ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Λίγο έλειψε να καεί προχθές το «πτώμα» της άλλοτε κραταιάς Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Οχι στο… παρακείμενο αποτεφρωτήριο νεκρών στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, αλλά από πυρκαγιά που ξέσπασε έξω από το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στο Πλατύ, πέρασε στον χώρο του και ευτυχώς πρόλαβε η Πυροσβεστική τα χειρότερα. Η υπόθεση, όπως τόσες άλλες για την ΕΒΖ, κρατήθηκε στα χαμηλά της ενημέρωσης, διότι μέρες που είναι και με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην πρώτη γραμμή ξυπνούν οχληρότατα ερωτήματα: και για την καταστροφή της μεγαλύτερης αγροτικής βιομηχανίας της χώρας και για τις επιδοτήσεις σε τεύτλα που δεν έγιναν ποτέ ζάχαρη αλλά και για την υποδειγματική καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης που εξαφάνισε κάθε ίχνος παραγωγής ζάχαρης, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση πριμοδοτεί… την παραγωγή ζάχαρης στο εσωτερικό της!

Οσα συνέβησαν προχθές το μεσημέρι στο Πλατύ Ημαθίας είναι αποτέλεσμα της απεριόριστης αδιαφορίας που έχουν επιδείξει από το 2019 η κυβέρνηση της Ν.Δ., τα τοπικά της στελέχη, ακόμη και οι κάποτε αγωνιστικοί τευτλοπαραγωγοί. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξάνδρειας Ημαθίας με τέσσερα οχήματα χρειάστηκε πάνω από τέσσερις ώρες -από 3 μ.μ. έως 7 μ.μ.- για να ελέγξει και τελικά να σβήσει την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε έξω από το εργοστάσιο, γρήγορα πέρασε στο εσωτερικό, βρήκε «πρόσφορο» υλικό για κάψιμο σε στοίβες πλαστικών σακιών και σωρούς χαρτονιών και απείλησε μία από τις εγκαταστάσεις με μεγάλο μηχάνημα που σώθηκαν με κόπο και την τελευταία στιγμή.

Φυσικά, τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα για το προσωπικό της Πυροσβεστικής αν δεν χρειαζόταν να οδηγούν τα οχήματά τους στα διπλανά χωριά προκειμένου να προμηθευτούν νερό! Διότι το εργοστάσιο που διατηρούσε άλλοτε 12 (!) γεωτρήσεις και αυτόματο σύστημα κατάσβεσης έχει μετατραπεί… σε σκραπ από τον επενδυτή που διάλεξε ως σωτήρα το 2019 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.

Φωτιά στα απομεινάρια ενός σκανδάλου – αδελφού του ΟΠΕΚΕΠΕ

Χωρίς ρεύμα

Ας σκεφτεί κανείς ότι, όπως έχει περιγράψει μόνο η «Εφ.Συν.» το χρονικό της καταστροφής, ήδη εδώ και έξι χρόνια στο εργοστάσιο Πλατέος έχει κοπεί ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα («Εφ.Συν.», 15.10.2020, «Εσβησαν τα φώτα στο Πλατύ Ημαθίας»), ενώ ο… επενδυτής έχει αφήσει απλήρωτα και τα δημοτικά τέλη, τα οποία τότε ήταν 200.000 ευρώ και για τα οποία δεν είναι γνωστή καμία κίνηση είσπραξής τους από τον Δήμο Αλεξάνδρειας! Ετσι, δεν ανάβουν ούτε τα προειδοποιητικά φωτάκια στο υψηλό σιλό της ΕΒΖ, με προφανείς κινδύνους [π.χ. για τις πτήσεις του παρακείμενου Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορίας Στρατού (ΚΕΑΣ) με έδρα την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας]. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η περιφέρεια ξήλωσε ακόμη και τους στύλους της ΔΕΗ που τροφοδοτούσαν με ρεύμα τον συγκεκριμένο κόμβο, βυθίζοντας στο σκοτάδι την περιοχή.

Ετσι, απέμεινε ένας (!) άνδρας υπηρεσίας σεκιούριτι που «φυλάει» το βιομηχανικό κουφάρι (από το οποίο έμειναν μόνο ένα γραφείο στη Θεσσαλονίκη και ένα Δ.Σ. που άγνωστο από ποια έσοδα πληρώνεται – πλην των χρημάτων από την πώληση βιομηχανικών ρύπων! Αγνωστο και τι κάνει η ιδιοκτήτρια Τράπεζα Πειραιώς). Η καταστροφή της ΕΒΖ δεν θα μπορούσε με τίποτα να λείπει από τις -έμμεσες πάντα- αναφορές για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εντόπισε αγρότες που έσπερναν καλαμπόκι αλλά κατέφευγαν σε βουλευτές για να δηλώσουν σπορά… τεύτλων! Αλλοι εμφανίζονται να σπέρνουν ζαχαρότευτλα σε δημόσιες κυρίως εκτάσεις, μόνο στα χαρτιά, και να επιδοτούνται με συνδεδεμένη ενίσχυση. Οι καλά ενημερωμένοι αναγνώστες της «Εφ.Συν.» δεν έπεσαν από τα σύννεφα αφού ήδη από το 2020 γνωρίζουν τι συμβαίνει με το σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων που ακούει στο όνομα ΕΒΖ. Σκάνδαλο του οποίου το μέγεθος κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν αξιώθηκε να αναδείξει, γεγονός επίσης σκανδαλώδες καθότι η ζημία για το κοινό συμφέρον αποτιμάται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ.

Φρεσκάροντας τη μνήμη, θυμίζουμε ότι το 2019, με πρόσχημα τη συνέχιση λειτουργίας των εργοστασίων ζάχαρης, η διοίκηση της ΕΒΖ με τις ευλογίες του κ. Γεωργιάδη και πλείστων άλλων επιφανών νεοδημοκρατών υπενοικίασε τα εργοστάσια ζάχαρης Πλατέος και Σερρών στον Χρήστο Καραθανάση με τον όρο αυτός να απορροφήσει την παραγωγή ζαχαρότευτλων του 2019 και να παράξει ζάχαρη. Ούτε κόκκος φυσικά δεν παρήχθη ποτέ και επιπλέον το εργοστάσιο Πλατέος κατέληξε σε σκραπ («Εφ.Συν.» 2.2.2023, «Οργανωμένο έγκλημα στη ζάχαρη», 30.4.2023, «Σοκ μπροστά στο “ερείπιο” της ΕΒΖ στο Πλατύ»)! Οπως είναι φυσικό, οι αγρότες το 2019 ξεσηκώθηκαν για τη μη απορρόφηση της παραγωγής τους και για να τους ηρεμήσει ο τότε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης με τη 253/47663/11-2-2020 απόφασή του έδωσε 190 ευρώ συνδεδεμένης ενίσχυσης για κάθε στρέμμα με ζαχαρότευτλα.

Η ίδια ενίσχυση το 2015 ήταν… μόλις 52 ευρώ ανά στρέμμα! Η απόφαση έλεγε ότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό -επιπλέον δεν βρήκαμε να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ-, οπότε διερωτάται κανείς ποιον επιβάρυνε η δαπάνη τής προκλητικά αυξημένης ενίσχυσης.

Τυράκι και φάκα

Επιπλέον, τη διετία 2019 και 2020 δόθηκαν άλλα 65 ευρώ ανά στρέμμα ενίσχυση De Minimis, που μας κάνουν σύνολο 255 ευρώ το στρέμμα για καλλιέργεια που, υποτίθεται, θα πήγαινε… για παραγωγή ζάχαρης. Προϋπόθεση για να δοθεί η ενίσχυση ήταν τα τεύτλα να παραδοθούν σε μεταποιητική μονάδα (;). Οι αγρότες είδαν το «τυράκι», όχι τη φάκα, ηρέμησαν, αλλά μετά το 2021, όταν πέρασε η μπόρα, η συνδεδεμένη στα ζαχαρότευτλα για τα έτη 2021, 2022, 2023 κατέβηκε στα 80 ευρώ. Μόνο που το «πουλάκι» είχε πετάξει. Και εδώ κάποιος θα διερωτηθεί: Μα, καλά, αφού η παραγωγή ζάχαρης σταμάτησε το 2018, πώς είναι δυνατόν να δίνεται ενίσχυση επί πέντε χρονιά μετά;

Αντί να βάλουμε τη φαντασία μας να οργιάζει για τα «θαύματα» στο επιτελικό χάος του Κυριάκου Μητσοτάκη, να μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να ζητήσει απαντήσεις: αφού δεν παρήχθη ούτε κόκκος ζάχαρη, πώς είναι δυνατόν να επιδοτούνται ζαχαρότευτλα που δεν έγιναν ζάχαρη;

Από τους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς ίσως πάρουμε κάποια απάντηση, διότι από τους ντόπιους δεν περιμέναμε και τίποτα καλύτερο από τη σιωπή.

Εσχατο: πώς να μη χαμογελάσει κανείς πικρά όταν διαβάζει ότι πριν από μόλις δύο ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να στηρίξει την ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης και τους τευτλοπαραγωγούς, ενέκρινε πρόταση για την προσωρινή αναστολή του καθεστώτος εισαγωγής ακατέργαστης ζάχαρης προς διύλιση. Ας το πει κάποιος στους ανύπαρκτους πλέον -πρώην- τευτλοπαραγωγούς ολόκληρης της χώρας.