• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 21.1°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 17.0°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 20.6°C
  3 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.2°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 20.6°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 20.0°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  91%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.0°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 22.0°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.4°C / 18.0°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.2°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  47%
Τα κατεχόμενα της Ιου

Στο Διακοφτό υπάρχει κτίσμα στην κορυφογραμμή κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Η αυθαιρεσία δεν φαίνεται να σταματά εκεί καθώς υπάρχουν τεράστιες υπερβάσεις δόμησης στο συγκεκριμένο κτίσμα, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα κατεχόμενα της Ιου

 • A-
 • A+
Ενα περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας συντελείται εδώ και χρόνια στο νησί προς όφελος συγκεκριμένου Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία με την ανοχή, όπως φαίνεται, μέρους του πολιτικού συστήματος και διαφόρων ελεγκτικών μηχανισμών, παρά τις χρόνιες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων της περιοχής ● Πώς η ελληνική πολιτεία επιδοτεί αυθαίρετα κτίσματα ● Η εφαρμογή στην πράξη της πολιτικής για την τουριστική αξιοποίηση των «βραχονησίδων» του Αιγαίου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Υπάρχει μια περιοχή στην Ελλάδα, ένα ολόκληρο αιγαιοπελαγίτικο νησί, το οποίο κατάφερε να κατατροπώσει την περίφημη ελληνική γραφειοκρατία και να οδηγηθεί στον ενάρετο δρόμο της ανάπτυξης. Και τώρα ξεχάστε ό,τι μόλις διαβάσατε.

Ενα περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας συντελείται εδώ και χρόνια στην Ιο προς όφελος και συγκεκριμένου Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία με την ανοχή, όπως φαίνεται, μέρους του πολιτικού συστήματος και διαφόρων ελεγκτικών μηχανισμών, παρά τις χρόνιες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων της περιοχής.

Μία μόνο από τις δεκάδες σκοτεινές υποθέσεις στην Ιο παρουσιάζουμε σήμερα. Ο λόγος για το νησάκι-ακρωτήρι στην είσοδο του όρμου της Κουμπάρας, ενός τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που δεσπόζει σε όλες τις καρτ ποστάλ της Ιου και είναι το πρώτο αξιοθέατο που αντικρίζει ο επισκέπτης με το πλοίο.

Η ιστορία

Ενας στενός λαιμός άμμου που ενώνει δύο παραλίες και επιτρέπει το καλοκαίρι σε παραθεριστές και λουόμενους την πρόσβαση στο Διακοφτό από τη στεριά. Τον χειμώνα με τα πρώτα δυνατά Μποφόρ τα κύματα χωρίζουν τις δύο αμμουδιές και το Διακοφτό, όπως λέει και το όνομά του, γίνεται πάλι νησί.

Το 2007 το νησάκι αυτό μαζί με τμήμα της παρακείμενης στεριάς πουλήθηκε στον επιχειρηματία και χρηματιστή της Wall Street Αγγελο Μιχαλόπουλο, ο οποίος με την εταιρεία του «105 Α.Ε.» λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε την ανέγερση ενός ολόκληρου πεντάστερου τουριστικού χωριού στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στο Διακοφτό μάλιστα υπάρχει κτίσμα στην κορυφογραμμή κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας (Ν.3212/2003, άρ.10), που απαγορεύει για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος την ανέγερση κτισμάτων στις κορυφογραμμές, και του διατάγματος Π.Δ. 587Δ/81, που απαγορεύει τη διενέργεια εκτεταμένων εκσκαφών που αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο.

Η αυθαιρεσία μάλιστα δεν φαίνεται να σταματά εκεί καθώς υπάρχουν επεκτάσεις στο συγκεκριμένο κτίσμα 1.626,10 τ.μ. επιπλέον χώρων (κύριας και βοηθητικής χρήσης) και 1.350 τ.μ. πισίνας. Ολα αυτά οι ιδιοκτήτες τα δήλωσαν οι ίδιοι με την υπ’ αρ. 2395502 δήλωσή τους στον Ν.4178/13 στην προσπάθεια τους να τα νομιμοποιήσουν, παρά το γεγονός ότι αυτές οι τεράστιες υπερβάσεις δόμησης έχουν κατασκευαστεί μετά το 2011, όπως καταγράφεται στις σχετικές αεροφωτογραφίες.

Με τον νόμο 4179/2013 επιτράπηκε η παραχώρηση της παραλίας και του αιγιαλού για αποκλειστική χρήση σε πεντάστερα ξενοδοχεία, αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό την επίσκεψη πολιτών και επισκεπτών τουριστών στις παραλίες αυτές.

Ο νόμος εκείνος είχε τις υπογραφές των τότε υπουργών: Γιάννη Μανιάτη, Ολγας Κεφαλογιάννη, Κυριάκου Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Χαράλαμπου Αθανασίου, Πάνου Παναγιωτόπουλου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Επιδότηση 8,6 εκατ. ευρώ!

Οι εργασίες για τη γέφυρα και η γέφυρα ολοκληρωμένη για το ιδιωτικό νησάκι-βραχονησίδα του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία

Σημειώνεται πως προς την εταιρεία «105 Α.Ε.» έχει εγκριθεί επιδότηση ύψους 8.678.550 ευρώ στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό. Με άλλα λόγια η ελληνική πολιτεία επιδοτεί απροκάλυπτα αυθαίρετα κτίσματα σε περιοχή χαρακτηρισμένη ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 762/1977).

Η υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης τον Δεκέμβριο του 2016 για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου αποτέλεσε την πρώτη απόφαση παραχώρησης ακτογραμμής αιγαιοπελαγίτικου νησιού ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους σε επιχειρηματικά συμφέροντα, από τη σημερινή αυτή τη φορά κυβέρνηση.

Επειτα από προσφυγές, το ΣτΕ ανέστειλε τις εργασίες με προσωρινή διαταγή. Παρά την απαγόρευση, το... τσιμέντωμα συνεχίστηκε. Στις 18 Νοεμβρίου 2016 η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ του Στέργιου Ζιαμπάκα με τίτλο «Πόρισμα κόλαφος των επιθεωρητών με 10+1 καραμπινάτες παραβάσεις».

Η έκθεση εκείνη των επιθεωρητών Περιβάλλοντoς αποτέλεσε μια πρώτη δικαίωση των καταγγελιών (οι οποίες για μήνες έμεναν αναπάντητες από τις αρμόδιες υπηρεσίες) και των αγώνων για τη διάσωση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Ομως η έκθεση δεν ήταν ολοκληρωμένη καθώς δεν είχε επιτραπεί η πρόσβαση στους επιθεωρητές στο περιφραγμένο νησί Διακοφτό, ιδιοκτησίας της εταιρείας «105 Α.Ε.».

Για αδιευκρίνιστους λόγους το θέμα της ολοκλήρωσης του ελέγχου επί δύο ολόκληρα χρόνια καθυστέρησε για να πραγματοποιηθεί δύο χρόνια αργότερα, στις 2 Οκτωβρίου 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στην έκθεση διαπιστώθηκαν εκ νέου τεράστιες περιβαλλοντικές παραβάσεις και στον δημόσιο χώρο του αιγιαλού.

Απευθυνθήκαμε στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος στη Σύρο, η οποία μας ενημέρωσε πως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κοινοποιηθεί έγγραφο με τις παρατηρήσεις των επιθεωρητών στον επιχειρηματία Αγγ. Μιχαλόπουλο.

Ο επιχειρηματίας μάλιστα είχε και τη φοβερή σύλληψη να κατασκευάσει και μια τσιμεντένια γέφυρα «λειτουργικής σύνδεσης» με το σχεδόν ιδιωτικό του νησί. Πολλοί κάτοικοι και φορείς προσέφυγαν το 2016 στο ΣτΕ και ο επιχειρηματίας από την πλευρά του προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με στόχο να βγάλει εκπρόθεσμη την προσφυγή των κατοίκων.

Στις 27 Μαρτίου 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συνεδρίασε για το επίμαχο θέμα. Μέσα σε έναν μήνα ο εισαγγελέας θα υποβάλει την πρότασή του και η απόφαση θα εκδοθεί εντός εξαμήνου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σαν έτοιμος από καιρό και προτού έρθει το νέο νομοσχέδιο νομιμοποίησης αυθαιρεσιών στους αιγιαλούς, στο νησάκι του Διακοφτού 150 (!) εργάτες αλβανικής καταγωγής έσκαβαν με τα χέρια τους και με μικρά κομπρεσέρ τα βράχια στην πλαγιά δίπλα στη θάλασσα.

Στόχος τους ήταν να δημιουργηθούν μικρές λιμνούλες σε μια προσπάθεια να αντιγραφούν οι φυσικές πισίνες του τουρκικού Παμούκαλε με τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς με τα ασβεστολιθικά πετρώματα και τα ιαματικά νερά. Ολες αυτές οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μάλιστα είχαν αναρτηθεί και σε διαφημιστική ιστοσελίδα της Ιου.

Ολα αυτά συμβαίνουν βέβαια με την ανοχή των αρμοδίων (δήμαρχος, τεχνικές υπηρεσίες δήμου, αστυνομία, πολεοδομία, κτηματική υπηρεσία Δημοσίου), η οποία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δεν είναι λίγα βέβαια τα δημοσιεύματα για τις εξαιρετικές σχέσεις του επιχειρηματία Αγγ. Μιχαλόπουλου με το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Το γεύμα

Το προηγούμενο καλοκαίρι ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης δειπνούσε με εκπροσώπους των αγοραστών σε εστιατόριο ιδιοκτησίας τους δίπλα στην παράνομη, κατά την έκθεση των επιθεωρητών, πισίνα με θέα τη γέφυρα στην αμμουδιά και τα (παράνομα) σπασμένα βράχια την ακτογραμμής στην παραλία Κουμπάρα.

Η οικοδόμηση του Διακοφτού δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακόμα σημάδι της περίφημης τουριστικής αξιοποίησης των λεγόμενων «βραχονησίδων» του Αιγαίου, ιδέας που είχε προωθήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επί των ημερών της δικής του κυβέρνησης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιος: Πρόβα τζενεράλε για την ιδιωτικοποίηση των τοπίων ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους του Αιγαίου;
Νέοι παράνομοι δρόμοι στο νησί ● Οι... επενδυτές του Αδ. Γεωργιάδη συνεχίζουν ακάθεκτοι την περιβαλλοντική καταστροφή ● Στη Βουλή φτάνουν οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.».
Ιος: Πρόβα τζενεράλε για την ιδιωτικοποίηση των τοπίων ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους του Αιγαίου;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η στρατηγική κατάληψη της Ιου από εξωχώριες εταιρείες
Σε ανώνυμες εταιρείες ιδίων ουσιαστικών συμφερόντων ανήκει πάνω από το 35% της Ἰου με την προσφυγή κατοίκων και φορέων ενάντια στην καταστροφή του νησιού να εκδικάζεται στο ΣτΕ.
Η στρατηγική κατάληψη της Ιου από εξωχώριες εταιρείες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με ασφάλεια στην Ίο οι επιβάτες και η θαλαμηγός «Δήνι»
Ανελκύστηκε με μέριμνα της Λιμενικής Αρχής Ίου το θαλαμηγό σκάφος «ΔΗΝΙ», το οποίο την Πέμπτη και ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού, έβαλε νερά.
Με ασφάλεια στην Ίο οι επιβάτες και η θαλαμηγός «Δήνι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιώτες μυστικοσύμβουλοι για το προσφυγικό με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Αποκαλύψεις για τον σκοτεινό ρόλο (με το αζημίωτο) της McKinsey τη διετία 2016-2017, στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με στοιχεία του Βαλκανικού Δικτύου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (BIRN).
Ιδιώτες μυστικοσύμβουλοι για το προσφυγικό με τις ευλογίες της Ε.Ε.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ούτε και ο κορονοϊός μπόρεσε να σταματήσει τα αυθαίρετα στην Ιο
Οι σοβαρές καταγγελίες του Ιταλού πανεπιστημιακού Αντρέα Μπόσκο, κατοίκου του νησιού, η απραξία των Αρχών και οι... ελέφαντες του επιχειρηματία που χτίζει «φαραωνικό» τουριστικό χωριό.
Ούτε και ο κορονοϊός μπόρεσε να σταματήσει τα αυθαίρετα στην Ιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τριπλή τουρκική παρενόχληση στα ελληνικά χωρικά ύδατα
Δύο τουρκικές ακταιωροί παρενόχλησαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, της δύναμης FRONTEX και αλιευτικό ελληνικό σκάφος χθες το πρωί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου...
Τριπλή τουρκική παρενόχληση στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας