Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Συνεδρίαση με όλους τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές έχει συγκαλέσει για την επόμενη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για το ζήτημα των S-400, σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post.

Η συνάντηση αναμένεται να γίνει την Τρίτη, όπως μετέδωσε η εφημερίδα και ως θέμα της πρόσκλησης αναγράφεται «κυρώσεις στην Τουρκία».

Την προηγούμενη εβδομάδα η Τουρκία άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα τμήματα του ρωσικού συστήματος S-400.

Κατόπιν αυτού ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αποπομπή της Τουρκίας απ’ το πρόγραμμα των F-35, ενώ το Πεντάγωνο μιλούσε για αναστολή συμμετοχής.

Την Πέμπτη, αρχικά ο Τραμπ φάνηκε να βάζει φρένο στη διαφαινόμενη κλιμακωτή αντίδραση των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να υπαναχωρεί, αποκλείοντας το ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Άγκυρα, τουλάχιστον για την ώρα. «Όχι, δεν το εξετάζουμε αυτό, αυτή τη στιγμή. Όχι», απάντησε ο Τραμπ σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στο Οβάλ Γραφείο.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο Τραμπ ανασκεύασε μερικώς τα όσα είχε πει νωρίτερα. Σε ερώτηση που του έγινε εάν ο ίδιος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κυρώσεων, απάντησε πως «Είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους. Το εξετάζουμε. Θα δούμε τι θα κάνουμε».

Τα είπαν Πομπέο – Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την αγορά των S-400, αλλά και για το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, όπως δήλωσε σήμερα πηγή του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Η ίδια πηγή, δεν γνωστοποίησε πότε έγινε η τηλεφωνική επικοινωνία.

Στο τηλεφώνημα αυτό, ο Τσαβούσογλου κι ο Πομπέο συζήτησαν επίσης, την κατάσταση στην Συρία, πρόσθεσε η ίδια πηγή.