Ανησυχία προκάλεσε η κίνηση του Ροντρίγκο Ντουτέρτε να διατάξει τον στρατό των Φιλιππίνων να καταλάβει νησιά και υφάλους στη Νότια Σινική Θάλασσα. Κι ενώ όλοι περίμεναν την αντίδραση του Πεκίνου, ο στρατός του Ντουτέρτε ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται για κατάληψη, αλλά για βελτίωση υποδομών στα ακατοίκητα νησιά.
Οι Φιλιππίνες θα βελτιώσουν τις ήδη υπάρχουσες υποδομές τους στα ακατοίκητα νησιά και υφάλους στη Νότια Σινική Θάλασσα και δεν πρόκειται να καταλάβουν νέα εδάφη, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι έδωσε εντολή στους στρατιωτικούς του να αναπτυχθούν σε υφάλους και ακατοίκητα μικρά νησιά που διεκδικεί η Μανίλα στη Νότια Σινική Θάλασσα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει την οργή του Πεκίνου.
Είχε, μάλιστα, δηλώσει ότι μπορεί να πάει ο ίδιος σε κάποιο από τα νησιά για να υψώσει τη σημαία των Φιλιππίνων, ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, αλλά και στρατιωτικοί προσπάθησαν να εξηγήσουν τις δηλώσεις Ντουτάρτε.
«Η διαταγή του προέδρου ήταν απολύτως ξεκάθαρη. Καταλάβετε μόνο τις υπάρχουσες περιοχές που διεκδικούμε», δήλωσε ένας διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού. «Οι Φιλιππίνες δεν μπορούν να καταλάβουν νέα εδάφη στο Σπράτλι, βάσει της συμφωνίας του 2002», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, από την πλευρά του, επισήμανε ότι υπάρχουν σχέδια απλώς για την επισκευή και τη βελτίωση των υποδομών στο Σπράτλι.
Η περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ των γειτονικών χωρών με το Πεκίνο να έχει κατηγορηθεί ότι ασκεί επιθετική πολιτική.
