Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η Facebook είναι αντιμέτωπη με μηνύσεις από ενώσεις προάσπισης των συμφερόντων του καταναλωτή για παραβίαση της ιδιωτικότητας στη Γερμανία, σε μία υπόθεση του 2012 που αφορά σε διαδικτυακό παιχνίδι που φιλοξενούνταν στο κοινωνικό δίκτυο. Σύμφωνα με δηλώσεις συμβούλου του Ευρωπαϊκού Ανώτατου Δικαστηρίου, η συγκεκριμένη υπόθεση ενδέχεται να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» με ένα μπαράζ καταγγελιών και αγωγών κατά του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού σε όλη την Ευρώπη.

Η αρχή της υπόθεσης που απασχολεί την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη εντοπίζεται σχεδόν μία δεκαετία πριν και δεν είναι η μόνη υπόθεση παραβίασης της νομοθεσίας των προσωπικών δεδομένων και προστασίας της προσωπικότητας που έχει εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να περιορίσουν την τεράστια επιρροή που ασκούν οι ηγετικές εταιρείες του τεχνολογικού χώρου. Την ίδια στιγμή η ΕΕ πιέζει πολυεθνικές σαν το Facebook να λειτουργούν σε καθεστώς μεγαλύτερης διαφάνειας.

Σε ότι αφορά τη γερμανική περίπτωση, η Ομοσπονδιακή Ένωση Οργανώσεων υπεράσπισης Καταναλωτών έκανε αγωγή στο Facebook, ισχυριζόμενη ότι η εταιρία έδωσε στους συντελεστές των παιχνιδιών που φιλοξενούσε στην πλατφόρμα του τη δυνατότητα να συλλέγει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών παρά τη θέλησή τους. Τελικά, οι χρήστες λάμβαναν προσωπικά μέιλ στο τέλος του παιχνιδιού, τα οποία τους γνωστοποιούσαν ότι οι παραγωγοί του παιχνιδιού μπορούν να δημοσιεύσουν ανά πάσα στιγμή την κατάσταση, τις φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα.

«Τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν στις ενώσεις προστασίας των καταναλωτών να κινηθούν νομικά ενάντια στις εταιρείες που σημειώνουν παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR)», εξήγησε ο, Richard de la Tour, σύμβουλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ευρώπης.