«Η μεγαλύτερη διαταραχή της σχολικής εκπαίδευσης στην ιστορία, λόγω των μέτρων COVID-19, δεν πρέπει να στερήσει τα παιδιά από την εκπαίδευση και την ανάπτυξή τους». Με τη φράση αυτή τιτλοφορεί την «επείγουσα παρέμβασή» του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Ευρώπης, απαιτώντας από τις κυβερνήσεις τη λήψη μέτρων προφύλαξης στα σχολεία στη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να μη χαθεί άλλη μια σχολική χρονιά. Αφορμή για τη νέα σύσταση είναι «η αύξηση του ποσοστού των μολύνσεων στην Ευρώπη, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων δημόσιας υγείας, της αυξημένης κοινωνικής κινητικότητας και της ανισότητας στην πρόσβαση των εμβολίων».
«Τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά όσο το δυνατόν περισσότερο, με επαρκή μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικά μέτρα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τους καλοκαιρινούς μήνες, για να εφαρμόσουν μέτρα που προστατεύουν τη διά ζώσης εκπαίδευση, την επόμενη σχολική χρονιά», υπογραμμίζει η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων για την εκπαίδευση στην πανδημία που σύστησε ο ΠΟΥ Ευρώπης.
Στη χώρα μας, η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Ενώ μετά το πρώτο κύμα τα σχολεία άνοιξαν με όλα τα στοιχειώδη μέτρα στη θέση τους -μάσκες, αποστάσεις, ομάδες παιδιών- τον περασμένο Μάιο (2020), τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς το υπουργείο Παιδείας αρκέστηκε στο μότο «μάσκες, μάσκες, μάσκες». Αποτέλεσμα αυτού ήταν και η σχολική χρονιά 2020 – 2021 να «χαθεί» στην τηλεκπαίδευση, αφού τα σχολεία δεν ήταν ασφαλή. Οι οδηγίες για τη λειτουργία ασφαλών σχολείων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι οποίες βρίσκονται σε κοινή θέα, αναρτημένες με ημερομηνία 31 Αυγούστου 2020 στον ιστότοπο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δεν εισακούστηκαν ποτέ από την κυβέρνηση.
Ασφαλής λειτουργία
Οι επιστήμονες έχουν αποτυπώσει καθαρά και ξάστερα τη θέση τους στις οδηγίες για τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Στον κοινό πρόλογο των οδηγιών ξεκαθαρίζεται ότι «η ασφαλής λειτουργία των σχολείων βασίζεται στη συστηματική εφαρμογή πολλαπλών μέτρων προφύλαξης που λειτουργούν ως σύνολο».
Πρώτο μέτρο, η «τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών – εκπαιδευτικών». Ακολουθεί η «συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών)» και η «σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές, με μέριμνα για τη σχετική εκπαίδευση».
Λίγο παρακάτω, αναλύονται τα μέτρα, με πρώτο αυτός της απαιτούμενης απόστασης. Γράφουν οι επιστήμονες: «Τήρηση της μέγιστης δυνατής απόστασης μεταξύ των θέσεων των μαθητών στην τάξη, σύμφωνα με τις εκάστοτε χωροταξικές δυνατότητες. […] Θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων, ώστε να τηρείται η μέγιστη απόσταση – μεταξύ των θρανίων των μαθητών».
Αυτά έγιναν πέρσι. Το ερώτημα είναι τώρα τι κάνουμε. Η ταχύτατη εξάπλωση του υπερμεταδοτικού στελέχους «Δ», αλλά και άλλων που μπορεί να αναδυθούν σε συνδυασμό με την ύπαρξη ανεμβολίαστων, «σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος να χάσετε. Η ώρα για δράση είναι τώρα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην πανδημία να “κλέψει” από τα παιδιά μας την εκπαίδευση και την ανάπτυξή τους», υπογραμμίζει η ομάδα ειδικών του ΠΟΥ, απευθυνόμενη στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Παράθυρο ευκαιρίας
«Οι καλοκαιρινοί μήνες προσφέρουν ένα πολύτιμο παράθυρο ευκαιρίας στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν το σωστό σύνολο μέτρων που θα βοηθήσουν στη διατήρηση χαμηλών ποσοστών μολύνσεων και στην αποφυγή κλεισίματος των σχολείων, που, όπως είδαμε, έχουν τόσο επιβλαβείς επιπτώσεις στην εκπαίδευση, την κοινωνική και τη γνωστική ευημερία των παιδιών και των νέων μας», δήλωσε ο δρ Hans Kluge, διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης.
«Παρά την προσφορά από τις περισσότερες χώρες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η μαθησιακή απώλεια και ο αντίκτυπος του να μη βρίσκονται οι μαθητές στο σχολείο ήταν πρόκληση για τα παιδιά», επισήμανε ο Afshan Khan, διευθυντής της UNICEF Ευρώπης, κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα σχολεία και πρόσθεσε: «Πρέπει να εργαστούμε μαζί όλο το καλοκαίρι για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο με ασφάλεια και να καλύψουν τη μάθησή τους».
Ενα ενδεχόμενο κλείσιμο του σχολείου, αναφέρει η ομάδα των ειδικών, «πρέπει να θεωρείται μόνο έσχατη λύση». Τι προτίθεται, λοιπόν, να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να μη χαθεί άλλη μία εκπαιδευτική χρονιά;
