Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει θέσει σε κίνηση πολλούς παράγοντες στη διεθνή σκακιέρα, με ολοένα και περισσότερες χώρες να προχωρούν σε ιστορική στροφή στις αντιλήψεις και πρακτικές δεκαετιών και το ΝΑΤΟ να σπεύδει να εκμεταλλευτεί αυτή τη νέα συνθήκη.
Φινλανδία και Σουηδία, δύο χώρες με μακρά παράδοση στην ψύχραιμη αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, φαίνεται πως βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, κάτι που, όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκε ξανά και στην πρόσφατη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.
Στη Φινλανδία, που έχει τη δική της αιματοβαμμένη σχέση με την Ρωσία και την πρώην ΕΣΣΔ, οι διαβουλεύσεις φαίνεται πως είναι έντονες, καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα έκθεση για τις εξελίξεις μετά των ρωσική εισβολή, ενώ θα θέση στη διάθεση των βουλευτών την πιθανότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Η πρωθυπουργός Σάανα Μαρίν δήλωσε σχετικά «θα κάνουμε διεξοδικές συζητήσεις. Θεωρώ πως θα έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις μας πριν από τα τέλη Ιουνίου», ενώ ο Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργός Εξωτερικών, εκτίμησε ότι μια υποψηφιότητα θα μπορούσε να υποβληθεί ακόμη και μέσα στον Μάιο, ώστε η Συμμαχία να λάβει τις αποφάσεις στη σύνοδο της Μαδρίτης, στα τέλη Ιουνίου.
Το κείμενο, που δόθηκε εντολή να συνταχθεί στις αρχές του Μαρτίου, θα σηματοδοτήσει την έναρξη διαδικασίας στο κοινοβούλιο και εθνικού διαλόγου που μάλλον θα κρατήσει αρκετές εβδομάδες, ενώ το ζήτημα τίθεται επίσης πιεστικά και για τη γειτονική Σουηδία, χωρίς, όμως να έχουν υπάρξει ανακοινώσεις. Ωστόσο, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη σκανδιναβική χώρα προχώρησε σε αλλαγή στάσης, ανακοινώνοντας πως θα στηρίξει μια ενταξιακή πορεία της χώρας.
Η Φινλανδία, όπως και η γειτονική Σουηδία,έλαβε σαφείς διαβεβαιώσεις από τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ πως η πόρτα είναι ανοικτή και αρκετές εκφράσεις υποστήριξης και παραίνεσης, από τις ΗΠΑ ως τη Γερμανία περνώντας από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η αντιστροφή της κοινής γνώμης είναι θεαματική: οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πλέον ότι το 60% των Φινλανδών τάσσεται υπέρ, ποσοστό διπλάσιο από ό,τι πριν από την εισβολή. Το ποσοστό όσων εναντιώνονται έχει πέσει στο 20%. Αν και δεν έχουν εκφράσει όλοι θέση, καθαρή πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου τάσσεται επίσης υπέρ της ένταξης στο NATO.
Η Φινλανδία έχει σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες, κάτι που κάνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να... αδημονούν, καθώς η χώρα έχει αριθμό εφέδρων ρεκόρ, σε σχέση με τον πληθυσμό της, αλλά και μεγάλο εξοπλισμό.
Αφού παρήγγειλε στα τέλη του 2021 64 αμερικανικά μαχητικά F-35, η Φινλανδία θα αυξήσει αλματωδώς, κατά 40%, τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2026 και θα βρίσκεται πάνω από το όριο του 2% του ΑΕΠ που συστήνει το NATO.
Και η Ρωσία;
Το θέμα δεν εμφανίζεται πρώτη φορά στην ατζέντα της Συμμαχίας, ωστόσο οι συζητήσεις έχουν πάρει «φωτιά» μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί μια επέκταση του ΝΑΤΟ στα βόρια σύνορά της, ενώ, μετά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας την Πέμπτη, το Κρεμλίνο επανέλαβε ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα «επαναπροσδιορίσει» τη στάση του.
«Θα πρέπει να κάνουμε τη δυτική μας πτέρυγα πολύ πιο ανεπτυγμένη για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά μας» δήλωσε με νόημα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας