Τη βρετανική πρωτεύουσα επισκέπτεται αύριο Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αντικείμενο τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις Βρετανίας-Ε.Ε. και τα θέματα ασφάλειας μετά τη διαδικασία για το Brexit, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται πηγές κοντά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα εκφράσει συγκεκριμένες και σαφείς απαιτήσεις προς το Λονδίνο για τις μετέπειτα σχέσεις των δύο πλευρών, με στόχο να αποφευχθεί η σύγκρουση με τον πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων.
Πριν από τη συνάντησή της με τον Μπόρις Τζόνσον, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μιλήσει στο London School of Economics με θέμα «Παλιοί Φίλοι, Νέα Ξεκινήματα», ενώ στη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό θα προσπαθήσει να σκιαγραφήσει τις πιθανές παγίδες του χρονοδιαγράμματος των 11 μηνών που έχει ορίσει ο Μπόρις Τζόνσον για την επίτευξη συμφωνία, το οποίο οι Βρυξέλλες θεωρούν ανεπαρκές.
Σύμφωνα με τις πηγές των Βρυξελλών, η επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λονδίνο είναι η πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλίες που θα ληφθούν ώστε να οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν με συναινετικό τρόπο και να αποφευχθούν συγκρούσεις ανάλογες των τελευταίων τριών χρόνων.
«Δεν θέλουμε η διαπραγμάτευση να γίνεται στη δημόσια σφαίρα» δήλωσε στον Guardian αξιωματούχος της Ε.Ε.
Οι Βρυξέλλες θα δώσουν αρχές Φεβρουαρίου στη δημοσιότητα το προσχέδιο της θέσης τους για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας-Ε.Ε., θέση η οποία πρέπει να εγκριθεί από τη σύνοδο κορυφής της 25ης Φεβρουαρίου και θα περιέχει μόνο «αρχές σε επικεφαλίδες».
Ο Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί μια ελεύθερη εμπορική σχέση με την Ε.Ε., με τη Βρετανία να επωφελείται από την κοινή αγορά αλλά χωρίς να συμμορφώνεται στους κανόνες της Ένωσης, πράγμα με το οποίο διαφωνούν οι Βρυξέλλες, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να έχουν διατυπώσει σαφώς και σε όλους τους τόνους ότι «όποιος θέλει να απολαμβάνει ωφελήματα, πρέπει να τηρεί και υποχρεώσεις».
Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία-αγκάθια, στα οποία θα περιλαμβάνεται και η συμφωνία της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για τα ιρλανδικά σύνορα, δεν πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι πριν από τον Μάρτιο.
