• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 14.6°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.3°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.9°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  0 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.5°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  4 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  92%
Fabio Peonia / LaPresse via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τέλος οι διασώσεις στη Μεσόγειο!

 • A-
 • A+
Επικαλούμενη φτηνές δικαιολογίες περί ασφάλειας, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ακινητοποίηση και του τελευταίου διασωστικού πλοίου που είχε απομείνει να επιχειρεί, του «Ocean Viking» της SOS Méditerranée

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Είναι ξεκάθαρο τώρα σε εμάς πως, στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, το ίδιο επιχείρημα περί ασφάλειας έχει χρησιμοποιηθεί συστηματικά από τις ιταλικές αρχές για να καθηλωθούν τέσσερα πλοία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που διεξήγαγαν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. Η ακινητοποίηση του ασθενοφόρου όμως δεν θα εμποδίσει την αιμορραγία της πληγής»…

Με πικρία και οργή αντέδρασε η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική οργάνωση SOS Méditerranée στην καθήλωση του διασωστικού πλοίου της «Ocean Viking» στο λιμάνι Πόρτο Εμπέντοκλε της Σικελίας, μετά από σχετική απόφαση της ακτοφυλακής της Ιταλίας, που επικαλείται προσχηματικά λόγους ασφαλείας για να μπλοκάρει και το τελευταίο πια εναπομείναν πλωτό μέσο που περισυνέλεγε στην κεντρική Μεσόγειο πρόσφυγες και μετανάστες, προερχόμενους από την κόλαση της εμπόλεμης Λιβύης - μια ανοιχτή «πληγή» που θα εξακολουθήσει να «αιμορραγεί» ακατάπαυστα, κοστίζοντας κι άλλες ανθρώπινες ζωές, όσο τα «ασθενοφόρα» της θάλασσας ακινητοποιούνται ανάλγητα από τις Αρχές για να μην παράσχουν πλέον ζωτική βοήθεια σε όσους την έχουν απεγνωσμένα ανάγκη.

Το «Ocean Viking» είχε ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις 22 Ιουνίου, έπειτα από τρίμηνη διακοπή λόγω του νέου κορονοϊού. Στο μεσοδιάστημα Ιταλία και Μάλτα είχαν άρει μερικώς το κλείσιμο των λιμανιών τους που είχαν επιβάλει με πρόφαση την πανδημία, επιτρέποντας στους διασωθέντες να μετεπιβιβάζονται σε άλλα πλωτά μέσα για να τεθούν προληπτικά σε καραντίνα 14 ημερών.

Το πλοίο της SOS Méditerranée έφτασε στο Πόρτο Εμπέντοκλε στις 7 Ιουλίου, μεταφέροντας 180 πρόσφυγες και μετανάστες που είχε περισυλλέξει σε τέσσερις ξεχωριστές επιχειρήσεις ανοιχτά της Λιβύης.

Μετά την απόρριψη εφτά συνολικά αιτημάτων για κατάπλου εκ μέρους Ιταλίας και Μάλτας, χρειάστηκαν έντεκα μέρες βασανιστικής αναμονής αρόδο -και έξι απόπειρες αυτοκτονίας διασωθέντων- για να δοθεί τελικά το πράσινο φως των ιταλικών αρχών να μετεπιβιβαστούν όλοι σε άλλο πλοίο, όπου και παρέμειναν σε καραντίνα για δύο βδομάδες, μέχρι δηλαδή την περασμένη Τρίτη.

Την Τετάρτη όμως η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ξαφνικά πως θέτει το «Ocean Viking» σε «διοικητική κράτηση» μέχρι να αποκατασταθούν οι «αρκετές τεχνικές και λειτουργικές παρατυπίες» που δήθεν παρατηρήθηκαν στο πλοίο έπειτα από επιθεώρηση.

Η ακτοφυλακή φτάνει σε σημείο να επικαλεστεί «παραβιάσεις κανόνων που στοχεύουν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος», τους υπεράριθμους «επιβάτες» και άλλα αδιευκρίνιστα προβλήματα που θέτουν, λέει, σε κίνδυνο «όχι μόνο την ασφάλεια του πλοίου και του πληρώματός του, αλλά επίσης και των ατόμων που έχουν ή θα μπορούσαν να έχουν περισυλλεγεί»!

«Γιατί δεν ήταν η ασφάλεια αιτία μεγαλύτερης ανησυχίας στις ναυτικές αρχές όταν, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το “Ocean Viking” αναγκάστηκε να περιμένει έντεκα μέρες για να του οριστεί λιμάνι;» αναρωτήθηκε εύλογα ο διευθυντής επιχειρήσεων της SOS Méditerranée, Φρεντερίκ Πενάρ.

«Μιλούν για έλλειψη ασφάλειας των διασωθέντων, αλλά οι ίδιοι διασφαλίζουν πως οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν σε δυσχέρεια για μέρες», τουίταρε από την πλευρά της η οργάνωση, καταγγέλλοντας την καθήλωση του πλοίου ως «κατάφωρη κίνηση διοικητικής παρενόχλησης, με στόχο την παρεμπόδιση του έργου μας που σώζει ζωές».

Στη δε μομφή της ακτοφυλακής περί μεταφοράς περισσότερων ατόμων απ’ όσα επιτρέπει η άδεια του πλοίου, απαντά πως όντως μερικές φορές αυτό συμβαίνει, ωστόσο τα άτομα αυτά δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται «επιβάτες», αλλά άνθρωποι σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη θάλασσα» ή διασωθέντες από πνιγμό. «Υπό το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η διάσωσή τους είναι υποχρεωτική» θυμίζει ο Πενάρ.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης επέκρινε την απόφαση ακινητοποίησης του «Ocean Viking», επισημαίνοντας την ανυπαρξία πλέον σωστικής δυνατότητας στην κεντρική Μεσόγειο, που αποτελεί «το πιο επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα στον κόσμο».

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν, συνεχίζουμε να βλέπουμε σκάφη να εξαφανίζονται. Είναι στ’ αλήθεια ανησυχητικό να βλέπουμε τέτοιους περιορισμούς στο έργο των ΜΚΟ και την απουσία του κράτους» στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, πρόσθεσε, αλλά στου κουφού την πόρτα.

Στο πλαίσιο της πάγιας αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ιταλίας -παρότι ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι έχει αποχωρήσει καιρό τώρα από την κυβέρνηση- η ιταλική ακτοφυλακή καθήλωσε αρχές Ιουλίου και το διασωστικό πλοίο «Sea-Watch 3» της ομώνυμης γερμανικής οργάνωσης, επικαλούμενη τους ίδιους ακριβώς προσχηματικούς λόγους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
40 πρόσφυγες έπιασαν στεριά, 123 περιμένουν...
Στη Μάλτα μεταφέρθηκαν τελικά οι 40 πρόσφυγες και μετανάστες τους οποίους διέσωσε τις προάλλες στην κεντρική Μεσόγειο η γερμανική MKO Sea-Eye. Εν πλω, ωστόσο, παραμένουν από την Παρασκευή 123 πρόσφυγες και...
40 πρόσφυγες έπιασαν στεριά, 123 περιμένουν...
ΕΥΡΩΠΗ
Εξι θάνατοι τη μέρα, χαστούκι στην «ισχυρή» Ευρώπη
Εξι άνθρωποι τη μέρα πέθαιναν κατά μέσο όρο την περασμένη χρονιά προσπαθώντας να περάσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης - ένας διάπλους «στο πιο φονικό θαλάσσιο πέρασμα στον κόσμο»,...
Εξι θάνατοι τη μέρα, χαστούκι στην «ισχυρή» Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Φουλ επίθεση Γαλλίας κατά της Ιταλίας για τη στάση της με το Ocean Viking
Την «απαράδεκτη συμπεριφορά» της Ιταλίας αναφορικά με το θέμα των 231 επιβαινόντων μεταναστών του διασωστικού σκάφους Ocean Viking, που κρατούνταν για βδομάδες στα ανοιχτά της Κορσικής, κατήγγειλε η Γαλλία.
Φουλ επίθεση Γαλλίας κατά της Ιταλίας για τη στάση της με το Ocean Viking
ΕΥΡΩΠΗ
Κι άλλες διασώσεις στη Μεσόγειο - Ψάχνουν ακόμα για φιλόξενο λιμάνι
Περίπου 240 πρόσφυγες που κινδύνευαν να πνιγούν, διέσωσε μέσα σε λίγες ώρες το πλήρωμα πλοίου που έχουν ναυλώσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Μαζί με άλλα δύο σκάφη αναζητούν μέρες ασφαλή προορισμό.
Κι άλλες διασώσεις στη Μεσόγειο - Ψάχνουν ακόμα για φιλόξενο λιμάνι
ΕΥΡΩΠΗ
Με σημάδια βασανιστηρίων έφτασαν στη Σικελία 800 μετανάστες
Περίπου οι 200 είναι ανήλικοι, ενώ υπάρχουν 5 έγκυοι. Πολλοί από τους άντρες έφεραν σημάδια από χτυπήματα, που φέρεται να προέρχονται από βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν στη Λιβύη. 
Με σημάδια βασανιστηρίων έφτασαν στη Σικελία 800 μετανάστες
ΕΥΡΩΠΗ
Επιτέλους αποβιβάστηκαν στη Σικελία οι 700 διασωθέντες πρόσφυγες
Η Ιταλία έδωσε πάλι άδεια να αποβιβαστούν σε δύο λιμάνια της Σικελίας οι 700 και πλέον πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν διασωθεί αρχές Αυγούστου από την κεντρική Μεσόγειο.
Επιτέλους αποβιβάστηκαν στη Σικελία οι 700 διασωθέντες πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας