Τον δεύτερο Αμερικανό πολίτη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα συνέλαβαν οι αρχές της Βόρειας Κορέας, κατηγορώντας τον για «εχθρικές πράξεις» εναντίον της χώρας, χωρίς ωστόσο να τις προσδιορίσει. Η ενέργεια αυτή συντηρεί την ένταση που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα με κύρια αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας.
Όπως μετέδωσε το KCNA (επίσημο κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA), ο Κιμ Χακ Σονγκ, υπάλληλος του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Πιονγιάνγκ, συνελήφθη χθες Σάββατο. Είχε προηγηθεί, την περασμένη Τετάρτη, η ανακοίνωση της σύλληψης ενός άλλου Αμερικανού εκπαιδευτικού, του Κιμ Σανγκ Ντοκ, για «εχθρικές ενέργειες με σκοπό την ανατροπή» του καθεστώτος της χώρας. Ο Κιμ Σανγκ Ντοκ ήταν πρώην σύμβουλος λογιστικής στο ίδιο πανεπιστήμιο και συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ στις 22 Απριλίου. Το πρακτορείο KCNA δεν διευκρίνισε αν συνδέονται οι δύο συλλήψεις.
Το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Πιονγιάνγκ αποτελεί το μοναδικό πανεπιστήμιο με ιδιωτική χρηματοδότηση στη Βόρεια Κορέα και διαθέτει μεγάλο αριθμό ξένων υπαλλήλων.
Αυτή τη στιγμή, συνολικά τέσσερις Αμερικανοί βρίσκονται υπό κράτηση στη Β. Κορέα. Μεταξύ αυτών είναι ο Ότο Ουορμμπάιερ που έχει καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για αντι-κρατικές πράξεις, καθώς και ο Κιμ Ντονγκ Τσουλ για κατασκοπία.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τις αμερικανικές και νοτιοκορεατικές εταιρείες κατασκοπίας για αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν.
