως την έκρυθμη κατάσταση, δεδομένου ότι στην ουκρανική πρωτεύουσα έχει ξεσπάσει πόλεμος αλληλοκατηγοριών για τα αίτια της κατάρρευσης: μάλιστα ο Ζελένσκι και ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, Κίριλ Μπουντάνοφ, καταγγέλλουν ανοιχτά την τοπική διοίκηση του Χαρκόβου αλλά και τα εκατομμύρια ρωσόφωνους κατοίκους της επαρχίας ως «προδότες» που παρέδωσαν αμαχητί την επαρχία στους προελαύνοντες Ρώσους, τους οποίους αντιμετωπίζουν ως απελευθερωτές –όπως ακριβώς είχε συμβεί και κατά την αρχική αστραπιαία ρωσική εισβολή την άνοιξη του 2022...
Οι Ουκρανοί επιτελείς προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν την άμυνά τους στέλνοντας στο Χάρκοβο εφεδρείες από άλλα μέτωπα, περιλαμβανομένων και ταγμάτων της περιβόητης ταξιαρχίας «Αζόφ» και άλλων ακροδεξιών/εξτρεμιστικών μονάδων: όμως οι Ρώσοι πλήττουν συνεχώς με πυραύλους και κατευθυνόμενες βόμβες ολίσθησης τύπου FAB τα σημεία συγκέντρωσης των ουκρανικών ταξιαρχιών στα μετόπισθεν, προκαλώντας βαριές απώλειες σε στρατιώτες και πολεμικό υλικό.
Νέο πακέτο βοήθειας
Ταυτόχρονα οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι κερδίζουν καθημερινά έδαφος και στα μέτωπα του Ντονέτσκ, και ιδιαίτερα στη «ζώνη επαφής» δυτικά της Αβντίιβκα και πέριξ της οχυρής πόλης Τσάασιβ Γιαρ κοντά στο Μπαχμούτ/Αρτεμόφσκ, ενώ ρωσικές πηγές κάνουν λόγο και για εγκατάλειψη του μετώπου του Κουπιάνσκ από την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπουντάνοφ έκανε λόγο για «κρίσιμη κατάσταση» στο Χάρκοβο και επιβεβαίωσε ότι όλες οι υπάρχουσες εφεδρείες εστάλησαν ήδη για να κλείσουν τις τρύπες εκεί και στο Τσάασιβ Γιαρ: «Xρησιμοποιήσαμε ό,τι έχουμε. Δυστυχώς, δεν έχουμε πλέον κανέναν σε εφεδρεία» υποστήριξε ο Μπουντάνοφ στους New York Times.
Οι Αμερικανοί φυσικά προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, με τον Μπλίνκεν να δηλώνει πως μεγάλο μέρος από το νέο γιγάντιο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ έχει ήδη φτάσει στην Ουκρανία και ότι σύντομα έρχονται ακόμα περισσότερα όπλα που θα «κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης».
Αλλά βέβαια κανείς δεν πιστεύει πια ότι τα αμερικανικά όπλα μπορούν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου, καθώς μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον οι Ουκρανοί είναι η έλλειψη εκπαιδευμένων και με υψηλό ηθικό στρατιωτών και αξιωματικών μετά τις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί οι ένοπλες δυνάμεις τους στους σχεδόν 27 μήνες πολέμου φθοράς με τη Ρωσία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας