Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Διαπραγματευτική στρατηγική της Τερέζα Μέι είναι οι διαρκείς καθυστερήσεις και τα προσκόμματα που δημιουργεί στην προσπάθειά της να περάσει η συμφωνία για το Brexit, όπως αποκάλυψε το δίκτυο ITV. Ο Βρετανός διαπραγματευτής Όλι Ρόμπινς ακούστηκε να λέει ότι στόχος της πρωθυπουργού είναι είτε να εξαναγκάσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τη συμφωνία της ή να πετύχει μια μακρά παράταση στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται πηγές τόσο στο Λονδίνο όσο και στις Βρυξέλλες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ελπίζει ότι στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από την τελική ημερομηνία για το Brexit, θα έχει την τελευταία ευκαιρία να αποσπάσει μια καθυστερημένη παραχώρηση από τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο ειδικός διαπραγματευτής της Βρετανίας για το Brexit, Όλι Ρόμπινς, μιλώντας σε… μπαρ των Βρυξελλών, είπε ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα να επιλέξουν ανάμεσα στη συμφωνία της Τερέζα Μέι ή σε μια μακροχρόνια παράταση εφαρμογής του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. Ωστόσο, όπως είπε, η κυβέρνηση «θα πρέπει να τους κάνει να πιστέψουν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου ότι αυτή η παράταση για την έξοδο από την Ε.Ε. είναι δυνατή, αλλά αν δεν ψηφίσουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού, αυτή η παράταση θα διαρκέσει πάρα πολύ».

Ωστόσο, ανέφερε ο Ρόμπινς, «το ζήτημα είναι αν οι Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρες στο ζήτημα της παράτασης. Στο τέλος, πιθανότατα θα μας δώσουν αυτή την παράταση».

Φυσικά, το πρωθυπουργικό γραφείο αρνήθηκε να σχολιάσει την αποκάλυψη, με εκπρόσωπο της πρωθυπουργού να δηλώνει ότι «δεν σχολιάζει υποτιθέμενες ιδιωτικές συζητήσεις και η κυβέρνηση στοχεύει να εξασφαλίσει τις αλλαγές που ζητά το Κοινοβούλιο ώστε να πετύχει μια συμφωνία έως τις 29 Μαρτίου».

Πάντως, την ίδια στιγμή και το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg τονίζει ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας και οι ηγέτες των 27 υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «οδεύουν να παίξουν σε μια ζαριά της ύστατης στιγμής το εάν και κατά πόσον το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει με ή χωρίς συμφωνία» στις 29 Μαρτίου.

Επικαλούμενο πηγές στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι στη σύνοδο της 21ης Μαρτίου η Τερέζα Μέι θα έχει την τελευταία της ευκαιρία να αποσπάσει μια καθυστερημένη παραχώρηση από τους Ευρωπαίους ομολόγους της και ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η Ε.Ε. να κάνει υποχωρήσεις νωρίτερα, διότι σε αυτήν την περίπτωση το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να προβάλλει κι άλλες αξιώσεις.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, καθώς η προθεσμία λήξης θα προβάλλει πλέον μπροστά τους, η Μέι θα πιέσει τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνουν την αναθεωρημένη Συμφωνία Αποχώρησης, προτρέποντάς τα να διαλέξουν ανάμεσα στη συντεταγμένη αποχώρηση κι ένα πιθανόν χαοτικό Brexit άνευ συμφωνίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας ακόμη και και 25%.

Την ίδια στιγμή, μολονότι ορισμένοι υπουργοί της Τερέζα Μέι πιστεύουν ακράδαντα ότι η επαπειλούμενη οικονομική καταστροφή θα ανάγκαζε τους αντιπάλους της να υποστηρίξουν το δικό της σχέδιο, υπάρχουν άλλα κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες των Συντηρητικών που χαρακτηρίζουν τη στρατηγική της πολύ ριψοκίνδυνη και θεωρούν πως πρέπει να σταματήσει.

Άλλωστε και ο Κιθ Σίμσον, βουλευτής των Τόρις, που συνήθως ακολουθεί πιστά την κομματική γραμμή, δήλωσε στο πρακτορείο ότι τακτική καθυστερήσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι επικίνδυνη. Επίσης, προειδοποίησε ότι δεν προτίθεται αποδεχθεί επ’ ουδενί αποχώρηση χωρίς συμφωνία.