Αθήνα, 10°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
10.7° 8.2°
3 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
7°C
9.1° 4.6°
1 BF
65%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.6° 6.0°
3 BF
59%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
2°C
1.9° 1.9°
1 BF
80%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
3°C
4.1° 2.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αίθριος καιρός
5°C
5.7° 5.0°
2 BF
74%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
1°C
1.8° 1.4°
2 BF
64%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
4°C
4.1° 4.1°
2 BF
74%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.8° 10.8°
2 BF
89%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 7.9°
2 BF
71%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
12.8° 10.5°
4 BF
82%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.7° 7.9°
1 BF
62%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
11.4° 8.9°
2 BF
66%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
4°C
4.6° 3.9°
0 BF
87%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
8.3° 3.5°
0 BF
75%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.8° 14.3°
2 BF
72%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
10.4° 8.4°
0 BF
84%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.3° 3.3°
2 BF
73%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
6°C
6.4° 4.7°
1 BF
71%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
2°C
2.3° 2.3°
0 BF
63%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαμαρτυρία τροφίμων του Ασύλου Ανιάτων μαζί με συγγενείς τους στο κέντρο της Αθήνας, το 2014. Παρά τα χρόνια προβλήματα και τα νέα επιβαρυντικά στοιχεία που έρχονται στο φως ο δήμαρχος Αθηναίων παρέπεμψε στο μέλλον τη συζήτηση για το πολύπαθο ίδρυμα | ΑΠΕ ΜΠΕ/ΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μάτια ερμητικά κλειστά για το Ασυλο Ανιάτων

Τα δύο πλουσιότερα «φιλανθρωπικά» ιδρύματα της Ελλάδας (Γηροκομείο Αθηνών και Ασυλο Ανιάτων) ταλανίζονται επί δεκαετίες από την κακοδιαχείριση, τον νεποτισμό, την αδιαφάνεια και τις σπατάλες, την ώρα που οι φιλοξενούμενοί τους κατά μεγάλες περιόδους μένουν αβοήθητοι και ζουν σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες.

Ο εποπτεύων τα ιδρύματα Δήμος Αθηναίων παίζει στην καλύτερη περίπτωση ρόλο διακοσμητικού διαιτητή και στη χειρότερη στηρίζει έμπρακτα τις αμαρτωλές διοικήσεις κλείνοντας τα μάτια σε αναφορές, πορίσματα και εισαγγελικές εντολές που αποδεικνύουν τα πάρτι με τις περιουσίες των δωρητών.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η τότε αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου είχε επεξεργαστεί ένα σχέδιο δημιουργίας τύπου ΕΣΥ στην κοινωνική πρόνοια προκειμένου να υπάρχει πλήρης και συνεχής έλεγχος. «Εδώ έχουμε ακόμα τη Φρειδερίκη ζωντανή σε όλα τα ιδρύματα της χώρας», δήλωνε χαρακτηριστικά στη Βουλή το 2016 απαντώντας σε ερώτηση για τα χρέη εκατομμυρίων, τον υποσιτισμό των ηλικιωμένων, την κακοδιαχείριση και την ολιγωρία του κράτους («Οι βαριές αμαρτίες του Γηροκομείου Αθηνών», «Εφ.Συν.» 5.12.2016).

Οι επίτροποι του Δήμου Αθηναίων, που διορίζονταν για να ελέγχουν τη διαχείριση, είτε έφευγαν άπρακτοι είτε «γίνονταν ένα» με τις διοικήσεις είτε τα εύρισκαν όλα καλώς καμωμένα. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο αναφοράς της τελευταίας επιτρόπου Ραχήλ Δαναλάτου για το Ασυλο Ανιάτων (Α.Α.), σε αντίθεση με τα συγκλονιστικά επιβαρυντικά στοιχεία του εμπεριστατωμένου πορίσματος 215 σελίδων που συντάχτηκε από τον ορκωτό ελεγκτή λογιστή Στέφανο Κιουλάφα στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης αλλά και επώνυμης καταγγελίας της αιφνιδιαστικά απολυμένης νομικής συμβούλου τους Ιδρύματος, Σωτηρίας Κουμπούλη.

Ο δήμαρχος

Για το Γηροκομείο Αθηνών ο Κώστας Μπακογιάννης διαβεβαιώνει το δημοτικό συμβούλιο ότι όλα θα πάνε καλά με το 36σέλιδο σχέδιο εξυγίανσης που συντάχτηκε και θα εφαρμοστεί από ακόμα μία διορισμένη διοίκηση («Αλλο ένα αμφιλεγόμενο “Σχέδιο εξυγίανσης” του πολύπαθου Γηροκομείου», «Εφ.Συν.» 26.9.2022), ενώ για το εξίσου πλούσιο και εξίσου χειμαζόμενο από την κακοδιοίκηση Ασυλο Ανιάτων η συζήτηση μετατέθηκε στο... μέλλον.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Το Α.Α. απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο στην 23η/24η συνεδρίαση με αφορμή τη σωρεία των τεκμηρίων αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης. Ολες οι παρατάξεις, πλην του Κ. Μπακογιάννη, ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά, να μοιραστεί το πόρισμα Κιουλάφα, να ακουστούν οι εμπλεκόμενοι και να εξεταστούν τα στοιχεία της επώνυμης καταγγελίας. Ωστόσο ο δήμαρχος μετέθεσε στο απώτερο μέλλον τη συζήτηση ισχυριζόμενος ότι «με ηρεμία και ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε με συναίνεση και αυτό το ζήτημα, όπως αντιμετωπίσαμε και το θέμα εξυγίανσης(!) του Γηροκομείου».

«Χρειάζεται ψάξιμο η προβληματική κινητικότητα που παρατηρείται στο Ασυλο έτσι ώστε να πάψει να σέρνεται το θέμα», υποστήριξε ο Παύλος Γερουλάνος. «Ζητήσαμε όλοι να μπει το θέμα που ταλανίζει τον δήμο από παλιά και τώρα αναζωπυρώθηκε με το πόρισμα Κιουλάφα, το οποίο περιγράφει τεράστια προβλήματα που επιδεινώθηκαν και διατυπώνει ζητήματα που είναι πέρα από κάθε λογική για τη λειτουργία του Ασύλου Ανιάτων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Ρήγας Αξελός αφήνοντας συγκεκριμένες αιχμές για τον ρόλο στελέχους της Grand Thorton που στη συνέχεια έγινε αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Ασύλου.

Σχολίασε την αναφορά της κυβερνητικής επιτρόπου κ. Δαναλάτου που αρκέστηκε σε έκθεση ιδεών και πρόσθεσε ότι «το θέμα γιγαντώθηκε μετά την επώνυμη καταγγελία με όλα τα αποκρουστικά και θλιβερά στοιχεία για εξυπηρέτηση συμφερόντων, όπως είχε άλλωστε συμβεί και το 2014».

Θυμίζουμε ότι από το 2013 είχε διαπιστωθεί τρύπα 10 εκατ. ευρώ και, ενώ οι πολλαπλοί έλεγχοι συνεχίζονταν με θλιβερά ευρήματα, το 2014 ψηφίστηκε με εντολή Σαμαρά (ο οποίος και βραβεύτηκε από τη διοίκηση του Α.Α.) φωτογραφικός νόμος (4262/2014) με μοναδικό στόχο να υιοθετηθεί «σχέδιο εξυγίανσης» που ταυτόχρονα απάλλασσε τη διοίκηση από τις ευθύνες της. Τελικά το σχέδιο αποσύρθηκε λόγω αντιδράσεων των εργαζομένων («Ασυλο Ανιάτων... ευθυνών», «Εφ.Συν.» 19.6.2015).

Η καυτή αναφορά

Ο κ. Αξελός έθεσε το εύλογο ερώτημα, αν σκοπεύει ο Δήμος Αθηναίων ως εποπτεύων του Ιδρύματος να δηλώσει παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας κατά της διοίκησης έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πλήρους γνώσης της δικογραφίας από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Απάντηση δεν δόθηκε, πλην της διαβεβαίωσης ότι το θέμα θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω.

Στη δικηγόρο και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια Σωτηρία Κουμπούλη είχε ανατεθεί, υπό την ιδιότητα της νομικής σύμβουλου, η αναδιάρθρωση της νομικής υπηρεσίας του ιδρύματος «εξαιτίας της εκκρεμούς ποινικής διαδικασίας με ύποπτα τέλεσης του ποινικού αδικήματος της απιστίας την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. και τη σφόδρα πιθανολογούμενη άσκηση ποινικής δίωξης εκ μέρους του 27ου τακτικού ανακριτή». Πριν όμως εκπληρώσει την αποστολή της, η πρόεδρος και το Δ.Σ. αποφάσισαν με τη σύμφωνη γνώμη της κυβερνητικής επιτρόπου να την απολύσουν!

«Κατά τη διάρκεια της τετράμηνης συνεργασίας μου με τη Διοίκηση του Α.Α. προέκυψαν στοιχεία τα οποία πιθανολογούν ισχυρά ότι η Διοίκησή του εξακολουθεί να διαπράττει ενεργητικά αλλά και διά παραλείψεως το αδίκημα της απιστίας.

Συγκεκριμένα, η Διοίκησή του, η οποία δρα υπό τον απόλυτο έλεγχο και με εντολές και οδηγίες της προέδρου της κ. Ηλιάδη Ιωάννας, συνεχίζει να εκποιεί ακίνητη περιουσία του σε τιμές κάτω των εμπορικών της αξιών, αλλά επιπλέον παραλείπει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ακίνητη περιουσία του και να εγκρίνει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών του, έτσι ώστε η εν λόγω παράλειψη να οδηγεί σε “τρύπες” στον ισολογισμό του, τις οποίες “καλείται να αντιμετωπίσει” με τις προαναφερθείσες ρευστοποιήσεις ακινήτων σε τιμές “βίαιης ρευστοποίησης”.

Με άλλα λόγια, η Διοίκηση του Α.Α. φαίνεται να λειτουργεί ως μία εγκληματική οργάνωση, η οποία μοναδικό στόχο έχει να διασπαθίσει την αμύθητη περιουσία του, υπό την ανοχή του Δήμου Αθηνών», γράφει η κ. Κουμπούλη στην αναφορά της (και) προς τον Δήμο Αθηναίων και παραθέτει ενδεικτικά στοιχεία για το συνεχιζόμενο πάρτι κακοδιαχείρισης και την άρνηση να της χορηγηθούν έγγραφα που ζήτησε με εισαγγελική παραγγελία.

1. Το Α.Α. πούλησε εν κρυπτώ στην αναπλ. διευθύντρια Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του διαμέρισμα με αποθήκη και θέση στάθμευσης στο Π. Φάληρο έναντι 180.000 ευρώ, ενώ η εμπορική αξία του εκτιμάται άνω των 250.000 ευρώ.

2. Το Α.Α. πούλησε εν κρυπτώ στην κυπριακή εταιρεία «NEDAR ENTERPRISES COMPANY LIMITED» του εφοπλιστή Γεώργιου Προκοπίου ακίνητο στο Ελληνικό αντικειμενικής αξίας 6.467.307 ευρώ αντί τιμήματος 5.170.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον εδώ, όπως επισημαίνεται στην αναφορά, είναι ότι η συμφωνία για την πώληση με προσύμφωνο έγινε μυστικά έναν χρόνο πριν και ενώ η δωρήτρια (Λήδα χήρα Παύλου Βαρδινογιάννη) που είχε την επικαρπία ήταν ακόμα εν ζωή!

3. Ενώ το Α.Α. γνώριζε την ύπαρξη του προσυμφώνου και το τίμημα, σε επιστολή του προς τον Δήμο Αθηναίων το 2020 προέβλεπε ως έσοδο από πώληση ακινήτων μόλις 500.000 ευρώ, ίσα ίσα δηλαδή για να ισοσκελίσει το Πινάκιο Προϋπολογισμού.

4. Ακίνητο (ξενοδοχείο) επί της οδού Κυδαθηναίων, κατά την «ύποπτη περίοδο» που εξετάζεται από τον ανακριτή, πουλήθηκε εν κρυπτώ σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Αγοραστής ήταν συνεργαζόμενος δικηγόρος με το Α.Α. και η εταιρεία συμφερόντων του («ΣΚΥΡΩΝΙΣ - ΚΑΝΙΜΑ ΙΚΕ» ). «Ο εν λόγω δικηγόρος μόλις δύο χρόνια μετά την αγοραπωλησία και επιδιώκοντας να εξώσει με αγωγή τον προηγούμενο μισθωτή, ισχυρίζεται ότι το μηνιαίο μίσθωμα θα έπρεπε να είναι 34.188 ευρώ μηνιαίως αντί του έως τότε καταβαλλόμενου μισθώματος 2.201 ευρώ. Εάν ο ισχυρισμός του είναι αληθής, το Α.Α. παρέλειπε επί σειρά ετών να εισπράξει μισθώματα άνω των 400.000 ευρώ ετησίως».

5. Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις αγγελιών στην ιστοσελίδα τού Α.Α. για μισθώσεις κατοικιών ή πωλήσεις όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά αναρτώνται μόνο ακίνητα-φιλέτα που απευθύνονται σε ιδιαίτερο κοινό.

Ο Κανονισμός Εργασίας

Στη συνέχεια, η κ. Κουμπούλη αναφέρει ότι δεν εγκρίθηκε ο σύγχρονος Κανονισμός Εργασίας για τους εργαζόμενους στο Α.Α., ο οποίος συντάχτηκε από την ίδια σε συνεργασία με το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου και ο οποίος εκτός των άλλων αφαιρούσε από την κ. Ηλιάδη και το Δ.Σ. την αρμοδιότητα για απολύσεις ή προαγωγές χωρίς προηγούμενη εισήγηση του αρμόδιου προϊσταμένου. Μάλιστα σημειώνει περιστατικό απόλυσης του αν. προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας, εξαιτίας διαφωνίας του με την κ. Ηλιάδη, με «κατασκευασμένη» εκ των υστέρων απόφαση του Δ.Σ. και με αποτέλεσμα να παραμείνει η Τεχνική Υπηρεσία χωρίς άτομα στον Οργανισμό που διαχειρίζεται πλέον των 800 ακινήτων!

Οταν η κ. Κουμπούλη θέσπισε διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλόμενων ενοικίων, διαπίστωσε ότι εκκρεμούσαν πολλά αιτήματα υποψήφιων ενοικιαστών που θα αξιοποιούσαν τα ανεκμετάλλευτα ακίνητα, αλλά ενημερώθηκε ότι το Τμήμα Αξιοποίησης Ακίνητης περιουσίας ήταν –δήθεν– υποστελεχωμένο και δεν μπορούσε να τα επεξεργαστεί. Σε παραίτηση είχαν οδηγηθεί στο παρελθόν κι άλλοι νομικοί σύμβουλοι, όπως η Αθηνά Δημοπούλου, επ. καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών, διαπιστώνοντας κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια. Η κυρία Κουμπούλη ήταν η μόνη που απολύθηκε καταθέτοντας αγωγή στο Α.Α. για καταχρηστική απόλυση, ενώ στην εξώδικη απάντηση του Ασύλου δεν προκύπτει σχετική εισήγηση κάποιου Τμήματός του, αλλά μόνο αίτημα της κυρίας Ηλιάδη «για απόλυσή της το συντομότερο δυνατό»!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μάτια ερμητικά κλειστά για το Ασυλο Ανιάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας