Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

O αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο πρώην υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Σταμάτης Πούλης, και η νομική σύμβουλος Αθηνά Οικονόμου θα κλείσουν με τις καταθέσεις τους τη διερεύνηση των πεπραγμένων του ΚΕΕΛΠΝΟ από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που έχει βάλει κάτω από το μικροσκόπιο τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014.

Θα ακολουθήσει η διερεύνηση της Novartis, για την οποία η επιτροπή θα ζητήσει από την Ολομέλεια παράταση των εργασιών της μέχρι τις 20 Απριλίου.

Τα παραπάνω αποφάσισαν χθες στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής που εξέτασαν ως μάρτυρα τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009, πρώην γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, παιδίατρο δρα Γιάννη Πιερουτσάκο.

Για το δάνειο 200 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, για να αγοραστούν εμβόλια για τη γρίπη το 2009 αλλά και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Κέντρο, ο πρόεδρος Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι με επιστολές του προς την Εθνική Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει να αποσταλούν στην επιτροπή τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα της αιτιολόγησης του δανείου, η πορεία αποπληρωμής του και στη συνέχεια να διερευνηθεί πού διατέθηκε το ποσό.

Για την υπόθεση του δανείου ο Γιάννης Πιερουτσάκος, απαντώντας στον εισηγητή της πλειοψηφίας Σπύρο Λάππα, είπε ότι «η διετία 2007-2009 ήταν πολύ δύσκολη από πλευράς επιδημιών και έπρεπε, με κάθε τρόπο, να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός» και πρόσθεσε ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες στην πατρίδα».

Ακόμα ανέφερε ότι ήταν ο μόνος πρόεδρος που εξασφάλισε χορηγίες για το Κέντρο της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο επίσης αφορά ο δανεισμός, ο Γ. Πιερουτσάκος είπε ότι δεν προοριζόταν μόνο για το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «με όρους του ΠΟΥ που καθορίστηκαν με έγγραφό του».

Οπως εξήγησε, «είχε καταφέρει ο Αβραμόπουλος να πάρει όλο τον τομέα των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων και να γίνει κέντρο η Ελλάδα για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις αφρικανικές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Αν είχε συμβεί αυτό -γιατί μετά η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου με τα “πολλά λεφτά” το διέλυσε, δεν έμεινε τίποτα-, όλα αυτά που λέτε θα τα είχαμε με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με τεράστια προγράμματα και με τεράστια χρήματα. Να γιατί χτίστηκε το κτίριο».

Σημείωσε δε ότι στο κτίριο όπου στεγαζόταν αρχικά το ΚΕΕΛΠΝΟ στην 3ης Σεπτεμβρίου, το οποίο, όπως είπε, ήταν το ¼ του σημερινού κτιρίου, το Κέντρο πλήρωνε 25.000 ευρώ ενοίκιο τον μήνα.

Ερωτηθείς αν ήταν φωτογραφική η προκήρυξη για την αγορά του κτιρίου ανέφερε «όχι, δεν έχει φωτογραφικό χαρακτήρα» και απαντώντας στο ερώτημα πόσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον είπε: «Ενας. Εγώ φταίω;».

Για τα φερόμενα ως «εικονικά τιμολόγια» της περιόδου της προεδρίας του, για τα οποία ο Γιάννης Πιερουτσάκος ελέγχεται, απάντησε: «Εγώ δεν είμαι εμπλεκόμενος, αλλά πρέπει να υποστηρίζεις τους συνεργάτες σου και να μην τους αφήσεις στο έλεος του Θεού».

Για το ίδιο θέμα, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ανέφερε: «Διάβασα σε ένα σημείο ότι αυτή η εταιρεία δεν είχε έδρα. Είχε και έδρα και δραστηριότητα και το ΣΔΟΕ έχει όλα τα χαρτιά. Αλλωστε για να πληρωθεί κάποιος θέλει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, που τις είχε η συγκεκριμένη εταιρεία» και πρόσθεσε ότι «όλα τα αποδεικτικά στοιχεία υπήρχαν στα λογιστήρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά από τις μετέπειτα επιδρομές χάθηκαν» και ζήτησε από την Επιτροπή «να βρεθούν».

Αναλυτικότερα ο Γ. Πιερουτσάκος είπε ότι «το 95% των τιμολογίων ήταν για τη γρίπη και για ενημέρωση του κοινού μέσω ενός τετράπτυχου φυλλαδίου. Για τον λόγο αυτόν ζητήσαμε από την εταιρεία να τυπώσει και να διανέμει τα φυλλάδια».

Επισήμανε δε ότι «όλα ήταν σε γνώση του υπουργού κ. Αβραμόπουλου».

Η εξέταση του Γιάννη Πιερουτσάκου συνεχίζεται σήμερα στις 10.30.