• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    27°C 25.4°C / 29.7°C
    4 BF
    41%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    27°C 26.0°C / 28.0°C
    3 BF
    44%
  • Πάτρα
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 23.2°C / 25.0°C
    3 BF
    74%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    2 BF
    82%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.0°C / 23.9°C
    3 BF
    50%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 19.0°C / 19.0°C
    1 BF
    57%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 15.4°C / 15.4°C
    2 BF
    88%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.5°C / 18.5°C
    3 BF
    54%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 22.1°C / 25.8°C
    3 BF
    66%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    27°C 23.5°C / 26.9°C
    1 BF
    54%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    24°C 24.4°C / 24.8°C
    2 BF
    53%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    24°C 23.7°C / 24.0°C
    1 BF
    69%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.9°C / 23.9°C
    3 BF
    69%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    28°C 27.9°C / 27.9°C
    3 BF
    30%
  • Λαμία
    Σποραδικές νεφώσεις
    29°C 27.5°C / 29.4°C
    2 BF
    34%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 22.8°C / 23.2°C
    5 BF
    78%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 25.8°C / 29.9°C
    2 BF
    20%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 22.1°C / 23.3°C
    4 BF
    76%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    28°C 27.7°C / 27.7°C
    2 BF
    51%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 21.1°C / 21.1°C
    1 BF
    63%

Συνέχισε την... παράδοση των προκατόχων του

AP Photo/Andrew Harnik, File

Ήταν «θηριωδία» και όχι γενοκτονία

  • A-
  • A+

Απέφυγε ο Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία για να περιγράψει τις δολοφονίες πάνω από 1,5 εκατομμύριο Αρμενίων από τα χέρια Τούρκων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μιλώντας για τη «σφαγή» των Αρμενίων το 1925 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ έκανε λόγο για «μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα», αποφεύγοντας όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία».

Με την ευκαιρία της 24ης Απριλίου, επετείου της γενοκτονίας, ο Τραμπ υποστήριξε ότι «ενώθηκε με την αρμένικη κοινότητα των ΗΠΑ και όλου του κόσμου στο πένθος για την απώλεια ζωών αθώων και για τα δεινά που υπέστησαν τόσοι πολλοί» άνθρωποι.

«Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε τη μνήμη αυτών που υπέφεραν στη διάρκεια (…) μιας από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πρέπει να θυμόμαστε τις ωμότητες ώστε να αποφεύγουμε να επαναληφθούν».

«Από το 1915 ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν και περπάτησαν μέχρι να πεθάνουν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημείωσε ο Τραμπ.

Η αναγνώριση της «επώδυνης Ιστορίας», εκτίμησε ο Τραμπ είναι «ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για την ανοικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ανεκτικού μέλλοντος».

Η αντίδραση της Άγκυρας και η απάντηση του Λευκού Οίκου

Πάντως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επέκρινε «την παραπληροφόρηση» και «τους κακούς ορισμούς» του Αμερικανού προέδρου.

«Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να μην επικυρώνει μια προκατειλημμένη εκδοχή της Ιστορίας» και «να λαμβάνει υπόψη της τα δεινά που υπέστησαν όλες οι πλευρές».

Η Άγκυρα επανέλαβε τον ισχυρισμό της ότι οι θάνατοι οφείλονταν στον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 300.000 με 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη λέξη «γενοκτονία».

Σε αυτό το ζήτημα ο Τραμπ φαίνεται να διατηρεί τη στάση των προκατόχων του, που δεν ήθελαν να προκαλέσουν Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να αμφισβητεί ότι υπήρξε γενοκτονία, προκειμένου να διατηρήσουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα.
Μπορεί ο Μπαράκ Ομπάμα να είχε δεσμευτεί να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά τελείωσε τη θητεία του έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, χωρίς να τηρήσει την υπόσχεσή του.  

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, η τουρκική κυβέρνηση έχει δαπανήσει εκατομμύρια για να ασκήσει πιέσεις μέσω λόμπι στο Κογκρέσο για να πείσει τον Ομπάμα να μην αναγνωρίσει τον όρο «γενοκτονία».

Όμως, ακτιβιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την αυτή την «παράλειψη» στην Ιστορία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Μπάιντεν «στόχευσε» τη Μόσχα κι εξόργισε την Άγκυρα
Με αφορμή την 107η επέτειο από την έναρξη της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τους περίπου 1,5 εκατ. Αρμένιους που απελάθηκαν ή σφαγιάστηκαν από τις δυνάμεις της Οθωμανικής...
Ο Μπάιντεν «στόχευσε» τη Μόσχα κι εξόργισε την Άγκυρα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων προαναγγέλλει η Ουάσινγκτον
Τη λέξη «γενοκτονία» αναμένεται να χρησιμοποιήσει ο Τζο Μπάιντεν στο μήνυμά του την 24η Απριλίου, ημέρα κατά την οποία οργανώνονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων.
Αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων προαναγγέλλει η Ουάσινγκτον
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αμερικανικό χαστούκι στην Τουρκία με... 104 χρόνια καθυστέρηση!
Ηχηρότατο ράπισμα από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αλλά και στην πολιτική ανοχής του Αμερικανού προέδρου Τραμπ συνιστά η ομόφωνη υπερψήφιση ψηφίσματος από τη Γερουσία για την γενοκτονία των Αρμενίων.
Αμερικανικό χαστούκι στην Τουρκία με... 104 χρόνια καθυστέρηση!
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Χαστούκι» στον Ερντογάν και από την αμερικανική Γερουσία
Συντριπτικό πλήγμα σε συμβολικό επίπεδο για τον πρόεδρο της Τουρκίας καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Θυμίζουμε πως η αναγνώριση είχε περάσει...
«Χαστούκι» στον Ερντογάν και από την αμερικανική Γερουσία
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: Η Βουλή των αντιπροσώπων αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων
Σε μια συμβολική, αλλά ιστορική κίνηση προχώρησε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς αναγνώρισε, μέσω ψηφίσματος, τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία πριν από έναν αιώνα.
ΗΠΑ: Η Βουλή των αντιπροσώπων αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη... ψάχνεται με την Τουρκία
«Εχει έρθει η ώρα για ενδελεχή αξιολόγηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων και ίσως επαναπροσδιορισμό τους», δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, μία εβδομάδα μετά το αμφιλεγόμενο...
Η Ευρώπη... ψάχνεται με την Τουρκία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας