Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) προέτρεψε τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ να μην κάνουν μεγάλες «παραχωρήσεις στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατά τις συζητήσεις τους για σχηματισμό ενδεχόμενου νέου μεγάλου συνασπισμού», oι οποίες ξεκινούν σήμερα.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στη «Neue Osnabrücker Zeitung», ο Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι «μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών θα ήταν καλύτερη για τη Γερμανία, εάν το SPD επιδιώξει να επιτύχει μαξιμαλιστικούς στόχους που φτάνουν στα όρια του εκβιασμού».
Ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων υποσχέθηκε, πάντως, να «υποστηρίξει ανοιχτά» κυβέρνηση μειοψηφίας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο: «Δεν δίνουμε συμβουλές αλλά δίνουμε μια υπόσχεση: το FDP θα τηρήσει εποικοδομητική στάση σε καλές κυβερνητικές προτάσεις».
Ωστόσο, απέκλεισε εκ νέου συμμετοχή του κόμματός του σε συνομιλίες για τρικομματική κυβέρνηση Τζαμάικα: «Το FDP δεν περιχαρακώνεται εις τον αιώνα τον άπαντα, αλλά υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες και με τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν είναι εφικτή μια κυβέρνηση Τζαμάικα».
Οι δηλώσεις Λίντνερ έρχονται μία μέρα μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης των Σοσιαλδημοκράτων να μη συμμετέχουν σε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό, αλλά σε έναν συνασπισμό (χαλαρής) συνεργασίας με την Ένωση CDU/CSU, ο οποίος θα διαφέρει τόσο στη συγκρότηση όσο και στη λειτουργία.
Δηλαδή, ο συνασπισμός θα συμφωνήσει μόνον στα βασικά θέματα και τα υπόλοιπα θα κρίνονται κατά περίσταση στην Ομοσπονδιακή Βουλή, αναλόγως με τις πλειοψηφίες που θα διαμορφώνονται.
