Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Mathesis: ξεκινούν νέα διαδικτυακά μαθήματα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Mathesis: ξεκινούν νέα διαδικτυακά μαθήματα

  • A-
  • A+
Με γενικό τίτλο «Από την Αρχαιότητα στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων με το Mathesis» ξεκινούν την επόμενη Δευτέρα (19.10.20) δύο νέοι πολύ ενδιαφέροντες κύκλοι των διαδικτυακών μαθημάτων του «Mathesis».Ας δούμε πώς παρουσιάζουν οι ίδιοι οι διδάσκοντες ποια θα είναι τα ευρύτερα θέματα και τα ειδικά αντικείμενα διερεύνησης των φετινών μαθημάτων.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, μια ομάδα πρωτοπόρων Ελλήνων πανεπιστημιακών δασκάλων εργάστηκε σκληρά για να δημιουργήσει τα πρώτα ελληνικά «Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα», αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι το «Mathesis».

Από τότε που ξεκίνησε, το 2015, αυτό το πρωτοποριακό Κέντρο Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων, η ποιότητα και το εύρος των μαθημάτων που προσφέρει κάθε χρόνο βελτιώνονται και τελειοποιούνται. Ολα τα μαθήματα διδάσκονται από κορυφαίους πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς και η παρακολούθησή τους είναι δωρεάν.

Ετσι, υπό τον γενικό τίτλο «Από την Αρχαιότητα στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων με το Mathesis» ξεκινούν, την επόμενη Δευτέρα 19.10.20, οι δύο πρώτοι ελληνικοί κύκλοι των διαδικτυακών μαθημάτων.

Οι δύο φετινοί κύκλοι μαθημάτων του «Κέντρου Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis» εστιάζουν σε δύο διαφορετικές εποχές. Ο νέος κόσμος του Internet of Things μάς συστήνει ένα μέλλον εντυπωσιακών εφαρμογών και πρωτοπόρας τεχνολογίας, ενώ η μελέτη του ελληνικού αλλά και άλλων αρχαίων πολιτισμών εξετάζει ένα παρελθόν αλληλεπιδράσεων, επιρροών και παγκοσμιοποίησης.

Οπως κάθε χρόνο, τα μαθήματα προσφέρονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και μπορεί να τα παρακολουθήσει οποιοσδήποτε το επιθυμεί χωρίς να απαιτείται κάποιο δικαιολογητικό. Επομένως, και αυτή τη δύσκολη χρονιά της πανδημίας, το Mathesis προσκαλεί κάθε ανήσυχο πνευματικά πολίτη να εξερευνήσει το χτες και το αύριο της ανθρώπινης πορείας. Οσο για τους τίτλους των φετινών μαθημάτων αυτοί είναι:

1) Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ) στην Πράξη: με Raspberry Pi και Python

Διδάσκων: Νίκος Γκικόπουλος, μηχανικός Λογισμικού/τεχνικός υπεύθυνος Mathesis

Το μάθημα αυτό απευθύνεται σε ανθρώπους με μεράκι, που επιθυμούν να μπουν στον νέο κόσμο των έξυπνων συσκευών και εφαρμογών, εξερευνώντας μέσα από πρακτικά παραδείγματα τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα.

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να φτιάχνουν τις δικές τους πρωτότυπες εφαρμογές του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), όπως συστήματα που ελέγχουν από απόσταση τις κλιματικές συνθήκες ενός χώρου ή ενημερώνουν αυτόματα αποστέλλοντας φωτογραφίες αν αντιληφθούν οποιαδήποτε κίνηση σε ένα σπίτι, και πολλά άλλα που θα τα δούμε στην πράξη με τη βοήθεια της γνωστής συσκευής Raspberry Pi.

Οι δυνατότητες που μας παρέχει το Διαδίκτυο των Πραγμάτων δεν σταματάνε παρά μόνο από τη φαντασία μας! Η δημιουργία του μαθήματος έγινε με δωρεά της «Πλαστικά Κρήτης Α.Ε.».

2) Eλληνες και Βάρβαροι 2: Αλληλένδετοι πολιτισμοί

Διδάσκων: Κώστας Βλασόπουλος, Πανεπιστήμιο Κρήτης-ΙΤΈ

Οι επαφές ανάμεσα στους διάφορους πολιτισμούς αποτελούν μια από τις σημαντικότερες όψεις της Ιστορίας. Στο μάθημα αυτό, θα μελετήσουμε το πώς οι αλληλεπιδράσεις Ελλήνων και Βαρβάρων διαμόρφωσαν τον ελληνικό και τους άλλους πολιτισμούς της αρχαιότητας.

Επίσης, θα μελετήσουμε τον ιδιόμορφο τρόπο με τον οποίο ο ελληνικός πολιτισμός δημιούργησε ένα βαρβαρικό ρεπερτόριο που χρησιμοποιήθηκε με πολύπλευρους τρόπους στην ελληνική λογοτεχνία και τέχνη.

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στους άλλους πολιτισμούς της αρχαιότητας μέσα από το πρίσμα των διαδικασιών παγκοσμιοποίησης στην αρχαία Μεσόγειο.

Θα προσπαθήσουμε δηλαδή να εξηγήσουμε ιστορικά τους λόγους για τους οποίους ο ελληνικός πολιτισμός άσκησε τόσο μεγάλη επίδραση τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Μεσόγειο. Τέλος, θα μελετήσουμε τις συνέχειες αλλά και τις σημαντικές αλλαγές που έφεραν στις διαπολιτισμικές σχέσεις οι κατακτήσεις του Μεγαλέξανδρου και η πολιτική κυριαρχία των ελληνιστικών βασιλείων επί των πολιτισμών της Ανατολής.

3) Εφαρμογές Διαφορικών Εξισώσεων με τη Mathematica

Διδάσκων: Κώστας Νικολάου, ηλεκτρολόγος μηχανικός, σμήναρχος ε.α.

Στο πλαίσιο του μαθήματος θα επανεξεταστούν τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα των διαφορικών εξισώσεων με τη βοήθεια ενός υπολογιστικού πακέτου το οποίο θα κάνει τους χρονοβόρους υπολογισμούς, δίνοντας σε εμάς την ευχέρεια να εστιάσουμε στη φυσική «πίσω από τα μαθηματικά».

Σε επανάληψη

Τέλος, σε επανάληψη προσφέρονται επίσης τα μαθήματα Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία: Από τον Θαλή στον Αριστοτέλη με διδάσκοντα τον Βασίλη Κάλφα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 2: Οι Βασικές Εφαρμογές με διδάσκοντα τον Στέφανο Τραχανά (ΙΤΕ-Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει.

● INFO: [email protected] Τηλ. 2810-391048.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Καινοτομία και τεχνολογία για μια πράσινη, ψηφιακή και δίκαιη ανάκαμψη»
Η διαδικτυακή εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας πραγματοποιείται σήμερα, με τη συμμετοχή οκτώ Ελληνικών Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας
«Καινοτομία και τεχνολογία για μια πράσινη, ψηφιακή και δίκαιη ανάκαμψη»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τέσσερα χρόνια «Mathesis»!
Το πρωτοποριακό και πολύ απαιτητικό εγχείρημα εμπνεύσθηκε και υλοποίησε ο γνωστός κβαντικός φυσικός και πανεπιστημιακός δάσκαλος Στέφανος Τραχανάς. Σήμερα φιλοξενούμε τον ίδιο, για να παρουσιάσει κάποια πολύ...
Τέσσερα χρόνια «Mathesis»!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τέσσερα εργαστήρια γνώσης στο Ιδρυμα Ευγενίδου
Μικροί αρχιτέκτονες ▻ Web programming ▻ 3D modeling ▻ Swift Playgrounds: Μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, τα εργαστήρια γνώσης που απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Τέσσερα εργαστήρια γνώσης στο Ιδρυμα Ευγενίδου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Το Σύμπαν για όλους»
Πρωτοποριακός κύκλος επιμορφωτικών μαθημάτων για εκπαιδευτικούς Φυσικής, Πληροφορικής και Τεχνολογίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που σύντομα ξεκινά σε πιλοτική φάση.
«Το Σύμπαν για όλους»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τo «SciTalks Convention» αυτή την εβδομάδα
Tο «1ο SciTalks Convention» είναι μια πρωτοποριακή εκδήλωση για την συνάντηση των δέκα πιο γνωστών ελληνικών καναλιών YouTube τα οποία επενδύουν στην προώθηση της επιστήμης με διαδικτυακούς ακολούθους κάθε...
Τo «SciTalks Convention» αυτή την εβδομάδα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Διδάσκοντας το Σύμπαν»
Μία υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική διοργάνωση θα υλοποιηθεί στη χώρα μας από τις 9 έως 11 Ιουλίου 2018 στο Ιδρυμα Ευγενίδου. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διδάσκοντας το Σύμπαν», που απευθύνεται...
«Διδάσκοντας το Σύμπαν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας