Σε μία ακόμη απόπειρα να εξασφαλίσει νέα συμβιβαστική λύση για το «αγκάθι» των ιρλανδικών συνόρων επιδίδεται σήμερα στις Βρυξέλλες η Βρετανίδα πρωθυπουργό μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα μία μέρα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θεωρεί ότι όσοι προώθησαν στα τυφλά ένα Brexit χωρίς να έχουν το παραμικρό σχέδιο για την υλοποίησή του, αξίζουν μία ξεχωριστή θέση στην κόλαση.
Η Τερέζα Μέι θα συναντήσει σήμερα τον τελευταίο, όπως τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, και τον επικεφαλής της επιτροπής του κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φερόφστατ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε στην Βρετανίδα πρωθυπουργό κατά την διάρκεια των «έντονων, αλλά εποικοδομητικών» συνομιλιών τους σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα επαναδιαπραγματευθεί την συμφωνία για το Brexit.
Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, η Μέι παρουσίασε διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες του βρετανικού κοινοβουλίου για το ιρλανδικό backstop και οι δύο τους συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα εργαστούν από κοινού για το «αν μπορεί να βρεθεί μία διέξοδος».
«Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν με πνεύμα συνεργασίας για την επίτευξη μίας συντεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι έτοιμο να επεξεργαστεί περισσότερο την συνοδευτική πολιτική διακήρυξη για τις νέες σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Γιούνκερ και Μέι θα συναντηθούν και πάλι πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου, διευκρίνισε ο Σχοινάς, ενώ οι διαπραγματευτές Μισέλ Μπαρνιέ, για την Ενωση, και Στίβεν Μπάρκλεϊ για το Ηνωμένο Βασίλειο, θα συναντηθούν την Δευτέρα.
Για την Ντάουνινγκ Στριτ τρεις εναλλακτικές είναι ανοικτές για το backstop: χρονικό όριο, μονομερή έξοδο αποφασισμένη από το Ηνωμένο Βασίλειο ή σχέδιο που προτείνεται από βουλευτές και βασίζεται στην χρήση «τεχνολογιών» για τους τελωνειακούς ελέγχους. Οι Βρυξέλλες έχουν απορρίψει ήδη στο παρελθόν τις δύο πρώτες εναλλακτικές και διατηρούν ισχυρές αμφιβολίες για την δυνατότητα υλοποίησης του τρίτου σεναρίου.
Επιστολή Κόρμπιν στην Μέι
Στη Βρετανία ο Τύπος υποδέχθηκε με έκπληξη την χθεσινοβραδινή κίνηση του ηγέτη του Εργατικών να στείλει επιστολή στην Βρετανίδα πρωθυπουργό λίγες ώρες πριν την επίσκεψή της στις Βρυξέλλες με δημοσιεύματα να σημειώνουν ότι έγινε μία εβδομάδα μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών.
Στο κείμενό του ο Τζέρεμι Κόρμπιν παρουσιάζει πέντε όρους για το Brexit, με νομικά δεσμευτική ισχύ, που όπως ισχυρίζεται, εάν εφαρμόσει η κυβέρνηση, θα ενώσουν τη χώρα και θα λάβει την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συμφωνία αποχώρησης.
Τα αιτήματα αφορούν: μία μόνιμη τελωνειακή ένωση ανάμεσα στο Ηνωμέντο Βασίλειο και την ΕΕ, στην οποία η Βρετανία θα έχει λόγο σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, στενή ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά προγράμματα, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης.
Ο Κόρμπιν επισημαίνει στην επιστολή του ότι οι συγκεκριμένες προτεραιότητες θα πρέπει να ενσωματωθούν στην πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ και να κατοχυρωθούν στη βρετανική νομοθεσία, έτσι ώστε κάποιος μελλοντικός ηγέτης των Συντηρητικών να μην μπορεί να τα αλλάξει μετά το Brexit. Επισημαίνει, εξάλλου, ότι οι αλλαγές στο backstop δεν αρκούν για να κερδίσει την υποστήριξη του κόμματός του.
Βρετανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις αποτελούν «μία εκλεπτυσμένη παρέμβαση» από τους Εργατικούς και μπορούν να βρουν υποστηρικτές και σε όσους θέλουν ένα πιο ήπιο Brexit, ακόμη και στο κόμμα των Συντηρητικών. Επίσης, ότι δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να τεθούν όλα τα αιτήματα σε διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. και ότι πρόκειται για λύση που διευκολύνει το Brexit, κρατώντας τη χώρα σε συνεργασία με την Ε.Ε.
