• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.9°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 14.7°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 20.4°C
  0 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  3 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.4°C
  1 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 16.5°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 16.9°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  78%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 17.7°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.1°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 13.9°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γαϊτανάκι ευθυνών μετά την αυτοκτονία του υπαστυνόμου

 • A-
 • A+
Ενα εκατομμύριο ευρώ λείπουν από τα ταμεία της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα ● Είναι απορίας άξιο και προκαλεί εύλογα ερωτήματα το πώς ένας κατώτερος αξιωματικός πέτυχε να δημιουργήσει τόσο μεγάλο έλλειμμα χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους ανωτέρους του. Ή μήπως δεν ήταν μόνος του; ● Ποιες οι ευθύνες των στρατηγών και άλλων ανώτερων αξιωματικών που έλεγχαν και υπέγραφαν τόσο καιρό τις οικονομικές καταστάσεις ● Πέρα από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, χιλιάδες ευρώ «έκαναν φτερά» από τα ταμεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Διεύθυνσης Αστυνομίας, ακόμη και της Τροχαίας, ενώ η «μαύρη τρύπα» φτάνει ώς… την αστυνομία της Κατερίνης

Tο 1 εκατομμύριο ευρώ τελικά αγγίζει η «μαύρη τρύπα» που αποκαλύφθηκε στις αστυνομικές υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής που διενήργησε τον οικονομικό έλεγχο μετά την αυτοκτονία, προ μηνός περίπου, του 40χρονου υπαστυνόμου-διαχειριστή επί σειρά ετών στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Το σχετικό πόρισμα υποβλήθηκε προ ημερών στις Εσωτερικές Υποθέσεις Βόρειας Ελλάδας για τη διενέργεια προανάκρισης πλέον και την απόδοση ποινικών ευθυνών.

Στην πρωτοφανή αυτή υπόθεση υπεξαίρεσης μέσα στους κόλπους της Αστυνομίας, που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» («“Μαύρη τρύπα” πίσω από την αυτοκτονία του υπαστυνόμου;», 14/10/22), φαίνεται ότι εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα, ενώ τεράστιες είναι οι ευθύνες των στρατηγών και άλλων ανώτερων αξιωματικών που είχαν την αρμοδιότητα των ελέγχων και υπέγραφαν τόσο καιρό τις οικονομικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία δίνουν πια «άλλη διάσταση», πολύ μεγαλύτερη, της «μαύρης τρύπας» απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, με το ποσό του ελλείμματος να προσδιορίζεται στις 850.000 ευρώ περίπου. Κατά τις ίδιες πηγές, περίπου τα μισά αφορούν την παγία, ενώ κάπου 100.000 ευρώ είναι χρήματα που προορίζονταν για εκτός έδρας και μετακινήσεις αστυνομικών. Ακόμη πιο πρωτοφανές, ότι στην υπεξαίρεση εμπλέκονται σχεδόν όλες οι οικονομικές υπηρεσίες (διαχειρίσεις) της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ λείπουν, πέρα από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, από τα ταμεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Διεύθυνσης Αστυνομίας, ακόμη και της Τροχαίας! Η «μαύρη τρύπα» φτάνει ώς… την αστυνομία της Κατερίνης, απ’ όπου επίσης χιλιάδες ευρώ «έκαναν φτερά»!

Αξιοσημείωτος είναι όμως και ο τρόπος που δημιουργήθηκε η «μαύρη τρύπα» στις αστυνομικές υπηρεσίες, όπου φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμιά σοβαρή δικλίδα ασφαλείας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος ή τουλάχιστον οι όποιες δικλίδες ασφαλείας δεν λειτούργησαν, προφανώς λόγω «χαλαρότητας» στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι απορίας άξιο και προκαλεί εύλογα ερωτήματα το πώς ένας κατώτερος αξιωματικός πέτυχε να δημιουργήσει τόσο μεγάλο έλλειμμα χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους ανωτέρους του. Ή μήπως δεν ήταν μόνος του;

Το βέβαιον είναι πως ευθύνες προκύπτουν και για τους διαχειριστές άλλων αστυνομικών υπηρεσιών που «δάνειζαν» ατύπως χρήματα στον διαχειριστή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, χωρίς να ακολουθούνται οι επίσημες διαδικασίες. Κάποιοι είχαν κάποιο ανεπίσημο χαρτί τύπου «τεφτέρι», άλλοι πάλι ούτε αυτό. Πέρα από την αμέλεια και τις παρατυπίες, η προανάκριση των Εσωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να δείξει αν υπάρχει περαιτέρω εμπλοκή στην υπόθεση υπεξαίρεσης.

Ενα άλλο θέμα, βέβαια, είναι αν και κατά πόσο θα αναδειχτούν οι ευθύνες της ηγεσίας… Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν ένας κατώτερος αξιωματικός να αφήνεται επί μία ολόκληρη δεκαετία αμετακίνητος και ανεξέλεγκτος να διαχειρίζεται ουσιαστικά μόνος τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά του Δημοσίου; Μήπως επωφελούνταν και άλλοι από αυτό; Ποιοι είναι οι στρατηγοί που έχουν βάλει τις υπογραφές τους στους περιοδικούς ελέγχους ότι «όλα βαίνουν καλώς»; Και, εν τέλει, ποιος από την ηγεσία θα αναλάβει την ευθύνη της «μαύρης τρύπας» στην ΕΛ.ΑΣ.; Να θυμίσουμε εδώ ότι όταν πρόκειται για δημόσιο χρήμα τα πράγματα από πλευράς ποινικού δικαίου είναι πάρα πολύ σοβαρά. Τραπεζικοί υπάλληλοι, τελωνειακοί, εφοριακοί έχουν παραπεμφθεί και καταδικαστεί στα ποινικά δικαστήρια για πολύ λιγότερα.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και η στιγμή της αποκάλυψης. Το τεράστιο έλλειμμα διαπιστώθηκε μετά την τραγική αυτοχειρία του 40χρονου υπαστυνόμου Β’ της Ασφάλειας έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ή ήταν γνωστό νωρίτερα στην ιεραρχία και γίνονταν προσπάθειες να επιλυθεί εσωτερικά; Υπάρχουν πληροφορίες από αστυνομικές πηγές που υποστηρίζουν αυτήν ακριβώς την εκδοχή, ότι δηλαδή κάποιοι γνώριζαν πολύ νωρίτερα την «τρύπα» στη διαχείριση… Ειδικά εφόσον ένα τέτοιο έλλειμμα δεν γίνεται σε μια μέρα, μάλλον δημιουργήθηκε σε μήνες ή και χρόνια.

Βέβαιον είναι πως η αυτοχειρία του 40χρονου αστυνομικού χτύπησε «καμπανάκια» την ίδια κιόλας μέρα. Λίγες μόλις ώρες αργότερα διατάχτηκε διαχειριστικός έλεγχος, σαν έτοιμος από καιρό, ενώ πηγές του Αστυνομικού Μεγάρου προσπαθούσαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, αφού τη διαχείριση οικονομικού πρέπει να παραλάβει άμεσα άλλος αξιωματικός». Αλλά η σπουδή του διαχειριστικού ελέγχου προφανώς δεν ήταν μόνο γι’ αυτό…

Στη Θεσσαλονίκη κατέφθασαν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Οικονομικού από το Αρχηγείο για να διενεργήσουν τον έλεγχο. Από τις πρώτες κιόλας ώρες εντοπίστηκε έλλειμμα που καταρχάς φάνηκε ότι μπορεί να φτάνει και το μισό εκατομμύριο ευρώ! Περίπου τόσα χρήματα ή και λίγο περισσότερα έχει συνήθως το χρηματοκιβώτιο της διαχείρισης σε μετρητά. Δυστυχώς, όπως προέκυψε από τον έλεγχο, η «μαύρη τρύπα» στις αστυνομικές υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας ήταν πολύ μεγαλύτερη. Και μάλλον όχι μόνο στα ταμεία…

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η «Εφ.Συν.» ζήτησε επίσημες πληροφορίες για την υπόθεση από την ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, όμως η απάντηση ήταν πως «είναι άκρως απόρρητη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μαύρη τρύπα» πίσω από την αυτοκτονία του υπαστυνόμου;
Ελλειμμα ύψους 500.000 ευρώ εντοπίστηκε στο ταμείο της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για το οποίο ήταν υπεύθυνος ο 40χρονος αυτόχειρας ● «Επενδύσεις» σε bitcoins κρύβονται πιθανότατα πίσω από την απώλεια των χρημάτων.
«Μαύρη τρύπα» πίσω από την αυτοκτονία του υπαστυνόμου;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αργησαν κατά έναν... φόνο οι έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ.
Η κορυφή του παγόβουνου φάνηκε, είναι όμως ξεκάθαρα απόφαση (και ευθύνη) της κυβέρνησης να φανεί όλο το παγόβουνο που υποθάλπει και κινεί τον χουλιγκανισμό στην Ελλάδα.
Αργησαν κατά έναν... φόνο οι έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ράμπο» με ανεμομαζώματα;
Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης «καρφώνει» τη νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θέτοντας σκληρά ερωτήματα για την προχειρότητα με την οποία αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας αστυνόμευσης.
«Ράμπο» με ανεμομαζώματα;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΕΛ.ΑΣ. φοβήθηκε ένα «νέο» Δεκέμβρη
Από το προηγούμενο (;) βράδυ της ανακοίνωσης του θανάτου αποσύρθηκαν όλες οι δυνάμεις ΟΠΚΕ από το ΑΠΘ και, από νωρίς το πρωί, ξεκίνησαν οι συσκέψεις για τη διαχείριση της κρίσης.
Η ΕΛ.ΑΣ. φοβήθηκε ένα «νέο» Δεκέμβρη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θύελλα οργής για τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό
Στον οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία» ακούγονταν πυροβολισμοί και κάποια μηχανήματα οδοποιίας κάηκαν, όταν διμοιρίες των ΜΑΤ εμφανίστηκαν προκλητικά για να καταστείλουν τις οργισμένες αντιδράσεις του κόσμου.
Θύελλα οργής για τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας