Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το επεισόδιο που αποκάλυψαν με βίντεο οι New York Times, αλλά ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διαψεύσει, δεν ήταν ένα απλό pushback – όρος που αναφέρεται στην επαναπροώθηση των μεταναστών πίσω από τα σύνορα που έχουν περάσει – αλλά κάτι χειρότερο, τόνισε η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών Ίλβα Γιόχανσον, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι έβαλε τους μετανάστες σε μια μηχανοκίνητη σχεδία και τους εγκατέλειψε στο Αιγαίο Πέλαγος. 

Όπως αναφέρουν οι NYT, μιλώντας στο Politico, η κ. Γιόχανσον σημείωσε ότι «αυτό που φαίνεται σε αυτά τα βίντεο είναι μια απέλαση» και πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα λόγο να αμφιβάλλει για το υλικό.

«Αν αποδειχθεί ότι αυτό είναι η αλήθεια, και [τα βίντεο των NYT] δείχνουν πολύ προς αυτή την κατεύθυνση, φυσικά, είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε η Γιόχανσον, η οποία ζητά διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση: «Μου υποσχέθηκαν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ότι θα δημιουργήσουν έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης. Και ακόμα δεν υπάρχει. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή, είναι ότι μια ανεξάρτητη ελληνική αρχή πρέπει να το ερευνήσει αμέσως και να διευκρινίσει τι ακριβώς συνέβη», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ευρωπαία Επίτροπος θα ενημερώσει σήμερα τις χώρες μέλη της Ε.Ε. κατά την εβδομαδιαία συνάντηση των εκπροσώπων της, σχετικά με τα σχέδια των Βρυξελλών για το νέο μεταναστευτικό σύμφωνο. Και το μήνυμά της θα είναι παρόμοιο με αυτό του Young Frankenstein του Μελ Μπρουκς: «Θα μπορούσε να δουλέψει!». Το σύμφωνο αποτελείται από 11 φακέλους και είναι «απολύτως» δυνατό να συμφωνηθούν όλοι «πριν από το τέλος αυτής της νομοθετικής θητείας», δήλωσε η ίδια. Πέντε έχουν εγκριθεί ή πρόκειται να εγκριθούν.

«Μπορεί να είμαστε σε θέση πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές να έχουμε ξεκινήσει τριμερείς συμφωνίες και για τα υπόλοιπα έξι», συμπλήρωσε η Γιόχανσον, αλλά παραδέχτηκε ότι «παραμένουν πολλά προβλήματα». Ίσως «χρειαζόμαστε έναν ή δύο μήνες» της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου, στις αρχές του επόμενου έτους, πρόσθεσε, αλλά «είναι απολύτως εφικτό».

Η πλειοψηφία είναι το κλειδί: Σε ορισμένες χώρες δεν αρέσει το σύμφωνο – ιδίως στην Ουγγαρία. Οι σκληροδεξιοί Δημοκράτες, οι οποίοι υποστηρίζουν τη σουηδική κυβέρνηση, είναι επίσης αντίθετοι. Αλλά αυτό που είναι διαφορετικό τώρα είναι η χρήση της ειδικής πλειοψηφίας, η οποία σημαίνει ότι μεμονωμένες χώρες δεν μπορούν πλέον να μπλοκάρουν άρθρα. «Πάντα υπάρχουν αυτοί που είναι εναντίον, αυτή είναι η φυσιολογική ζωή στην πολιτική. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να έχουμε συναίνεση. Γι’ αυτό παίρνουμε αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία», τόνισε ακόμη η Γιόχανσον. Όλη η πρόοδος σχετικά με τους φακέλους μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί με ειδική πλειοψηφία, πρόσθεσε.

Το 2015, η χρήση της πλειοψηφίας προκάλεσε μεγάλο διχασμό στην Ε.Ε., όταν οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να περάσουν ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη βίαιη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων σε όλη την ήπειρο, μεταξύ άλλων και σε χώρες που δεν ήθελαν να τους δεχτούν. Το επεισόδιο τροφοδότησε τον σκεπτικισμό της Ε.Ε. στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Τώρα όμως το τραύμα φαίνεται να έχει ξεπεραστεί. Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει απομονώσει πολιτικά την Ουγγαρία στις Βρυξέλλες, καθιστώντας ευκολότερο για τις χώρες να παρακάμπτουν τη Βουδαπέστη, χωρίς η Πολωνία και άλλα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να συναινούν.