Για μια ακόμη μέρα επιβεβαιώνεται ότι η Αττική είναι στο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα μας, αφού σχεδόν τα μισά (86) από τα νέα περιστατικά (202) καταγράφονται στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στη ενημέρωση της Παρασκευής (04/09) ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας.
«Μέλημά μας ήταν και είναι να προστατέψουμε τη Δημόσια Υγεία», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Απαιτείται συνεργασία της πολιτείας, της κοινωνίας και των ίδιων των πολιτών. Μόνο λειτουργώντας ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη με την εξάπλωση της πανδημίας».
Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως εντός του επόμενου δεκαημέρου θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα και ότι από τις 7 έως τις 23 Σεπτεμβρίου θα υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού 8.450 νέοι στρατεύσιμοι.
«Κρίσιμη η κατάσταση»
Η πανδημία συνεχίζεται, σημείωσε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Όσον αφορά την κατάσταση την χαρακτήρισε «κρίσιμη» και εξήγησε πως υγειονομικά μπορεί να χαρακτηριστεί δυσάρεστη αλλά είναι αντιμετωπίσιμη.

Αναφερόμενος στον έλεγχο της διασπορά, σημειώσε πως στο πλαίσιο αυτό έχουμε τρία «όπλα»: την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, καθώς και την ιχνηλάτηση.
Υπογράμμισε ότι χρειάζεται στοχευμένη ενημέρωση για τα μέτρα, εμβολιασμοί για τις συνηθισμένες ιώσεις, όπως η γρίπη, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι τα μέτρα για τον κορονοϊό θα εμποδίσουν την εξάπλωση και των εποχικών ιώσεων.
Πάνω από 200 τα νέα κρούσματα – 38 ασθενείς διασωληνωμένοι
202 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ανακοίνωσε την Παρασκευή (04/09) ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.200, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες.

Επίσης, έχασε τη ζωή του ακόμη ένας συμπολίτης μας από Covid-19 και ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 38 ασθενείς. Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα είχαμε τις πρώτες καταγραφές μολύνσεων σε εκπαιδευτικούς. Και οι τρεις είναι στην Αττική, η οποία διατηρεί τα «πρωτεία» στις μολύνσεις και σήμερα, με 86 κρούσματα.
Η 13η έκθεση προόδου
Την ανησυχητική κατάσταση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αντιλαμβάνεται κανείς και από τη 13η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για την πορεία του Covid-19, που ναι μεν δείχνει σταθεροποίηση του μέσου όρου κρουσμάτων, αλλά ταυτόχρονα έχουμε αύξηση των θανάτων και νοσηλευμένων σε ΜΕΘ, με μικρή μείωση του δείκτη Rt σε 0,72.
