• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 30.7°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 31.0°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.5°C / 31.0°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  30%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 28.7°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 25.4°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.4°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 29.4°C
  0 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 30.0°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 30.7°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  40%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Καμπάνα» σε εταιρεία, νίκη για το περιβάλλον

 • A-
 • A+
Το Τριμελές Πρωτοδικείο Νάξου καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 16 μηνών με αναστολή τη νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρείας «105 ΑΕ», που είχε ξεκινήσει την ανέγερση τουριστικού καταλύματος στο νησάκι-ακρωτήρι Κουμπάρα-Διακοφτό, όπου διαπιστώθηκαν μεγάλης κλίμακας δομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις.

«Υπάρχουν δικαστές στη Νάξο»! Με ανάλογα σχόλια υποδέχθηκαν τις χθεσινές εξελίξεις όσοι παρακολουθούν την υπόθεση του περιβαλλοντικού εγκλήματος που συντελούνταν με την οικοδόμηση ενός μνημείου φυσικού κάλλους στην Ιο. Το Τριμελές Πρωτοδικείο Νάξου καταδίκασε με ποινή φυλάκισης 16 μηνών με αναστολή τη νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρείας «105 ΑΕ», που είχε ξεκινήσει την ανέγερση σύνθετου τουριστικού καταλύματος στο νησάκι-ακρωτήρι Κουμπάρα-Διακοφτό, ένα από τα πιο άθικτα τοπία στο Αιγαίο, που μέχρι πρότινος δεν είχε γνωρίσει ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς, κάτοικοι είχαν προειδοποιήσει για ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον αυτής της γωνιάς της Ιου από τις μεγάλης κλίμακας δομικές παρεμβάσεις, οι οποίες εξελίσσονταν μάλιστα κατά παράβαση της νομοθεσίας, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατόπιν αυτοψίας τους στην περιοχή του έργου.

Οι ποινές στην εκπρόσωπο της εταιρείας επιβλήθηκαν χθες, με το δικαστήριο να την καταδικάζει για παραβιάσεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι ενέργειες που κρίθηκαν καταδικαστέες είναι η κατασκευή γέφυρας «λειτουργικής σύνδεσης» της Κουμπάρας με το Διακοφτό, με οριζόντιες επιφάνειες μπετόν αντί ξύλινων πασσάλων, εργασίες που αλλοίωσαν τη μορφολογία τμήματος οριοθετημένου ρέματος και η φύτευση ξενικών ειδών, με τη νομοθεσία να προβλέπει χρήση αυτοφυούς χλωρίδας (φυτεύτηκαν φοίνικες). Επιπλέον, η εκπρόσωπος της εταιρείας καταδικάστηκε για παράβαση της νομοθεσίας προστασίας του αιγιαλού και συγκεκριμένα για αυθαίρετες κατασκευές που στερούνταν οικοδομικές άδειες. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιχειρηματική εκπρόσωπος προτίθεται να ασκήσει έφεση.

Η παραλία της Κουμπάρας συνδέεται με το νησάκι Διακοφτό με μια στενή λωρίδα αμμουδιάς. Η πρόσβαση στο νησάκι διακόπτεται τους χειμερινούς μήνες (εξ ου και το όνομα Διακοφτό) από τη φουσκωμένη θάλασσα. Το συγκεκριμένο σημείο κοσμεί σχεδόν όλες τις καρτ ποστάλ της Ιου και της παραλίας Κουμπάρας με το νησάκι Διακοφτό. Σε αυτό το ανεπανάληπτης ομορφιάς τοπίο, η εταιρεία «105 ΑΕ» θέλησε να κατασκευάσει ένα τουριστικό χωριό…

Τα έργα έχουν σταματήσει με διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2016 (αν και το τσιμέντωμα είχε συνεχιστεί για ένα διάστημα μετά τη διαταγή). Η «Εφ.Συν.» με επανειλημμένα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ έχει αναδείξει την περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής Κουμπάρα-Διακοφτό (βλ. ενδεικτικά: 18/11/2016 «Πόρισμα κόλαφος των επιθεωρητών με 10+1 καραμπινάτες παραβάσεις», 22/4/2019 «Τα κατεχόμενα της Ιου»). Αναμφίβολα η χθεσινή δικαστική απόφαση αποτελεί μεγάλη νίκη για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους συλλογικούς φορείς που θέλησαν να προστατεύσουν τη φυσιογνωμία της Ιου. Σχολιάστηκε μάλιστα πολύ θετικά η αποδοχή της παρουσίας του σωματείου «Σώστε την Ιο (Save Ios)» από το δικαστήριο, για παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Σχολιάζοντας στην «Εφ.Συν.» τη χθεσινή δικαστική απόφαση, νομικοί κύκλοι έκαναν λόγο για μια «αυτονόητη απόδοση δικαιοσύνης. Αποδεικνύεται ότι αυτή η τουριστική ανάπτυξη που επιδιώκεται στην περιοχή, αντί να γίνεται με τρόπο συμβατό με το περιβάλλον, γίνεται εις βάρος του περιβάλλοντος, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία του νησιού. Η απόφαση είναι θετική. Προστατεύει το περιβάλλον και το φυσικό κάλλος της Ιου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εξώδικη διαμαρτυρία για δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»
Οι ποινές που αναφέραμε στο δημοσίευμά μας επιβλήθηκαν στην πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας «105 Α.Ε.» για παραβάσεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά την εκτέλεση έργων στην...
Εξώδικη διαμαρτυρία για δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τσιμεντώνουν παρά την απαγόρευση του ΣτΕ!
Παράνομα και ασύδοτα συνεχίζεται το τσιμέντωμα σε ένα από τα πιο άθικτα τοπία του Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι προ τριών μηνών το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία...
Τσιμεντώνουν παρά την απαγόρευση του ΣτΕ!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο έγινε «σκούπα»
Προστέθηκαν δεκάδες άρθρα από πολλά υπουργεία ● Καταργείται πληθώρα περιορισμών που προστατεύουν τις περιοχές Natura ● Ελαστικοποιούνται οι περιορισμοί δόμησης σε μικρά νησιά και παραδοσιακούς οικισμούς.
Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο έγινε «σκούπα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το πικρό νερό των κερδοσκόπων στρατηγικών επενδυτών στην Ιο
Η Ίος είναι το πρώτο νησί όπου η τουριστική εκμετάλλευση περνάει μαζικά, από τα χέρια των κατοίκων, σχεδόν μονοπωλιακά στα χέρια ανώνυμων εταιρειών.
Το πικρό νερό των κερδοσκόπων στρατηγικών επενδυτών στην Ιο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θωρακισμένη με ακατάλυτη προστασία η Λίμνη Βουλιαγμένης
Με το Π.Δ. του 2003, όπως έδειξε η απόφαση του Εφετείου Πειραιά, η Λίμνη είναι ακατάλυτα θωρακισμένη απέναντι σε οποιονδήποτε νόμο που υπονομεύει τη σπάνια φυσική ιδιοσυστασία της.
Θωρακισμένη με ακατάλυτη προστασία η Λίμνη Βουλιαγμένης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τροπολογίες της νύχτας, εξυπηρετήσεις της μέρας
Το ρουσφέτι προς τον δήμαρχο Γαλατσίου, που τοποθέτησε αυθαίρετα έναν προκάτ ναΐσκο σε χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση του άλσους, πίσω από το άρθρο 4 της τροπολογίας που κατατέθηκε χθες το βράδυ.
Τροπολογίες της νύχτας, εξυπηρετήσεις της μέρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας