Με τις πολιτείες του Τέξας και της Λουιζιάνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο τυφώνας «Χάρβεϊ» πλήττει για τέταρτο 24ωρο τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές λόγω των πλημμυρών, πέντε θανάτους και 12 τραυματισμούς πολιτών, ενώ οι πολίτες που θα βρεθούν σε καταφύγια αναμένεται να φτάσουν τους 30.000.
Επίσης, σύμφωνα με τις αρχές από 300.000 έως 450.000 πολίτες αναμένεται να ζητήσουν κρατική αρωγή για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του καταστροφικού φυσικού φαινομένου. Στο μεταξύ, πολλοί πληγέντες στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσουν βοήθεια, καθώς δεν έχουν άλλο μέσο επικοινωνίας.
Ακόμη έξι νεκροί;
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο αριθμός των νεκρών του καταστροφικού τυφώνα ίσως να έχει αυξηθεί κατά έξι άτομα.
Αν και δεν έχουν βρεθεί ακόμη σοροί, το ρεπορτάζ του δικτύου KHOU-TV, που επικαλείται μέλη της οικογένειας τους, τέσσερα παιδιά (το μικρότερο 6 ετών) και οι παππούδες τους πνίγηκαν όταν το φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν γέμισε νερό και δεν μπόρεσαν να βγουν για να σωθούν.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Χιούστον δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία, ωστόσο είπε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πόσα πτώματα θα βρεθούν όταν στραγγίξουν τα νερά.
Εκκενώνεται ακόμη μία πόλη
Την εκκένωση της πόλης Ντίκινσον με 20.000 κατοίκους, στο νοτιοανατολικό Τέξας, διέταξαν οι αρχές, καθώς έχει αρχίσει να πλημμυρίζει.
Το Ντίκινσον είναι μια πόλη που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, στη λιμνοθάλασσα του Ντίκινσον, και εξαιτίας των μην ανθεκτικών υποδομών της κρίθηκε αναγκαίο να αδειάσει.
Τελειώνουν και τα λεφτά
Στο μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων (FEMA) ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του «Χάρβεϊ», τα αποθέματα σε οικονομικούς πόρους του ταμείο της έχουν αρχίσει να αδειάζουν και χρειάζεται άμεσα ενίσχυση.
Όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της FEMA, για να μην ξεμείνουν από χρήματα θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη διάσωση και την ασφάλεια των πολιτών και θα αφήσουν άλλες ανάγκες σε δεύτερη μοίρα.
Οι πλημμύρες
Στο μεταξύ, η στάθμη του νερού στο Χιούστον έχει φτάσει στο ύψος ισόγειων κατοικιών και συνεχίζει να ανεβαίνει.
Ο «Χάρβεϊ», που πλέον έχει πέσει στο επίπεδο της τροπικής καταιγίδας, εξακολουθεί να πλήττει το Τέξας, κατακλύζοντας την πολιτεία με καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες που αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.
Ο χάρτης της βροχής, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ
#Harvey in perspective. So much rain has fallen, we’ve had to update the color charts on our graphics in order to effectively map it. pic.twitter.com/Su7x2K1uuz
— NWS (@NWS) 28 Αυγούστου 2017
Οι αρχές προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έρχονται και ότι παρά το γεγονός ότις κατά διαστήματα τα καιρικά φαινόμενα, όπως η ένταση της βροχής και των ανέμων, παρουσιάζουν ύφεση δεν πρέπει να ξεγελούν.
Δεν είναι παρά προσωρινή η κατάσταση και θα επανέλθουν εξίσου δριμεία με πριν.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, η βροχόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή σε ορισμένες περιοχές του Τέξας, φέρνοντας από 38 έως και 63,5 εκατοστά βροχής επιπλέον.
Επιπλέον, ο «Χάρβεϊ» θα παραμείνει στην περιοχή του Τέξας πλήττοντας και τη βορειοδυτική Λουιζιάνα, «πιθανώς ελαφρώς ενισχυμένος» με ανέμους ταχύτητα έως 65 χιλιόμετρα την ώρα.
Ο τυφώνας αναμένεται να απομακρυνθεί σταδιακά από τις ακτές του Τέξας μετά το πρωί της Τρίτης, κινούμενος αργά βορειοανατολικά.
Επίσης, μεγάλες πλημμύρες αναμένονται στα νότια-κεντρικά και νότια-ανατολικά του Τέξας και έγινε έκκληση στους πολίτες να παρακολουθούν τα δελτία καιρού και ειδήσεων ώστε να είναι σε ετοιμότητα και να λαμβάνουν κάθε έκτακτη πληροφόρηση.
Άλλωστε, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πλημμυρίσουν και άλλες περιοχές καθώς νέες βροχοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν τις επόμενες ώρες.
Στην επαρχία Φορτ Μπεντ η πλημμύρα στον ποταμό Μπράζος αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη το απόγευμα ή το βράδυ. Για τον λόγο αυτό οι αρχές κάλεσαν του πολίτες στις γύρω περιοχές να εκκενώσουν τα σπίτια τους, είτε σε εθελοντική βάση είτε έπειτα από διαταγή των τοπικών αρχών.
Άλλο στοιχείο που ανησυχεί τις αρχές είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να υποχωρήσει το νερό, καθώς είναι τέτοιος ο όγκος των υδάτων ώστε δεν μπορούν να είναι σίγουροι πότε θα απορροφηθούν από το έδαφος.
12.000 άνδρες σε υπηρεσία
Η εθνοφυλακή έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των ανδρών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής, από 4.000 σε 12.000 άτομα.
«Ήταν απολύτως αναγκαίο διότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψουμε τις ζωές και την ασφάλεια των πολιτών σε ολόκληρο το Τέξας», ανακοινώθηκε.
Οι άνδρες αυτοί θα βοηθήσουν και στην αποκατάσταση των ζημιών αφότου ολοκληρωθεί το φυσικό φαινόμενο, ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη του Τέξας Άμποτ.
5.000 σε καταλύματα
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Χιούστον, Σιλβέστερ Τέρνερ, τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι φιλοξενούνται σε καταλύματα, αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, φτάνοντας ακόμη και τις 30.000, όσο περνούν οι μέρες και διαρκούν τα καιρικά φαινόμενα.
«Υπάρχει μια δυναμική κατάσταση», εξήγησε. «Άνθρωποι που δεν αντιμετώπιζαν κρίση χθες, μπορεί να βρεθούν σε κρίση αύριο ή μεθαύριο».
Όπως έγινε γνωστό, το Χιούστον ετοιμάζεται να ανοίξει και δεύτερο καταφύγιο για τους πληγέντες, καθώς το υπάρχον φαίνεται ότι σε λίγο δεν θα χωρά περισσότερο κόσμο.
Κλήσεις σε βοήθεια
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μόνο στο Χιούστον η Άμεση Δράση έλαβε 75.000 κλήσεις για βοήθεια κάθε μορφής -είτε για ασθένειες είτε για απεγκλωβισμούς είτε για οτιδήποτε άλλο.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διασώθηκαν πάνω από 2.000 πολίτες του Χιούστον η των γύρω περιοχών, ενώ πάνω από 185 κλήσεις είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.
Επίσης έχουν συλληφθεί άτομα που επιχείρησαν να κάνουν πλιάτσικο σε σπίτια τα οποία οι ένοικοί τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Houston Chronicle, στην πόλη αυτήν τη στιγμή:
• 276 σημεία του Χιούστον και κεντρικοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει
• 80.000 πολίτες δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα
• 18 ελικόπτερα μετέχουν σε από αέρος διασώσεις πολιτών
• 12.000 στρατιώτες μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Διαρροή καυσίμων
Άγνωστη ποσότητα καυσίμων χύθηκε σε περιοχή ανατολικά του Χιούστον, όταν η δεξαμενή χωρητικότητας 150.000 βαρελιών, εξαιτίας της βροχής και της ποσότητας των υδάτων πήρε κλίση.
Η διαρροή, που έγινε γνωστή μόλις σήμερα, έγινε στον σταθμό Πασαντίνα του σιδηροδρόμου το Σάββατο και για να μην εξαπλωθούν τα καύσιμα και προκληθεί ανάφλεξη χρησιμοποιήθηκε ειδικό φράγμα ενώ ψέκασαν πάνω από το καύσιμο ειδικό αφρό.
Επίσης, φωτιά ξέσπασε την Κυριακή όταν κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη με υαλοβάμβακα, συνέπεια της οποίας ήταν η διαρροή 5 βαρελίων πετρελαίου.
