• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 6.2°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.4°C / 4.6°C
  0 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 8.4°C
  0 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / 0.3°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.7°C / 4.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 4.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.8°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 9.6°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / -0.1°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 6.0°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.4°C / 6.4°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 4.7°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  1 BF
  54%

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου

EUROKINISSI / ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ

Υπό τον φόβο των επαναλοιμώξεων η απόφαση για επαναληπτική δόση στους 3 μήνες

 • A-
 • A+

Ουσιαστικά τον φόβο για τις άγνωστες επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον ως αιτία για την απόφαση η τρίτη ενισχυτική δόση να χορηγηθεί στους τρεις μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία πάντως δήλωσε ότι, από τα υπάρχοντα στοιχεία, τα εμβόλια δεν μπορούν να αδρανοποιήσουν το νέο στέλεχος του κορονοϊού.

Αν και προσπάθησε να φανεί καθησυχαστική, εξήγησε, με βάση τα στοιχεία των έως σήμερα ερευνών, η παραλλαγή «Ο» κατορθώνει να παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού, και ο αριθμός να προκαλέσει επαναλοιμώξεις σε ήδη νοσήσαντες είναι από υπερδιπλάσιος έως υπερτετραπλάσιος. Επίσης, είπε, το γεγονός ότι εμβολιασμένοι έχουν νοσήσει από την «Ο» δείχνει ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν την αδρανοποιούν.

Ωστόσο, είπε ότι είναι απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κυρίως όταν χορηγείται και η τρίτη δόση του εμβολίου, η οποία προλαμβάνει σημαντικά από τη νοσηλεία, 92% από τη σοβαρή νόσο και 81% από θάνατο.

Η ενημέρωση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πάντως, δεν μας έκανε σοφότερους σε σχέση με τους λόγους της απόφασης για χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης στους τρεις μήνες. Όσον αφορά την απόφαση που ελήφθη την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από την «παραίνεση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, για μείωση του περιθωρίου χρόνου ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση από τους 6 στους 3 μήνες, είπε ότι ελήφθη λόγω της νέας παραλλαγής σε συνδυασμό με τον αυξημένο κίνδυνο νόσησης.

Είπε ότι με βάση τις τελευταίες μελέτες, είναι σημαντική η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, καθώς αυτή η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Η «βράχυνση του χρόνου», είπε, γίνεται για να αυξηθεί η ανοσοπροστασία.

Αυτοαναιρούμενη αμέσως μετά, καθώς είπε ότι με βάση το γεγονός ότι μειώθηκε το περιθώριο χρόνου, θα ήταν αβάσιμο να ισχυριστεί κανείς ότι μετά τους 3 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (δύο δόσεις) χάνεται η ανοσοπροστασία από τα εμβόλια.

Πρόσθεσε δε, έπειτα από ερώτηση γιατί εμείς πήραμε αυτή την απόφαση, ενώ δεν έχουν αλλάξει οι οδηγίες των αρμόδιων διεθνών οργανισμών, ότι οι αποφάσεις σε κάθε χώρα λαμβάνονται με βάση τα κατά τόπους επιδημιολογικά στοιχεία, έτσι έγινε και εδώ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό επιβάλλει η κατάσταση στη χώρα.

Με τα λεγόμενά της επέτεινε την ασάφεια που επικρατεί με το θέμα. Να θυμίσουμε ότι σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε αν η επίσπευση της ενισχυτικής δόσης ήταν απόφαση του πρωθυπουργού ή της επιτροπής, απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση, παραπέμποντας και εκείνος στην «Όμικρον». «Το ουσιαστικό είναι ότι η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες, κινήθηκε γρήγορα και έγκαιρα εξαιτίας της μετάλλαξης όμικρον και γιατί λόγω του χειμώνα βρισκόμαστε περισσότερο σε κλειστούς χώρους. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την επιτροπή να εξετάσει και να αναλύσει το θέμα, η πλατφόρμα άνοιξε και ο κόσμος ανταποκρίθηκε», είπε.

Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε επίσης ότι ακόμη παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το νέο στέλεχος του κορονοϊού και επικαλούμενη τα έως τώρα επιστημονικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική και το Βέλγιο, εξήγησε ότι αυτά είναι τα εξής:

 • Η ταχεία διασπορά μετάλλαξης 
 • Οι λοιμώξεις είναι 3 έως 6 φορές περισσότερες συγκριτικά με την παραλλαγή «Δ» στο ίδιο χρονικό διάστημα
 • Η «Ο» θα επικρατήσει της «Δ» τους επόμενους μήνες, προκαλώντας περισσότερες από τις μισές μολύνσεις.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής ρωτήθηκε επίσης γιατί αποφασίστηκε η ενισχυτική δόση στους τρεις μήνες, αντί στους τέσσερις, και αν θα έπρεπε να περιμένουμε να δούμε αν υπάρχουν παρενέργειες από τα εμβόλια στους έξι μήνες, πριν αποφασίσουμε τη χορήγησή τους στους τρεις.

Υποστήριξε ότι η διαφορά ανάμεσα στους τρεις και τέσσερις μήνες είναι πολύ μικρή, και ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι, ενώ τόνισε ότι μόνο στο Ισραήλ μπορεί να πραγματοποιηθεί έρευνα για τυχόν παρενέργειες στα εμβόλια έπειτα από 6 μήνες.

Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου, θα περάσει κάποιο διάστημα μέχρι να απαντηθούν κάποια βασικά ερωτήματα σχετικά με το στέλεχος «Όμικρον», δηλαδή πόσο μεταδοτικό είναι, πόσο ικανό να παρακάμπτει τα αντισώματα και τα ανοσοκύτταρα και πόσο επιβαρυντικό είναι στην κλινική έκφραση της νόσου.

«Ελπίζουμε ότι δεν αργήσουν αυτές οι απαντήσεις», είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Πράσινο φως για 4η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους
Το εμβόλιο αφορά περίπου 500.000 άτομα και θα χορηγείται τρεις μήνες μετά την αναμνηστική δόση και η πλατφόρμα για τα ραντεβού, σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, θα ανοίξει την επόμενη βδομάδα.
Πράσινο φως για 4η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους
ΥΓΕΙΑ
Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση το κύριο όπλο αντιμετώπισης της νέας παραλλαγής
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι είναι ηπιότερη η βαρύτητα της νόσου με την «Ο», αλλά προειδοποίησε ότι λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας και αύξησης των κρουσμάτων μπορεί να αυξηθεί η...
Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση το κύριο όπλο αντιμετώπισης της νέας παραλλαγής
ΥΓΕΙΑ
Μόσιαλος για «Ο»: Αποφύγαμε το πιο δυσμενές σενάριο, όχι τον κίνδυνο
Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ακόμα και μια ηπιότερη νόσος σε σχέση με τη Δέλτα που θα μολύνει περισσότερους, θα επιφέρει πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ συστήνει υπομονή ακόμα για λίγες ημέρες, μέχρι να υπάρξουν...
Μόσιαλος για «Ο»: Αποφύγαμε το πιο δυσμενές σενάριο, όχι τον κίνδυνο
ΥΓΕΙΑ
Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για την 4η δόση στους ανοσοκατασταλμένους
Όπως είναι ήδη γνωστό η ενισχυτική δόση μπορεί να γίνει αφού παρέλθουν τρεις μήνες απ' τον προηγούμενο εμβολιασμό.
Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για την 4η δόση στους ανοσοκατασταλμένους
ΥΓΕΙΑ
Στους 22.000 οι νεκροί της πανδημίας
Λίγο πριν από το ρεκόρ των 22.000 θανάτων βρίσκεται η χώρα (21.984), καθώς τον Ιανουάριο καταγράφονται ήδη 1.193 απώλειες από τον κορονοϊό, με 175 νεκρούς να προστίθενται το Σαββατοκύριακο, 79 το Σάββατο και...
Στους 22.000 οι νεκροί της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας