• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.2°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  4 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.1°C / -0.1°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 4.0°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.1°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.4°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 8.8°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.3°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 3.7°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  80%

Ξεχάστε αυτά τα τοπία για πάντα. Η Δίρφη, όπως φαίνεται από το Ξεροβούνι

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεσηκωμός ενάντια στα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο

 • A-
 • A+
Το ΥΠΕΝ έδωσε άδεια για την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών πάρκων με 51 ανεμογεν­νήτριες ύψους 150 μέτρων σε τέσσερα βουνά ● Επειδή η Εύβοια είχε την «ατυχία» να έχει ένα από τα καλύτερα αιολικά δυναμικά στη χώρα, στο στόχαστρο βρίσκονται άμεσα και οι τελευταίες περιοχές που έχουν μείνει «καθαρές», όπως τα δάση, τα βουνά και τα οροπέδια της κεντρικής Εύβοιας ● Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 13.00 στην παραλία της Χαλκίδας.

«Αυτό το φθινόπωρο, τον χειμώνα, την άνοιξη βρείτε τρόπο να επισκεφτείτε τα βουνά της κεντρικής Εύβοιας: τη Δίρφη, το Ξεροβούνι, τα Κοτύλαια Ορη. Πιθανώς να είναι η τελευταία φορά που θα δείτε τις κορυφογραμμές τους ανέπαφες και θα απολαύσετε τα μαγευτικά τοπία που προσφέρουν».

Με αυτή τη δραματική προτροπή η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκφράζει την αγωνία της για το μέλλον τής μέχρι στιγμής ανέπαφης από την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών κεντρικής Εύβοιας. Και μαζί, τη σύσσωμη αγωνία της κοινωνίας της περιοχής του νησιού που διαδηλώνει αύριο στις 13.00 στην παραλία της Χαλκίδας, διατρανώνοντας ότι «την Εύβοια και τη Σκύρο δεν τις χαρίζουμε».

Η διαμαρτυρία διοργανώνεται δεδομένης της απόφασης που φέρει την υπογραφή του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κωνσταντίνου Δημόπουλου, με την οποία το ΥΠΕΝ έδωσε άδεια για την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών πάρκων με 51 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων σε τέσσερα βουνά της κεντρικής Εύβοιας. Οι περισσότερες από τις μισές, εντός περιοχής NATURA σε «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» και ακόμα περισσότερες εντός «Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά»!

Πρόκειται για περιοχές καλυπτόμενες από δάση, κυρίως κεφαλληνιακής ελάτης, το νοτιοανατολικότερο μέρος εξάπλωσής της στην Ελλάδα και το μοναδικό στο Αιγαίο. Πρόκειται για μια αδιανόητη απόφαση αν ληφθούν υπόψη α) ότι η βόρεια Εύβοια κάηκε ολοσχερώς πέρσι απ’ άκρη σ’ άκρη με αποτέλεσμα τον αφανισμό 550.000 στρεμμάτων δάσους και αγροτικής γης και β) ότι η νότια Εύβοια έχει ήδη αλλοιωθεί πλήρως από την αιολική βιομηχανία, σηκώνοντας ένα τεράστιο, δυσανάλογο βάρος με 714 ανεμογεννήτριες που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ή σε προχωρημένο στάδιο εγκατάστασης.

Κι όμως, επειδή η Εύβοια είχε την «ατυχία» να έχει ένα από τα καλύτερα αιολικά δυναμικά στη χώρα, στο στόχαστρο βρίσκονται άμεσα και οι τελευταίες περιοχές που έχουν μείνει «καθαρές», όπως τα δάση, τα βουνά και τα οροπέδια της κεντρικής Εύβοιας, όπου ο τελικός σχεδιασμός αφορά την εγκατάσταση συνολικά 100 ανεμογεννητριών. Επί της ουσίας, το έργο είναι ένα σύνολο αιολικών σταθμών χωρισμένο σε δύο μεγάλες ομάδες.

Η μεγαλύτερη (περίπου τα 2/3 του έργου) αφορά τα ακόμη παρθένα βουνά της κεντρικής Εύβοιας και τα Κοτύλαια της Κύμης. Το υπόλοιπο 1/3 αφορά την περιοχή κοντά στα Στύρα και το Νημποριό στη νότια Εύβοια και εγκαθίσταται σε περιοχές όχι απλώς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά ακόμη και κηρυγμένες ή υπό κήρυξη περιοχές.

Την αντίθεσή τους στο σχεδιαζόμενο έργο έχουν διατυπώσει πολίτες, κάτοικοι, σύλλογοι, οι δήμοι και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Συνολικά κατά του συγκεκριμένου έργου έχουν υποβληθεί πάνω από 2.000 αρνητικά σχόλια στη διαβούλευση για την ένταξή του στις στρατηγικές επενδύσεις, πάνω από 10 αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, που θα εκδικαστούν στις 7 Δεκεμβρίου, περίπου 30 αιτήσεις αναθεώρησης-ενδικοφανείς προσφυγές ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση του ενωσιακού περιβαλλοντικού δικαίου.

«Η Εύβοια σηκώνει ένα τεράστιο, δυσανάλογο βάρος στο νότιο τμήμα της. Ενα μικρό κομμάτι γης σε σχέση με το σύνολο της χώρας έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό σκουπιδότοπο, φτωχοποιώντας τον ντόπιο πληθυσμό, πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητα και την υγεία. Η βίαιη αλλαγή χρήσης γης καταστρέφει επίσης κάθε σκέψη ανάκαμψης στο μέλλον, αφού οι βλάβες που προκαλούνται στο φυσικό περιβάλλον είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Δήμοι Χαλκιδέων, Διρφύων-Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης-Αλιβερίου, Ιστιαίας-Αιδηψού, Καρύστου, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας και Σκύρου.

«Η δημόσια και προστατευόμενη γη ανήκει σε όλους, δεν μπορεί να χαρίζεται με μια υπογραφή από την κεντρική εξουσία σε εργολάβους για τα υπερκέρδη τους. Δεν μπορεί να μένουν εκτός αποφάσεων τα δημοκρατικά εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια και οι απόψεις των πολιτών. Δεν μπορούν να γίνονται τεράστιες αλλαγές στη χρήση της γης και στον τρόπο ζωής, χωρίς να έχει λόγο ο ευβοϊκός και ο σκυριανός λαός», επισημαίνουν.

Υπενθυμίζεται ότι στο στόχαστρο της αιολικής βιομηχανίας έχει μπει και η Σκύρος, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση 58 ανεμογεννητριών (ύψους 175 μέτρων η καθεμία) στο όρος «Κόχυλας» που θα καταλαμβάνουν σχεδόν τη μισή έκταση του νησιού («Σκύρος: οι ανεμογεννήτριες ξανάρχονται», «Εφ.Συν.», 12/3/2022).

Στην αυριανή διαμαρτυρία στη Χαλκίδα καλούν και θα συμμετάσχουν 8 ορειβατικοί σύλλογοι της χώρας, ξεκινώντας με πεζοπορία διαμαρτυρίας στο δάσος του ορεινού όγκου Δίρφης-Ξεροβουνίου, αντιτιθέμενοι στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικών. Κι ακόμη, η Επιτροπή Αγώνα Σκύρος SOS, σύλλογοι της περιοχής, πολίτες και συλλογικότητες από την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Χαλκίδα ενάντια στα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο
Πριν από τη συγκέντρωση στη Χαλκίδα πραγματοποιήθηκε συμβολική πεζοπορία διαμαρτυρίας στο Ξεροβούνι, ένα από τα βουνά της κεντρικής Εύβοιας που μπήκε στο στόχαστρο της αιολικής βιομηχανίας.
Μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Χαλκίδα ενάντια στα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δυναμική κινητοποίηση στην Καζάρμα των Αγράφων
Για άλλη μια φορά, εκατοντάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή (7/8) ώστε να καταδείξουν την αντίθεσή τους στην επιχείρηση μετατροπής των Αγράφων σε ζώνη βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων.
Δυναμική κινητοποίηση στην Καζάρμα των Αγράφων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συγκέντρωση κατά των «ευλογημένων» αιολικών στη Σκύρο
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, προκειμένου να αποδοκιμαστεί η εκ νέου εμπλοκή της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους στην επιχειρούμενη καταστροφική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νότιο τμήμα του νησιού,...
Συγκέντρωση κατά των «ευλογημένων» αιολικών στη Σκύρο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βροντερό «όχι» σε νέες ανεμογεννήτριες και αιολικά στη νότια Εύβοια
Μαύρες σημαίες έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια για νέες ανεμογεννήτριες στις παρά την ήδη υπεράριθμη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη περιοχή
Βροντερό «όχι» σε νέες ανεμογεννήτριες και αιολικά στη νότια Εύβοια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Κάρυστος διαδηλώνει για τον «ασήκωτο» αριθμό ανεμογεννητριών
Η αυριανή συγκέντρωση αποτελεί την απαρχή ενός νέου γύρου κινητοποιήσεων που αποφάσισαν ο δήμος και η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Καρύστου.
Η Κάρυστος διαδηλώνει για τον «ασήκωτο» αριθμό ανεμογεννητριών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απειλές και συνέπειες από τα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο
Μια σημαντική ημερίδα με αντικείμενο τις καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τις απειλές που προκύπτουν για την κοινωνία από τις αιολικές εγκαταστάσεις στην Εύβοια και τη Σκύρο θα πραγματοποιηθεί στη...
Απειλές και συνέπειες από τα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας