• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.9°C / 34.0°C
  4 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.2°C / 35.5°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 38.2°C
  2 BF
  21%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.6°C / 35.0°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.6°C / 31.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  0 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  3 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 34.4°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.1°C / 32.7°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 30.5°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 35.5°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  1 BF
  57%

Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης προσκάλεσε στο δημαρχείο τούς δημάρχους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Κορυδαλλού και Σαλαμίνας, όπως και τους αντιπεριφερειάρχες, για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαδοχικές επιβαρύνσεις από τα έργα που πρόκειται να υλοποιήσει η COSCO

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περιβαλλοντικές αντιρρήσεις

 • A-
 • A+

Το Πέραμα σηκώνει ψηλά το θέμα των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα έργα που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και εξετάζει αναλυτικά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει καταθέσει ο ΟΛΠ στο υπουργείο Περιβάλλοντος για υφιστάμενα έργα των οποίων η περιβαλλοντική αδειοδότηση έχει λήξει αλλά και γι’ αυτά που πρόκειται να υλοποιήσει.

Μετά από πρόσκληση του δημάρχου Γιάννη Λαγουδάκη την Τρίτη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Περάματος, με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής Πειραιά και των αντιπεριφερειαρχών. Στο πλαίσιο της σύσκεψης αναδείχθηκε η ανάγκη να ληφθούν οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες από τον Α΄ και Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαδοχικές επιβαρύνσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά από παλιές και νέες οχλούσες δραστηριότητες.

Στη σύσκεψη κατατέθηκαν αντιρρήσεις για νέα προτεινόμενα έργα από πλευρά της COSCO, ζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και έγιναν κρίσιμες επισημάνσεις για τις εξελίξεις στον ευρύτερο Πειραιά, ενώ προτάθηκε να δημιουργηθούν μηχανισμοί και ειδικές μονάδες παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων. Στις επόμενες ημέρες συμφωνήθηκε να κατατεθεί σχετικό υπόμνημα με το σύνολο των προτάσεων, αντιρρήσεων, επισημάνσεων και παρατηρήσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στην Περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμαρχοι Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης και Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος έθεσαν σοβαρές αντιρρήσεις για τα δύο έργα τα οποία δεν έχει εγκρίνει η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) στην τελευταία της συνεδρίαση και αφορούν την επέκταση του Containers terminal με τη δημιουργία 4ης προβλήτας στο Κερατσίνι (περιοχή «Σκλαβενίτη») και την επέκταση του car terminal στον νέο Μώλο Δραπετσώνας (αυτή δεν συζητήθηκε καν). Τα έργα αυτά, παρ’ όλο που δεν έχουν εγκριθεί από την ΕΣΑΛ, συμπεριλαμβάνονται στη ΜΠΕ. Ελλοχεύει λοιπόν ο κίνδυνος, εάν αυτά αδειοδοτηθούν, να θεωρηθούν υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Αλλα ζητήματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ήταν η διαχείριση των βυθοκορημάτων (προϊόντα θαλάσσιων εκσκαφών) που θα προκύψουν από τα έργα, η αέρια ρύπανση, η ηχορύπανση, η φωτορύπανση και τα κυκλοφοριακά φορτία, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει τεράστια αύξηση του φόρτου κυκλοφορίας των οχημάτων. Ο Γιάννης Λαγουδάκης ήδη έχει εκφράσει τους φόβους του ότι η ΜΠΕ θα επιφέρει ιδιαίτερα δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο Πέραμα και στους γύρω δήμους και πως έρχεται να προσθέσει νέες επιβαρύνσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, με δραματικές συνέπειες τόσο για τους πολίτες όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

Στη σύσκεψη παρευρέθησαν η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, εκπροσωπώντας και την αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βασιλική Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς και ο αντιδήμαρχος Σαλαμίνας Ν. Κόγιας. Συμμετείχε ο τέως αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.

Θυμίζουμε ότι την παράταση της δημόσιας διαβούλευσης της ΜΠΕ έχουν ζητήσει ο Δήμος Περάματος αλλά και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Ολους», Νίκος Μπελαβίλας. Επίσης, μετά από πρόταση του Νίκου Μπελαβίλα, την οποία έκανε αποδεκτή ο Γιάννης Μώραλης, αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής επιτροπής στον Δήμο Πειραιά η οποία θα μελετήσει και θα επεξεργαστεί τη ΜΠΕ και θα υποβάλει τις προτάσεις της τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στην Περιφέρεια.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εργοτάξια δίπλα στα σπίτια!
«Η Cosco μετατρέπει ξανά, μετά από 30 χρόνια, το μισό κεντρικό λιμάνι σε βιομηχανικό» λέει η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» με επικεφαλής τον Ν. Μπελαβίλα.
Εργοτάξια δίπλα στα σπίτια!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξι δήμαρχοι εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον
Δημοτικοί άρχοντες του ευρύτερου Πειραιά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που κρύβει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Cosco για τα υφιστάμενα και υπό κατασκευήν έργα στο λιμάνι και...
Εξι δήμαρχοι εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σύσκεψη στον Πειραιά για τις πλημμύρες ενόψει χειμώνα
Από τα 700 ρέματα που υπήρχαν στην Αττική το 1945, σήμερα παραμένουν ανοιχτά μόνο τα 70, ενώ η βλάστηση από 40% που ήταν τη δεκαετία του 1970 σήμερα έχει περιοριστεί στο 4%. Τα στοιχεία αυτά ανέφερε χθες ο...
Σύσκεψη στον Πειραιά για τις πλημμύρες ενόψει χειμώνα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την ανάπλαση 640 στρεμμάτων
Η ανάπλαση της πρώην λιμενο-βιομηχανικής περιοχής Λιπασμάτων Δραπετσώνας-Κερατσινίου, ένα όνειρο χρόνων, γίνεται πλέον πραγματικότητα. Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας...
Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την ανάπλαση 640 στρεμμάτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ομόφωνο «όχι» με διαφορετικές αφετηρίες
Ομόφωνα καταψήφισε στη χθεσινή του συνεδρίαση το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της ΟΛΠ Α.Ε. για τα έργα στο λιμάνι του Πειραιά.
Ομόφωνο «όχι» με διαφορετικές αφετηρίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καμπανάκι από τους δημάρχους για τις πλημμύρες του Κηφισού
Οι δήμαρχοι Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Μοσχάτου-Ταύρου και Πειραιά με κοινή τους επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης-Πολιτικής Προστασίας προειδοποιούν για τα προβλήματα από...
Καμπανάκι από τους δημάρχους για τις πλημμύρες του Κηφισού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας