Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η οποία επιτεύχθηκε τελικώς στη διάσκεψη του Βερολίνου κυριαρχεί στο σημερινό διεθνή Τύπο, ενώ άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι το σκάνδαλο με την Αφρικανή δισεκατομμυριούχο Ιζαμπέλα Ντος Σάντος καθώς και ο τερματισμός των απεργιών για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία.

Στη Γερμανία, η Tagesspiegel επισημαίνει ότι «οι θετικές αντιδράσεις από την Ε.Ε. και από άλλες χώρες καταδεικνύουν ότι με τη Διάσκεψη του Βερολίνου η γερμανική διπλωματία σημείωσε όντως μια επιτυχία. Η πολιτική ευθύνη που ανέλαβε όμως η Γερμανία δεν τελειώνει με τη διάσκεψη. Εάν ζητηθεί η συνδρομή της ΕΕ σε μια στρατιωτική αποστολή ή στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων, τότε θα πρέπει να συνδράμει και ο γερμανικός στρατός».

«Ναι, ίσως και να αποτύχει η διαδικασία του Βερολίνου που δρομολόγησε η Μέρκελ», σχολιάζει από την πλευρά της η Frankfurter Rundschau. «Εντούτοις, η συνήθως απρόθυμη να αναλάβει ρίσκο Μέρκελ δείχνει με τον τρόπο αυτό τόλμη. Και εφόσον μπορεί να συμβάλει στο να τερματιστεί ο εφιάλτης στους προσφυγικούς καταυλισμούς, στο να περιοριστούν τα προσφυγικά κύματα στη Μεσόγειο και να σταματήσει η εξάπλωση της τρομοκρατίας στη βόρεια Αφρική, τότε η προσπάθεια αυτή αξίζει σε κάθε περίπτωση».

Επιφυλάξεις διατυπώνει η Welt: «Όπως είπε η καγκελάριος, το εμπάργκο όπλων θα πρέπει να υπόκειται μελλοντικά σε έλεγχο. Ωστόσο ποιος μπορεί πραγματικά να αποτρέψει την Τουρκία, τη Ρωσία, την Αίγυπτο αλλά και όλες τις άλλες χώρες από το να στέλνουν όπλα στη Λιβύη; Χθες μπορεί να συμφώνησαν να “μην παρέχουν περαιτέρω βοήθεια” στις αντιμαχόμενες πλευρές. Πώς θα αντιδράσουν όμως όλοι αυτοί εάν οι εξελίξεις στη Λιβύη αρχίσουν και θίγουν τα συμφέροντά τους;».

Στην Ελβετία, η Tagesanzeiger σημειώνει για το ίδιο θέμα ότι : «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ανθεκτικοί μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν το εμπάργκο όπλων και την κατάπαυση του πυρός. Όπως επισημάνθηκε στο Βερολίνο, τυχόν παραβιάσεις θα πρέπει να τιμωρούνται με κυρώσεις από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια μόνιμη εκεχειρία είναι εφικτή μόνον όταν επιβάλλεται από μια ανεξάρτητη αρχή, όπως από μια ειρηνευτική αποστολή».

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του: «Αποκάλυψη: πώς η “πριγκίπισσα της Αγκόλα δημιούργησε περιουσία δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα πολύπλοκα οικονομικά σχήματα τα οποία βοήθησαν την πλουσιότερη γυναίκα της Μαύρης Ηπείρου να θησαυρίσει σε βάρος του κράτους της Αγκόλα αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά μετά την μεγάλη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων που αφορούν στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

Η εφημερίδα τονίζει ότι η ντος Σάντος γνωστή ευρύτερα με το προσωνύμιο “η πριγκίπισσα” είναι κόρη του προέδρου που κυβέρνησε για σχεδόν 4 δεκαετίες του πλούσιου σε πετρέλαιο αφρικανικού κράτους έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι η περιουσία της που ανέρχεται σε 2,2 δις δολάρια οφείλεται σε διαφθορά ή νεποτισμό. Η διαμένουσα σε πολυτελέστατη κατοικία του Λονδίνου ντος Σάντος υποστηρίζει πάντως ότι οι, σε βάρος της, αποκαλύψεις έχουν πολιτικά κίνητρα.

Στη Γαλλία η Le Figaro έχει τίτλο: «Συντάξεις: τέλος της διαμάχης και αύξηση της βίας» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει ότι καθώς η απεργία οι ακτιβιστές της Άκρας Αριστεράς πολλαπλασιάζουν τις ριζοσπαστικές τους ενέργειες πραγματοποιώντας εισβολή στα γραφεία της Συνομοσπονδίας CFDT , αλλά και εκτοξεύοντας απειλές εναντίον του προέδρου Μακρόν κατά τη βραδινή του έξοδο. Με τις δραματικές εξελίξεις στο Λίβανο καταπιάνεται η La Croix η οποία έχει τίτλο: «Ο θυμός ανεβαίνει στον Λίβανο» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι η ένταση, η οποία κορυφώθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αυξάνει τους φόβους για μια οικονομική καταβαράθρωση της χώρας.

Στις ΗΠΑ τέλος η Washington Post έχει τίτλο: «Με τη συμφωνία με την Κίνα ο Τραμπ δίνει προτεραιότητα στη Γουόλ Στριτ» και στο κύριο άρθρο τονίζει, μεταξύ άλλων ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε στην υπογραφής της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα υψηλόβαθμα στελέχη της Γουόλ Στριτ. Τονίζει ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος προεκλογικά έκανε λόγο για την απληστία της Γουόλ Στριτ λέγοντας ότι θα ξανακάνει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το κόμμα των ”εργατών” έδωσε τελικά προτεραιότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις.