Τουλάχιστον 50 έμπειροι εργαζόμενοι του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), δηλαδή περίπου το 20% του ενεργού προσωπικού του Οργανισμού που προέρχεται από τους πρώην Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, βρίσκονται μέχρι στιγμής εκτός πινάκων διοριστέων από την προκήρυξη 1Κ-2025 του ΑΣΕΠ.
Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη για την οποία είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων ΟΦΥΠΕΚΑ από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν εννέα εργαζόμενοι του Οργανισμού με πολυετή εμπειρία στα εθνικά πάρκα και στις προστατευόμενες περιοχές έμειναν εκτός εργασίας μετά τα αποτελέσματα της προκήρυξης 1Κ-2025 του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που είχαν εκδοθεί μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή («”Στον δρόμο” εννέα έμπειροι εργαζόμενοι», «Εφ.Συν.», 28/11/25).
Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το γεγονός ότι 14 ξεναγοί δεν κατάφεραν να ενταχθούν στους επιτυχόντες για τις αντίστοιχες θέσεις, με αποτέλεσμα οι θέσεις αυτές να μείνουν κενές.
Η κατάσταση επιδεινώνεται δεδομένου ότι, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δεσμευθεί για την εξεύρεση προσωρινής λύσης (παρόμοιας με αυτήν που δόθηκε στους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι», με διετή παράταση και δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας), μέχρι σήμερα δεν έχει ψηφιστεί -ή έστω κατατεθεί προς συζήτηση- η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε καθεστώς αβεβαιότητας, με τις οικογένειές τους να βιώνουν καθημερινά την αγωνία για το μέλλον.
Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός στηρίχθηκε και στηρίζεται σε αυτό το προσωπικό που διαθέτει ακόμη και περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας. Η απομάκρυνση και η απώλεια έμπειρου προσωπικού ενέχουν τον κίνδυνο άμεσων και σοβαρών συνεπειών για το έργο του Οργανισμού, καθώς o ΟΦΥΠΕΚΑ, όπως και οι πρώην Φορείς Διαχείρισης επένδυσαν συστηματικά στο ανθρώπινο αυτό δυναμικό μέσω επιμορφώσεων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, εξειδικευμένων εκπαιδεύσεων (περιβαλλοντικές γνωμοδοτήσεις, γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα, χρήση drones, ειδικές δειγματοληψίες, δακτυλιώσεις πτηνών, σκύλοι ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων) και αποστολών στο εξωτερικό για απόκτηση εμπειρίας και καλών πρακτικών («Κίνδυνοι από το “ξεγύμνωμα” του ΟΦΥΠΕΚΑ», «Εφ.Συν.», 26/1/26).
«Δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι που στήριξαν τον Οργανισμό από τα πρώτα του βήματα να βρίσκονται αιφνιδίως αντιμέτωποι με την ανεργία. Αυτό δεν είναι “τεχνική λεπτομέρεια”. Δεν είναι “παράπλευρη απώλεια”. Είναι μια σοβαρή αποτυχία της διαδικασίας, με άμεσες συνέπειες για τους ανθρώπους και τη λειτουργία του Οργανισμού. Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο πλήττει το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά αφήνει και κρίσιμες περιοχές της φύσης εκτεθειμένες», επισημαίνει ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων ΟΦΥΠΕΚΑ. Και καλεί τη διοίκηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις με σαφές θεσμικό αποτύπωμα και χωρίς άλλη καθυστέρηση για οριστική και μόνιμη λύση.
