Απομακρύνονται οι πιθανότητες συμβιβασμού μετά από το συνεχές μπαράζ κυρώσεων και απελάσεων κατά της Ρωσίας, στη σκιά των καταγγελιών για σοβαρά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Την ώρα που ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας και η Ε.Ε. συζητά το πέμπτο πακέτο οικονομικών μέτρων, ένα μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών δυσχεραίνει τις όποιες προσπάθειες προσέγγιση επιχειρούν η Δύση με τη Ρωσία. Μόνο από χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη ανακοινωθεί οι απελάσεις περισσότερων από 350 Ρώσων διπλωματών, με τη Μόσχα να προαναγγέλλει ανάλογη απάντηση.
Το Κρεμλίνο, πάντως, επιμένει ότι επιθυμεί να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με τις δυτικές χώρες. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, δήλωσε ότι «διαταράσσοντας το έργο των Ρώσων διπλωματών» οι ευρωπαϊκές χώρες ζημιώνουν τα δικά τους συμφέροντα.
Ο Ρώσος υφυπουργός δήλωσε επίσης πως «ελπίζει ότι η Δύση έχει αρκετή κοινή λογική ώστε «να μην παίζει παιγνίδια γύρω από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ», γιατί θα είναι «σαν να παίζει με την φωτιά» και πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν έχει επαφές με το ΝΑΤΟ διότι αυτήν την στιγμή «δεν υπάρχει τίποτε για να συζητηθεί», μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Ο Γκρούσκο προειδοποίησε, πάντως, την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι «θα πληρώσει για τον ενεργειακό εκβιασμό της».
Οι Βρυξέλλες το σκέφτονται για την ενέργεια;
Εκείνο που έχει αρχίσει να διαφαίνεται, πάντως, είναι πως η Δύση, μάλλον, πλησιάζει στα όριά της σχετικά με τις κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει στη Ρωσία, ενώ το αδιέξοδο στην Ε.Ε. σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο παραμένει.
Την ώρα που εκφράζονται σημαντικές διαφωνίες, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, επανήλθαν στο θέμα με σημερινές τους δηλώσεις.
Λίγες ώρες προτού βρεθεί στο Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στον Πούτιν γι'αυτό προτείνουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις. Οι κυρώσεις είναι σκληρές για να μειώνουν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου και «έξυπνες γιατί επηρεάζουν τη Ρωσία πιο πολύ από ότι εμάς. Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα. Αλλά τώρα πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και πρέπει να δούμε τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα».
Η ίδια υπογράμμισε ότι, περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας και συμπλήρωσε ότι «είμαστε στο πλευρό των εκατομμυρίων που διαφεύγουν από τους εισβολείς. Θα κάνουμε τα πάντα για να διαβεβαιώσουμε ότι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Μπορέλ και εγώ θα μεταφέρουμε στον Πρόεδρο Ζελένσκι όταν θα επισκεφθούμε το Κίεβο στο τέλος της εβδομάδας».
Aυτός ο πόλεμος είναι μια ανθρώπινη τραγωδία, υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.
Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα και προσέθεσε ότι «μέτρα σε πετρέλαιο ή ακόμη και το αέριο θα χρειαστούν επίσης αργά ή γρήγορα».
Επίσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι πρέπει να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν στις ήδη αποφασισμένες κυρώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν αυτές οι φρικαλεότητες».
«Δεν πρόκειται για ειδική επιχείρηση, αλλά για εγκλήματα πολέμου. Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη, θα κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», δήλωσε ο κ. Μισέλ.
Σημαντικές εξελίξεις της ημέρας
- Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι, χθες, συνοριοφύλακες δέχθηκαν πυρά στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Κίεβο αρνείται την εμπλοκή και υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το περιστατικό αυτό.
- Χιλιάδες προσπαθούν να φύγουν από την περιοχή του Ντονμπάς, καθώς η περιοχή μυρίζει μπαρούτι και η Ρωσία φέρεται να ετοιμάζεται για την τελική επίθεση σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
- Συμφωνία για άνοιγμα 11 ανθρωπιστικών διαδρόμων, πέντε από τους οποίους θα ανοίξουν στο Λουγκάνσκ. Στο επίκεντρο και η Μαριούπολη, με όπου οι κάτοικοι που θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να το κάνουν με δικά τους οχήματα. Οι προσπάθειες, που καταβάλλονται για να μπορέσουν να φτάσουν στην πόλη κομβόι λεωφορείων για να απομακρύνουν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, έχουν επανειλημμένως αποτύχει από τότε που περικυκλώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.
- Καταγγελίες Ουκρανών για περισσότερους από 400 αγνοούμενους στην πόλη του Γκοστομέλ. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκαλυφθούν και άλλες πολλές ρωσικές ακρότητες σε περιοχές τριγύρω από την πρωτεύουσα.
- Το Πεκίνο τοποθετήθηκε για τα γεγονότα στη Μπούτσα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει τη μεγάλη ανησυχία του, αλλά να προσθέτει ότι « πρέπει να επιβεβαιωθεί η αλήθεια και οι αιτίες του περιστατικού. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να δείξουν ψυχραιμία και να αποφύγουν τις αβάσιμες κατηγορίες προτού οι έρευνες φτάσουν σε συμπεράσματα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας