Τους 722 έφτασαν οι νεκροί από την επιδημία της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, καθώς ακόμη 86 ασθενείς υπέκυψαν, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική επιτροπή υγείας που κατέγραψε επιπλέον 3.399 κρούσματα αυξάνοντας σε πάνω από 31.774 το σύνολο τους.
Στην επαρχία Χουμπέι πέθαναν ακόμα 81 άνθρωποι, από τους οποίους 67 στην Γουχάν, όπου κατέληξε και ένας 60χρονος Αμερικανός, σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο.
Η πόλη, όπου εκδηλώθηκε τον Δεκέμβριο η επιδημία, και η επαρχία της Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, έχουν αποκοπεί από τον κόσμο τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχοντας μπει σε καραντίνα.
Η Γουχάν, όπως και όλη χώρα, αντιμετωπίζει «συνθήκες πολέμου», σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Σουν Τσουνλάν. «Δεν πρέπει να υπάρχουν λιποτάκτες» είπε η ίδια, συμπληρώνοντας ότι αλλιώς θα μείνουν με «ιστορική ντροπή για πάντα».
Σύμφωνα με τον Guardian, εκπρόσωποι των αρχών της πόλης πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα πραγματοποιώντας ελέγχους σε έναν ήδη φοβισμένο πληθυσμό για πιθανούς ασθενείς που μπαίνουν ύστερα σε καραντίνα. Γήπεδα και εκθεσιακά κέντρα έχουν μετατραπεί σε αποθήκες για τους άρρωστους, προσθέτουν οι NYT.
Νοσοκομειακός αμφισβητεί τον επίσημο απολογισμό
Τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Γουχάν και ένας νοσοκομειακός υπάλληλος, ο οποίος μίλησε στη Deutsche Welle αμφισβητώντας παράλληλα τον επίσημο αριθμό νεκρών και κρουσμάτων και εκφράζοντας φόβους ότι πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και νεκροί. Ακόμη και όταν η αξονική δείξει πνευμονία, δεν ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για την ιογενή τύπου. Γιατί; Διότι οι λίστες αναμονής είναι πολύ μακρές. Όποιος όμως πεθαίνει χωρίς να έχει κάνει τις σχετικές εξετάσεις δεν καταγράφεται ως θύμα του κορονοϊoύ» είπε.
Όσον αφορά την κατασκευή του νέου νοσοκομείου στην πόλη σε χρόνο-ρεκόρ μίας μόλις εβδομάδας, ο ίδιος κάνει λόγο για σταγόνα στον ωκεανό: «Δεν φτάνουν 2.000 νέες κλίνες. Εξάλλου λείπει και εξειδικευμένο προσωπικό. Γιατροί και νοσηλευτές φτάνουν στα όριά τους, οι βάρδιες δεν βγαίνουν. Για να αντιμετωπίσεις μια πνευμονία απαιτείται μακρά νοσοκομειακή περίθαλψη».
«Ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα περιμένουν συχνά ώρες μέχρι να εξεταστούν. Οι γιατροί τους συνταγογραφούν φάρμακα και στη συνέχεια τους στέλνουν σπίτι, συμβουλεύοντάς τους να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Οι αίθουσες αναμονής είναι γεμάτες κόσμο που βήχει. Ακόμη και υγιείς άνθρωποι που μένουν για ώρα σε τέτοιους χώρους κινδυνεύουν να μολυνθούν» σημείωσε.
Και πρόσθεσε ότι όλα αυτά ισχύουν για τους «τυχερούς» που έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε νοσοκομείο. «Συχνά τα νοσοκομεία είναι πολύ μακριά. Εάν δεν έχεις δικό σου αυτοκίνητο απομένει μόνον το ταξί και σε κάθε οικισμό επιτρέπονται μόλις δυο οχήματα. Επιπλέον μόνον λίγοι εθελοντές μεταφέρουν αρρώστους. Το τηλεφωνικό κέντρο άμεσης δράσης έχει καταρρεύσει. Οι πιο άτυχοι πρέπει να έρθουν με τα πόδια στο νοσοκομείο. Λέγεται ότι ορισμένοι έχουν πεθάνει καθ΄ οδόν».
Νέα κρούσματα εκτός Κίνας
Εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, περισσότερα από 320 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου τριάντα χώρες και περιοχές. Δύο θάνατοι Κινέζων πολιτών έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στο Χονγκ Κονγκ και στις Φιλιππίνες.
Πέντε Βρετανοί πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, διαγνώστηκαν με τον κορονοϊό στη Γαλλία, μετά τη διαμονή τους στο ίδιο σαλέ και την επαφή που είχαν με ένα πρόσωπο το οποίο είχε επιστρέψει από τη Σιγκαπούρη, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν.
«Το αρχικό κρούσμα έπεσε στην αντίληψή μας χθες το βράδυ. Είναι Βρετανός πολίτης που είχε επιστρέψει από τη Σιγκαπούρη όπου είχε μείνει μεταξύ 20 και 23 Ιανουαρίου και έφθασε στη Γαλλία στις 24 Ιανουαρίου για τέσσερις ημέρες»,πρόσθεσε.
Δύο από τα διαμερίσματα του σαλέ εξετάζονται, δήλωσε άλλος αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη Γαλλία έχει ανέλθει πλέον στους 11.
Παράλληλα, δύο νέα κρούσματα λοίμωξης από τον κορονοϊό επιβεβαιώθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αυξάνοντας σε επτά τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε προχθές ότι 19 ξένοι πολίτες έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Κίνα και ότι δύο από αυτούς έγιναν καλά. Αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει την εθνικότητα των ασθενών.
Στο μεταξύ Κινέζοι επιστήμονες υποστήριξαν πως μπορεί να έχουν βρει την πηγή της μόλυνσης, με βάση τη γενετική ανάλυση, αν και τα αποτελέσματά δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως υπάρχει παγκόσμια έλλειψη και ότι εκατονταπλάσια ζήτηση διαταράσσει τη μάχη εναντίον του κορονοϊού.
