• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.2°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.7°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.5°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  85%
EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλο ένα αμφιλεγόμενο «Σχέδιο εξυγίανσης» του πολύπαθου Γηροκομείου

 • A-
 • A+
Δεν έχουν τέλος οι περιπέτειες του κοινωφελούς ιδρύματος και των εργαζομένων του, καθώς με άλλη μία έκθεση μόλις 36 σελίδων επιχειρείται το «πάγωμα» των εκλογών για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου, όπως έχει αποφασιστεί στα δικαστήρια. ● Οκτάμηνη προθεσμία ζήτησε ο Δήμος Αθηναίων για τη διενέργεια αρχαιρεσιών.

Αλλο ένα «σχέδιο εξυγίανσης» περιμένει στα υπουργικά γραφεία την πολυπόθητη υπογραφή, άλλος ένας επίδοξος σωτήρας φιλοδοξεί με μια έκθεση μόλις 36 σελίδων να πείσει ότι το πλουσιότερο κοινωφελές ίδρυμα της χώρας, το Γηροκομείο Αθηνών, δεν θα προχωρήσει σε νόμιμες αρχαιρεσίες, που έχουν αποφασιστεί και στα δικαστήρια. Αντίθετα, με πρόσχημα την εξυγίανση, πιστωτές, εργαζόμενοι και μέλη του σωματείου οφείλουν πρώτα να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στα σχέδια ενός προσωρινού προέδρου, επιλογής του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη (ο Δήμος Αθηναίων είναι εποπτεύων φορέας του ιδρύματος), και μιας προσωρινά διορισμένης διοίκησης. Πρόκειται για ένα έργο που το έχουν ζήσει στο πετσί τους χιλιάδες εργαζόμενοι και πιστωτές τα τελευταία χρόνια σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Δυστυχώς, δε, στις περισσότερες περιπτώσεις ο θησαυρός της εξυγίανσης αποδεικνύεται άνθρακες.

Και όπως φαίνεται, οι περιπέτειες του Γηροκομείου Αθηνών δεν έχουν τέλος. Στο πλουσιότερο ίδρυμα της χώρας τα λεφτά είναι πολλά και για λόγους ανεξήγητους (;) δεν δρομολογούνται εδώ και χρόνια οι διαδικασίες για μια νόμιμη εκλογή διοίκησης που είναι άλλωστε -σύμφωνα με το Σύνταγμα και το καταστατικό του ιδρύματος- η μόνη αρμόδια να διαχειριστεί την τεράστια περιουσία και να εξυγιάνει το αμαρτωλό ίδρυμα. Και όλα αυτά ενώ η ακίνητη και μόνο περιουσία του θα μπορούσε, με συνετή και κυρίως διαφανή διοίκηση, όχι μόνο να υπερκαλύψει τα χρέη και τις ανάγκες του ιδρύματος αλλά να φέρει και ανάπτυξη.

Η εγκληματική κακοδιαχείριση ξεκίνησε από τη διοίκηση του αρχιμανδρίτη Προκόπιου Μπούμπα που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για απιστία και υπεξαίρεση. Ομως η κατάσταση δεν βελτιώθηκε, αφού οι προσωρινές διοικήσεις αποφεύγουν από το 2018 να προκηρύξουν αρχαιρεσίες με μόνιμη δικαιολογία την εκπόνηση «σχεδίου για την εξυγίανση του Γηροκομείου». Η ίδια δικαιολογία επαναλαμβάνεται από τον τωρινό πρόεδρο της προσωρινής διοίκησης Σπύρο Χαμακιώτη, παρ’ όλο που η ρητή εντολή του δικαστηρίου ήταν να διενεργηθούν αρχαιρεσίες και να υποβληθεί σχέδιο εξυγίανσης σύμφωνα με τον Ν. 4262/2014.

Αντί της τρίμηνης προθεσμίας που παρέχεται στις προσωρινές διοικήσεις για τη διενέργεια αρχαιρεσιών, ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε οκτάμηνη προθεσμία προκειμένου να υπάρχει χρόνος υποβολής του σχεδίου. Ομως ο Ν. 4262/2014 ήταν και είναι ανενεργός καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 55, αρμόδιο να επεξεργαστεί σχέδιο εξυγίανσης κοινωφελούς ιδρύματος είναι το «Παρατηρητήριο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης» και στη συνέχεια το σχέδιο επικυρώνεται με αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Η νομοθέτηση του Παρατηρητηρίου από εκπροσώπους διάφορων φορέων ως μόνου αρμόδιου οργάνου να διαχειριστεί με διαφάνεια παρόμοια σχέδια προκειμένου να αποτρέπει την επανάληψη ίδιων «λαθών» είναι προφανές ότι σκόπιμα παραμένει στα χαρτιά και στην ουσία οι υπουργοί και μόνο αποφασίζουν.

Η έκθεση και η Grand Thornton

Αλλά τι περιλαμβάνει η 36σέλιδη έκθεση εξυγίανσης που κατατέθηκε για έγκριση στο πρωτόκολλο του υπουργείου Εργασίας στις 10.8.2022; Πρόκειται για μια έκθεση χωρίς παραλήπτη και κυρίως χωρίς κάποιο συνοδευτικό επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί τους υπολογισμούς της. Τονίζει, πάντως, την «πολύτιμη» συνεργασία «παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών» της γνωστής εταιρείας Grand Thornton. Σύμφωνα με την τελευταία, «η εργασία της Grand Thornton βασίστηκε στις πληροφορίες που της παρέδωσε ο φορέας (σ.σ. δηλαδή ο πρόεδρος εφόσον μόνο η δική του υπογραφή υπάρχει στην έκθεση) καθώς και σε παραδοχές εκ μέρους του, χωρίς να διενεργηθεί περαιτέρω ανεξάρτητος έλεγχος και χωρίς να αξιολογηθούν τα στοιχεία ως προς την πληρότητα, ακρίβεια και αξιοπιστία».

Επιπλέον «ουδεμία ευθύνη φέρει η Grand Thornton για πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων της διοίκησης και των συνεργατών του φορέα, καθώς και για στοιχεία που ουδέποτε της υπεβλήθησαν ή της υπεβλήθησαν λανθασμένα ή εκπρόθεσμα». Τέλος, με... ευγενικό τρόπο σημειώνει ότι «συνιστάται περαιτέρω ανάλυση από ειδικούς, οικονομικούς, νομικούς αναλυτές έτσι ώστε η λήψη οποιασδήποτε απόφασης να μη βασίζεται μόνο στην παρούσα έκθεση». Τι περισσότερο θα μπορούσε να πει η συμβουλευτική εταιρεία;

Το σωματείο εργαζομένων πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της έκθεσης με αίτημά του (!) στο υπ. Εργασίας στις 15.9.2022. Ηδη έχει προχωρήσει σε ενστάσεις μέσω των συνηγόρων του, ενώ διατείνεται ότι η κατάθεση της έκθεσης από τον Σπύρο Χαμακιώτη, χωρίς την έγκριση του Δ.Σ., είναι νομικά ανυπόστατη, αυθαίρετη και μονομερής. Δυστυχώς, όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», μέχρι σήμερα όλοι οι προσωρινοί πρόεδροι συμπεριφέρονται ως απόλυτοι άρχοντες του ιδρύματος και καθένας καταρτίζει, εγκρίνει και υποβάλλει σχέδια εξυγίανσης.

Στην ανάρτηση του προέδρου των εργαζομένων, Δημήτρη Παπαχρήστου, ο οποίος επισήμανε τροποποίηση των οφειλομένων στους εργαζομένους αντιγράφοντας μεθόδους των διορισμένων προκατόχων του, ο Σπ. Χαμακιώτης έστειλε εξώδικο απειλώντας τον ότι θα τον μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση. Δεν απάντησε ωστόσο γιατί περικόπηκαν 3,5 εκατ. ευρώ από τα οφειλόμενα: οι απαιτήσεις των εργαζομένων που επιδικάστηκαν εν αγνοία τους προσδιορίστηκαν από 8,864 εκατ. ευρώ σε 5,3 εκατ. ευρώ!

Οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, μέχρι και είκοσι ημέρες πριν κατατεθεί το σχέδιο εξυγίανσης, ο πρόεδρος ενημέρωνε τους πάντες, ακόμα και το δημοτικό συμβούλιο (18.7.2022), ότι το οφειλόμενο ποσό στους εργαζομένους ήταν άνω των 8 εκατ. ευρώ. Πώς ακριβώς μειώθηκαν οι οφειλές στα 5,3 εκατ. ευρώ και πώς έγινε η συμφωνία χωρίς να συναινέσουν οι δικηγόροι των εργαζομένων; Είναι το ερώτημα των εργαζομένων που είναι εγγεγραμμένοι στον σύλλογο και στους οποίους οφείλονται τα περισσότερα ποσά. Ενα άλλο ερώτημα που θέτουν είναι πώς επιτεύχθηκε ο μαγικός αριθμός 62,4% συναίνεσης μεταξύ των πιστωτών (ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, Λογαριασμοί Κληροδοτημάτων κ.λπ.) που φέρονται να αποδέχτηκαν το σχέδιο. Εφόσον στο σχέδιο εξυγίανσης δεν υπάρχει αναλυτικός πίνακας πιστωτών, πώς θα εξακριβωθούν τα ακριβή ποσά των οφειλών; Το ίδιο ισχύει και με τις οφειλές προς τα κληροδοτήματα (που υπεξαίρεσαν ο Μπούμπας και οι συνεργάτες του) στις οποίες δεν καταγράφονται οι βεβαιωμένοι τόκοι.

Στο μεταξύ η διοίκηση ζητά από τους εργαζομένους να υπογράψουν δήλωση ότι «στηρίζουμε την προσπάθεια της διοίκησης, καθώς με την εξυγίανση εξασφαλίζουμε τις θέσεις εργασίας μας και το ύψος των μισθών μας, θα αποπληρωθούν στο ακέραιο όλες οι οφειλόμενες αποδοχές μας χωρίς περικοπές, εξασφαλίζεται η συνέχιση του Γηροκομείου που επί 160 χρόνια επιτελεί φιλανθρωπικό έργο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνταξιούχος αστυνομικός επικεφαλής του Γηροκομείου
Επιδεινώνονται τα προβλήματα στο Γηροκομείο Αθηνών με τον «προσωρινό» πρόεδρο του ιδρύματος να παραβιάζει τον κανονισμό και να προσλαμβάνει συνταξιούχο αστυνομικό για τη θέση.
Συνταξιούχος αστυνομικός επικεφαλής του Γηροκομείου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου μετά το σκάνδαλο του Γηροκομείου
Καταδικαστική η απόφαση του δικαστηρίου για το διοικητικό συμβούλιο του Γηροκομείου Αθηνών για το οποίο αναδείχθηκε το φαγοπότι της περιουσίας του ιδρύματος.
Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου μετά το σκάνδαλο του Γηροκομείου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πάρτι οικογενειοκρατίας στο Γηροκομείο Αθηνών
Η σκανδαλώδη κακοδιαχείριση και η οικογενειοκρατία προκάλεσαν ζημία εκατομμυρίων στο Γηροκομείο Αθηνών με τις απολογίες των μελών του να ολοκληρώνονται στη δίκη που έχει ξεκινήσει.
Πάρτι οικογενειοκρατίας στο Γηροκομείο Αθηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκαλυπτική μαρτυρία για το σκάνδαλο του Γηροκομείου
Συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την κατάχρηση, την κακοδιοίκηση και την αδιαφάνεια που επικρατούσε στο Γηροκομείο, με συνέπεια ζημιά πολλών εκατομμυρίων.
Αποκαλυπτική μαρτυρία για το σκάνδαλο του Γηροκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικίνδυνες καθυστερήσεις
Με κίνδυνο να παρέλθει η προθεσμία για την κατάθεση των απαραίτητων εγκλήσεων από την προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών η πρόεδρος του δικαστηρίου επεσήμανε το ενδεχόμενο απαλλαγής κατηγορουμένων.
Επικίνδυνες καθυστερήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας