«Η ελπίδα μου είναι ότι μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στην αιματοβαμμένη Λωρίδα της Γάζας.
Η απάντηση δόθηκε ενώ ο 81χρονος «Genocide Joe» -όπως τον αποκαλούν πολλοί για τη στήριξη που παρέχει στο Ισραήλ- προσπαθούσε να γλείψει ένα παγωτό που είχε αγοράσει στο Κέντρο Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη, παρέα με τον κωμικό και παρουσιαστή talk show στο δίκτυο NBC, Σεθ Μάγερς. Είχαν μόλις ολοκληρώσει τη μαγνητοσκόπηση συνέντευξης, η οποία προβλήθηκε χθες το βράδυ, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Αμερικανού προέδρου να ενισχύσει προεκλογικά το αποδομημένο πολιτικό προφίλ του, ιδιαίτερα στους δυσαρεστημένους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους -και δη στους αραβικής καταγωγής- και στους νέους.
«Το Ραμαζάνι πλησιάζει και υπήρξε συμφωνία από τους Ισραηλινούς ότι δεν θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες και κατά τη διάρκειά του [10 Μαρτίου-9 Απριλίου] προκειμένου να μας δώσουν χρόνο να βγάλουμε όλους τους ομήρους έξω», δήλωσε ο Μπάιντεν.
«Εχουν δεσμευτεί απέναντί μου ότι θα φροντίσουν να υπάρχει η δυνατότητα εκκένωσης σημαντικών τμημάτων της Ράφα, πριν πάνε να εξουδετερώσουν την υπόλοιπη Χαμάς», πρόσθεσε (φορώντας στο πέτο μια καρφίτσα με τις σημαίες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας), προσυπογράφοντας ουσιαστικά τη συνέχιση της σφαγής.
Κατά τα λοιπά, δήλωσε γενικόλογα αισιόδοξος πως «εάν πετύχουμε αυτή την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, θα μπορέσουμε να κινηθούμε προς μια κατεύθυνση αλλαγής της δυναμικής και να έχουμε όχι άμεσα μια λύση δύο κρατών, αλλά τη διαδικασία για να φτάσουμε εκεί»…
Ομως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ -που χαιρέτισε «τα μέτρα που έλαβε η Παλαιστινιακή Αρχή για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της», αποφεύγοντας να σχολιάσει ευθέως την προχθεσινή παραίτηση της κυβέρνησης Στάγεχ- εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικό από τον ένοικο του Λευκού Οίκου. «Ελπίζουμε ότι η Χαμάς θα συμφωνήσει σε μια τέτοια συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Μάθιου Μίλερ.
Αντιστοίχως επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν -αν και ανωνύμως- αξιωματούχοι του Ισραήλ και της Χαμάς, με την τελευταία να μην έχει δώσει την τελική απάντησή της. Με τις συνομιλίες να συνεχίζονται στην Ντόχα, πηγές του καταριανού δικτύου Al Jazeera και του πρακτορείου Reuters σκιαγραφούν ένα προσχέδιο συμφωνίας.
Βάσει αυτών, περιλαμβάνει: Κατάπαυση του πυρός για 40 ημέρες. Ανταλλαγή 40 ομήρων -γυναικών, ανηλίκων, ηλικιωμένων και ασθενών- με 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων καταδικασμένων για «τρομοκρατία», με δέσμευση του Τελ Αβίβ ότι δεν θα τους ξανασυλλάβει.
Είσοδο 500 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας, επισκευή νοσοκομείων και αρτοποιείων στον θύλακα, διανομή χιλιάδων σκηνών και τροχόσπιτων για τους εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους εκτοπισμένους.
Προσώρας, η Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας προχώρησε σε ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στα ανοιχτά των ακτών της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας για τους λιμοκτονούντες κατοίκους της. Μια «σταγόνα στον ωκεανό» της ανθρωπιστικής καταστροφής.
